11 juni 2021

Alle EK 2021 voetbalshirts

Op 11 juni 2021 begint dan eindelijk Euro 2020 of het EK van 2021. Door het coronavirus is het toernooi, dat in twaalf speelsteden in Europa plaats vindt, met een jaar uitgesteld en was het ook nog wachten op de lancering van een aantal voetbalshirts die tijdens het toernooi gedragen worden. De laatste EK 2021 voetbalshirts zijn afgelopen maand officieel gelanceerd, dus kunnen we nu een overzicht geven van alle tenues die door de 24 deelnemende landen gedragen worden. Ieder land draagt zowel een geheel nieuw thuisshirt als een nieuw uitshirt! Check in dit artikel de 48 voetbalshirts die tijdens Euro 2020/EK 2021 gedragen worden. Deze tenues worden bovendien gedragen tijdens de kwalificatiewedstrijden ter voorbereiding op het WK van 2022 in Qatar. In alle Euro 2020 wedstrijden spelen de landen met de officiële EK 2021 adidas voetbal

Ben je op zoek naar een officieel voetbalshirt van één van de 24 deelnemende landen? Check deze EK 2021 fanshop! 

Poule A

Turkije, Italië, Wales & Zwitserland

Turkije EK 2021 voetbalshirts

Turkije draagt tijdens het EK twee vrij traditionele voetbalshirts. Nike heeft al sinds 2003 een contract met de Turkse voetbalbond en is ook dit jaar weer verantwoordelijk voor het design van het thuistenue en uittenue. Het Turkije thuisshirt 2020-2021 is geïnspireerd door de voetbalshirts die tijdens de jaren ’70 door het nationale elftal gedragen werden. Het thuisshirt is namelijk wit met een brede, horizontale rode baan over de borst. In deze baan zijn de krimpende maan en de ster uit het logo van de voetbalbond verwerkt. De swoosh van Nike is ook centraal op de borst geplaatst en verder is het thuisshirt uitgerust met een ronde hals. Voor het uitshirt heeft Nike gebruik gemaakt van hetzelfde template. Dit voetbalshirt is geheel rood met een brede band over de borst in een iets lichtere tint rood. In de kraag van zowel het nieuwe thuisshirt als het nieuwe uitshirt is de naam van het land verwerkt: Türkiyem.

Turkije EK 2021 voetbalshirts

Italië EK 2021 voetbalshirts

Puma is ook sinds 2003 verantwoordelijk voor het design en de productie van de voetbalshirts van ‘’La Squadra Azzurra.’’ Uiteraard draagt het nationale elftal van Italië tijdens het EK weer een azuurblauw thuisshirt. Voor het eerst in de geschiedenis bevatten alle Italië voetbalshirts een all-over print op de voorkant van het tenue. De print op de tenues is namelijk geïnspireerd door de Renaissance, een belangrijke historische periode in de geschiedenis van de club. Het past ook perfect bij het thema dat Puma gebruikt heeft bij de lancering van de voetbalshirts afgelopen jaar: CRAFTED FROM CULTURE. Het Italië EK 2021 thuisshirt is voorzien van een v-hals met polokraag en in de band aan de onderkant van de mouwen is de Italiaanse tricolore verwerkt. Het Italië uitshirt 2021-2022 is geheel wit en heeft een nieuw template. Het logo van de voetbalbond en Puma staan namelijk niet meer strikt op de linker- en rechterborst, maar zijn op het midden van de borst geplaatst, evenals de naam van het land: ITALIA. Deze logo's worden geflankeerd door een lijn in de kleuren van de Italiaanse vlag: groen en rood. Daarnaast is het witte uitshirt uitgerust met donkerblauwe details, verwijzend naar de kleur van het thuisshirt. Deze komen terug in de band aan de onderkant van de mouwen en een lijn op de schouders. De keepers van Italië dragen tijdens het EK een bordeaux rood of grijs keeperstenue met dezelfde Renaissance print als op het thuistenue en uittenue.

Italië EK 2021 voetbalshirts

Wales EK 2021 voetbalshirts

Het Welsh voetbalelftal neemt voor de tweede keer in de geschiedenis en voor de tweede keer achtereen deel aan het EK. Adidas is sinds 2013 verantwoordelijk voor de productie van de Wales voetbalshirts en heeft ook dit seizoen weer twee opvallende voetbalshirts gelanceerd. Het Wales EK 2021 thuisshirt is natuurlijk geheel rood en wordt met name gekenmerkt door de brede band aan de onderkant van de mouwen. Deze band bevat alle kleuren van de vlag van het land: groen, wit en rood. Bovendien bevat de band een gele lijn, welke verwijst naar de St. David vlag. Deze kleur komt ook weer terug in de adidas strepen op de schouders. Het thuisshirt heeft verder een echte retro look en dat komt met name door de kraag van het tenue. Dit betreft de zogenaamde adidas EQT kraag en is een combinatie van een v-hals en opstaande kraag. Deze kraag zagen we vooral terug in de voetbalshirts van begin jaren ’90. Het Wales uitshirt 2021 is dit jaar geel en bevat een all-over print, die het best te omschrijven is als een camouflage print. Dit tenue wordt gecompleteerd door groene accenten en bevat bovendien een v-hals.

Zwitserland EK 2021 voetbalshirts

Het ‘’Crafted from Culture’’ thema is ook gebruikt voor het ontwerp van de Zwitserland EK 2021 voetbalshirts. Puma is namelijk sinds 1998 de kledingsponsor van het nationale elftal van Zwitserland. Het Zwitserland thuisshirt 2020-2021 is natuurlijk geheel rood en bevat een design van dunne horizontale lijnen met zigzag design over de body van het tenue. Deze lijnen staan symbool voor de ‘’Swiss stijl.’’ De kunststroming, die in de jaren ’20 in Zwitserland is ontstaan, wordt gekenmerkt door de netheid, leesbaarheid en objectiviteit. Verder bevat het tenue een donkerrode taping over de mouwen en staat naast het logo van de voetbalbond en Puma ook de vlag van het land op de borst. Het nieuwe Zwitserland uitshirt 2021-2022 heeft een gloednieuw template. Ogenschijnlijk ontbreekt het logo van de voetbalbond van Zwitserland op het uittenue, maar deze is als all-over print in het materiaal van het tenue verwerkt. Een ander opvallend detail van het Puma Zwitserland EK 2021 uitshirt is het feit dat alle andere logo's op het midden van de borst staan. Hier prijken onder elkaar de Puma cat, de naam van het land (SUISSE) en de vlag van het land. Deze symbolen worden geflankeerd door een rode band, welke ook weer terug komt in de band aan de onderkant van de mouwen en een band op de schouders. In de nek prijkt bovendien het logo van de voetbalbond.

Zwitserland EK 2021 voetbalshirts

Poule B

Denemarken, Finland, België en Rusland

Denemarken EK 2021 voetbalshirts

De Denemarken voetbalshirts 2021-2022 hebben een klassiek retro design en dat kan niet los gezien worden van het feit dat Hummel de kledingsponsor is van het Deense voetbalelftal. Deze functie vervult het merk sinds 2016, maar eerder al in de 1979-2004. Qua design zijn de Denemarken Euro 2020 voetbalshirts geïnspireerd door de tenues van eind jaren ’80. Hier is echter een speciaal detail aan toegevoegd. Zowel het thuisshirt als uitshirt van Denemarken bevatten namelijk over de body een print van geluidsgolven. Dit zijn de geluidsgolven van de supporters die meezongen met het volkslied voorafgaande aan de interland tegen Ierland in de zomer van 2019. In de hals van zowel het thuisshirt als het uitshirt is de titel van het volkslied verwerkt. Het thuisshirt is rood met witte mouwen en bevat een v-hals. Het uitshirt van Denemarken is wit en bevat ook rode details. Beide tenues bevatten de iconische Hummel chevrons op de mouwen.

Denemarken voetbalshirts EK 2021

Finland EK 2021 voetbalshirts

Het Finse nationale voetbalelftal neemt voor het eerst deel aan een EK en doet dat in voetbalshirts van Nike. Het Amerikaanse sportmerk is sinds 2014 de kledingsponsor van ‘’Huuhkajat.’’ Het Finland EK 2021 thuisshirt staat geheel in het teken van de Finse vlag. Het voetbalshirt is wit en bevat op de voorkant een groot kruis in verschillende tinten blauw. De bovenkant van het kruis is navy blauw en naar de onderkant van het tenue loopt dit over in een lichtere tint blauw. Het thuisshirt is verder uitgerust met een ronde hals. De swoosh van Nike op de rechterborst is goud en de andere borst is voorzien van het logo van de Finse voetbalbond. Het Finland EK 2021 uitshirt heeft een wat klassieker design en dat komt met name door de polokraag. Het uitshirt is verder donkerblauw en bevat aan de zijkanten een blauwe band. Beide nieuwe Finland tenues bevatten aan de binnenkant van de hals een speciaal logo met daarin de naam van het land: SUOMI.

Finland EK 2021 voetbalshirts

België EK 2021 voetbalshirts

De Rode Duivels dragen dit jaar weer voetbalshirts van adidas. Het Duitse sportmerk heeft namelijk sinds de zomer van 2014 een verbintenis met de KBVB. Dit jaar lijkt het erop alsof de tenues van België door kunstenaars in elkaar gezet zijn. Het België thuisshirt is natuurlijk weer rood maar bevat een design van diagonale en verticale rode en zwarte verfstrepen of penseelstreken. Een ander opvallend detail aan beide nieuwe tenues van de Rode Duivels is het nieuwe KBVB logo. Dit logo is in een modern jasje gestoken. Het thuisshirt bevat natuurlijk ook gele accenten, waardoor alle kleuren van de Belgische vlag terugkomen in het thuistenue. Het thuisshirt bevat verder een v-hals en op de achterkant van het tenue prijkt de letter B als blijk van nationale trots. Dit detail is ook in het uitshirt verwerkt.  Het België EK 2021 uitshirt bevat dezelfde print en hetzelfde template als het uitshirt van Wales. Dit voetbalshirt is echter beige met een brede zwarte en rode band aan de onderkant. Ook dit voetbalshirt is uitgerust met de adidas EQT v-hals.

België EK 2021 voetbalshirts

Rusland EK 2021 voetbalshirts

Om de Rusland EK 2021 voetbalshirts is wat te doen geweest. In eerste instantie lanceerde adidas namelijk een verkeerd Rusland thuisshirt. Dit voetbalshirt viel niet in goede aarde bij de supporters van het Russische voetbalelftal, omdat dit voetbalshirt aan de onderkant van de mouwen een blauwe en witte band bevatten. Deze banen werden door de fans teveel geassocieerd met de vlag van rivaal Servië. Zelfs de spelers van het Russische voetbalelftal weigerden hierdoor het thuisshirt te dragen. Naar aanleiding daarvan presenteerde adidas een nieuw thuisshirt. Dit voetbalshirt ziet er hetzelfde uit als het initiële uitshirt, maar dan zonder de blauwe en witte band aan de onderkant van de mouwen. Het Rusland thuisshirt 2020-2021 is natuurlijk rood en de print op het thuisshirt is hetzelfde als die op het uitshirt van Wales en België. Ook dit tenue bevat een brede v-hals, maar dan in het wit. Dit is ook de kleur van de band aan de onderkant van de mouwen en de adidas strepen. Het uitshirt van Rusland is in stijl van de vlag van het land. Dit voetbalshirt is wit en bevat een blauwe en rode band onder de borst. Deze banen lopen als het ware door naar de mouwen. De band aan de onderkant van de mouwen hebben namelijk deze kleurencombinatie. De v-hals en adidas strepen van het Rusland uitshirt zijn ook rood.

Rusland EK 2021 voetbalshirts

Poule C

Nederlands Elftal, Oekraïne, Oostenrijk, Noord-Macedonië

Nederlands Elftal EK 2021 voetbalshirts

Het Nederlands Elftal speelt in één van de meest opvallende tenues van alle EK deelnemers. Dat zeggen we niet omdat het om Oranje gaat. Ook het Nederlands Elftal thuisshirt bevat namelijk een all-over print van allemaal lijnen, die door elkaar heenlopen. Hier zit een idee achter. Deze zwarte lijnen vormen namelijk de kop van de leeuw uit het logo van de KNVB. Een ander opvallend detail van het Nederlands Elftal EK 2021 thuisshirt is de bliksemschicht band aan de zijkanten van het voetbalshirt. In deze band zijn de initialen van de voetbalbond verwerkt. Daarnaast is het Nederlands Elftal thuistenue uitgerust met een brede, zwarte v-hals en bevat de binnenkant de Hollandse kroon. De badge van de voetbalbond prijkt op de linkerborst en de swoosh van Nike op de rechterborst. Het Amerikaanse sportmerk is sinds 1996 de kledingsponsor van Oranje en is ook verantwoordelijk voor het design van het nieuwe uittenue van het keurkorps van bondscoach Frank de Boer. Het uitshirt van Nederland is dit jaar geheel zwart met een polo kraag en oranje twin tipped lijnen. Ook dit tenue bevat een zigzagband aan de zijkanten in het oranje met daarin de initialen van de voetbalbond.

Nederlands Elftal voetbalshirts EK 2021

Oekraïne EK 2021 voetbalshirts

Ook Oekraïne neemt deel aan het EK en dat betekent ook dat we weer een ander merk tegen komen. Het Spaanse sportmerk JOMA verzorgt namelijk de tenues van het nationale voetbalelftal van Oekraïne. Deze functie heeft het merk sinds 2017. De nieuwe Oekraïne voetbalshirts zijn een week voor het EK gelanceerd en de presentatie van de nieuwe tenues zorgde direct voor ophef, vooral in buurland Rusland. De Oekraïne EK 2021 voetbalshirts bevatten namelijk op de borst een print van de contouren van het land. In deze print zijn ook de Krim opgenomen, het gebied dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd, net als de regio’s Donetsk en Loegansk. In Rusland wordt dit gezien als een politieke provocatie en Russische politici hebben de UEFA met klem gevraagd actie te ondernemen en Oekraïne te verbieden in deze voetbalshirts te gaan spelen. Het Oekraïne thuisshirt 2020-2021 is verder geheel geel en bevat op de borst een watermerk van de grenzen van het land Daarnaast bevat het thuisshirt een blauw/gele v-hals. Deze kleur komt ook weer terug in de band aan de onderkant van de mouwen. Beide Oekraïne voetbalshirts 2021-2022 hebben hetzelfde template. Het Oekraïne uitshirt bevat dus hetzelfde design als het thuistenue, maar dan zijn de kleuren omgedraaid. Het uitshirt is namelijk blauw met een gele v-hals en gele band aan de onderkant van de mouwen. Ook dit tenue bevat dezelfde sublimatieprint als het thuisshirt. 

Oostenrijk EK 2021 voetbalshirts

Puma is al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw de kledingsponsor van het Oostenrijks voetbalelftal. Ook dit jaar is het Duitse sportmerk verantwoordelijk voor het design van de Oostenrijk Euro 2021 voetbalshirts. Ook voor de lancering van de Oostenrijk tenues is het thema ‘’Crafted from Culture’’ gebruikt. De body van het Oostenrijk thuisshirt is rood en bevat een print van symbolen, geïnspireerd door de Wiener Seccesion, een iconische en historische kunststroming van het land. Verder bevat het Oostenrijk thuisshirt witte mouwen en een ronde, witte hals. Oostenrijk speelt tijdens het EK ook in een opvallend uitshirt. Het uitshirt van de Oostenrijkers is namelijk geheel zwart en bevat een all-over sublimatie print van het logo van de voetbalbond. Het logo van de voetbalbond staat dit jaar niet op de borst. In plaats daarvan prijken op het midden van de borst het logo van Puma en de naam van het land: ÖSTERREICH. Deze worden geflankeerd door een band in de kleuren van de vlag van het land. Deze band is namelijk rood/wit/rood. Het uitshirt bevat verder een ronde hals en op de achterkant van het tenue komt in de nek weer het logo van de voetbalbond terug. Een turquoise voetbalbroekje en dito kousen completeren het opvallende uittenue.

Oostenrijk voetbalshirts EK 2021

Noord Macedonië EK 2021 voetbalshirts

Er is veel bombarie rondom de tenues van de poule van Oranje. Ook in Noord-Macedonië is men namelijk niet bij met de door de voetbalbond en kledingsponsor JAKO gelanceerde Noord Macedonië voetbalshirts 2021-2022. Het Noord Macedonië thuisshirt 2021-2022 heeft volgens de supporters een te donkere tint rood, die niet overeenkomt met de tint rood uit de vlag van het land. Een dag na de lancering van de nieuwe tenues hebben de voetbalbond en JAKO besloten dat Noord-Macedonië tijdens het EK niet in de nieuwe tenues speelt, maar in de voetbalshirts waarin het het al sinds 2017 speelt. Dit voetbalshirt is een combinatie van rood en geel en bevat een print van zonnestralen. Het tenue waarin niet gespeeld wordt, is dus bordeaux rood en bevat een all-over sublimatieprint van een lynx, verwijzend naar de bijnaam van het nationale voetbalelftal. Dit design is ook gekopieerd naar het uitshirt en 3e shirt. Deze voetbalshirts bevatten namelijk ook een print van ruiten, welke samen de kop van een lynx vormen. Het uitshirt is wit met gele details en het 3e shirt van Noord Macedonië is zwart met oranje accenten. 

Noord-Macedonië voetbalshirts 2021-2022

Poule D

Engeland, Kroatië, Tsjechië, Schotland

Engeland EK 2021 voetbalshirts

Nike is sinds 2013 de kledingsponsor van The Three Lions en heeft een vrij traditioneel thuisshirt voor de equipe van bondscoach Gareth Southgate ontwikkeld. Het Engeland EK 2021 thuisshirt is namelijk wit en bevat een brede, ronde hals in het donkerblauw met in het midden een subtiele rode lijn. In de hals is wel een print verwerkt. Dit betreft een print van leeuwen, geïnspireerd door de leeuwen uit het logo van de Engelse FA. Bovendien staan de leeuwen symbool voor de gedeelde droom van de fans en spelers om weer een prijs te pakken. Evenals de Nederlands Elftal tenues bevat het Engeland thuisshirt aan de zijkanten een zigzagtaping, welke dezelfde kleuren heeft als de ronde hals. Een ander opvallend details is dat de logo's van de Engelse voetbalbond en Nike op het midden van de borst staan. Het thema van het thuisshirt is doorgetrokken naar het uittenue van het Engels voetbalelftal. Het Engeland EK 2021 uitshirt is blauw en bevat een speciale leeuwenprint verwerkt. Het uittenue bevat een klassieke polokraag en de taping aan de zijkanten van het voetbalshirt is rood. In de knopen van het Engeland uitshirt is nog een speciale tekst verwerkt: ''We are Lions, we are England.'' Op het uittenue staan het Nike logo en het logo van de voetbalbond wel op de rechter- en linkerborst.

Engeland voetbalshirts EK 2021

Kroatië EK 2021 voetbalshirts

Het is de vraag of Kroatië ook tijdens dit toernooi de meeste landen schaakmat kan zetten. Dat lukte op het WK van 2018 aardig. Kroatië behaalde de finale, maar verloor daarin van Frankrijk. Aan het voetbalshirt van het Kroatische voetbalelftal kan het dit jaar in ieder geval niet liggen. Sinds 1992 heeft het tenue van het nationale elftal het zogenaamde schaakbord design en daaraan tornt Nike, dat sinds 1998 de kledingsponsor is van het nationale team, niet zoveel. Dit seizoen zijn de rode en witte blokken op het Kroatië EK 2021 thuisshirt wat groter dan voorgaande jaren en bevat het tenue aan de zijkanten een zigzag taping in het blauw. Het Kroatië thuisshirt is bovendien uitgerust met een V-hals, welke aan de binnenkant de leus van het nationale elftal bevat: HRVATSKA Vatreni. Het design van het thuisshirt is deels vertaald naar het ontwerp van het uitshirt. Het Kroatië uitshirt bevat ook een design van blokken. Deze zijn echter een combinatie van zwart en grijs en veel kleiner dan op het uitshirt. We kunnen ons voorstellen dat de tegenstanders van Kroatië duizelig worden, wanneer ze dit voetbalshirt zien. Het Kroatië uitshirt is aan de zijkanten uitgerust met een rode zigzag taping en bevat bovendien een V-hals. De leus van het nationale team is ook weer verwerkt aan de binnenzijde van de hals.

Kroatië EK 2021 voetbalshirts

Tsjechië EK 2021 voetbalshirts

Het nationale voetbalelftal van Tsjechië speelt in voetbalshirts van Puma. Het Tsjechië EK 2021 thuisshirt past weer perfect in het ''Crafted From Culture'' thema. Het overwegend rode voetbalshirt bevat een all-over print, welke wat weg heeft van een doolhof. Schijn bedriegt, de print staat namelijk symbool voor de structuur van het blad van de lindeboom, één van de nationale symbolen van het land. In Tsjechië wordt de lindeboom namelijk geassocieerd met vrijheid. Het Tsjechië thuisshirt 2020-2021 is verder voorzien van donkerblauwe accenten. De ronde hals en de band aan de onderkant van de mouwen hebben deze kleur. Het Tsjechië uitshirt 2021-2022 heeft dit jaar het nieuwe Puma template. Het voetbalshirt is wit en wordt gekenmerkt door een all-over print van het iconische logo van de voetbalbond. Alle logo's staan dit jaar daarnaast op het midden van de borst van het uittenue. Op het midden van de borst prijkt ook de naam van het land en deze wordt geflankeerd door een rode band. De rode details komen ook weer terug in de band aan de onderzijde van de mouwen en een band op de schouders. 

Tsjechië EK 2021 voetbalshirts

Schotland EK 2021 voetbalshirts

Het Schotse voetbalelftal neemt voor de derde keer in de geschiedenis deel aan het EK en sinds 2010 is adidas verantwoordelijk voor de aankleding van de equipe van bondscoach Steve Clarke. De designers van adidas hebben zich het afgelopen jaar laten inspireren door schilders en ook het Schotland voetbalshirt bevat een ''painted'' design. Het thuisshirt is natuurlijk overwegend donkerblauw en bevat een design van horizontale lijnen met oneffenheden. Verder bevat het thuistenue aan de onderkant een brede band in het rood/wit. De adidas strepen staan in het wit op de schouders en daarnaast is het thuisshirt voorzien van een ronde hals. Ook het uitshirt van Schotland bevat iets creatiefs. Het design doet een beetje denken aan het Ajax uitshirt 2020-2021, waarvan adidas ook de producent is. Het Schotland EK 2021 uitshirt is lichtblauw met een design van diagonale blokken en lijnen, waarin een ''spray painted'' design is toegevoegd. Ook de kleur van het thuisshirt is verwerkt in het uittenue. De V-hals en de adidas strepen op de schouders zijn namelijk donkerblauw.

Schotland voetbalshirts EK 2021

Poule E

Spanje, Zweden, Polen, Slowakije

Spanje EK 2021 voetbalshirts

De nieuwe tenues van het Spaanse voetbalelftal reflecteren de speelstijl en de successen van het nationale elftal. Adidas is sinds 1991 verantwoordelijk voor de aankleding van het nationale elftal. Het Spanje thuisshirt is natuurlijk weer geheel rood en is verdeeld in verschillende vlakken. Deze vlakken hebben net een iets andere tint rood en worden gescheiden door een donker rood kruis. Dit design is geïnspireerd door de structuur van de Spaanse vlag. Het Spanje thuistenue bevat verder een adidas EQT-hals en gele details. De adidas strepen op de schouders zijn geel en ook het adidas performance logo op de borst is geel. Beide Spanje tenues bevatten in de nek een print van een leeuw. Dit is een verwijzing naar het feit dat het 100 jaar geleden is dat ''La Roja'' voor het eerst met een badge met daarin een leeuw op het tenue droeg. De leeuw is namelijk onderdeel van het logo van de Spaanse voetbalbond. Het Spanje EK 2021 uitshirt is een ode aan de creatieve speelstijl van het nationale elftal en het winnen van het WK van 2010. De print op het uitshirt moet namelijk confetti voorstellen en verwijst naar het feest dat losbarstte nadat Spanje het WK van 2010 in Zuid-Afrika won. Het voetbalshirt is een combinatie van wit en grijs en is verder ook uitgerust met details uit de kleuren van de Spaanse vlag. De band aan de onderkant van de mouwen van het uitshirt bevat dunne lijnen in het rood/geel en ook de logo's van adi en de RFEF op de borst zijn rood. De adidas strepen op de schouders van het Spanje uitshirt zijn zilver.

Spanje EK 2021 voetbalshirts

Zweden EK 2021 voetbalshirts

Adidas is ook verantwoordelijk voor de Zweden EK 2021 voetbalshirts. Deze functie vervult het Duitse sportmerk sinds 2013. Het Zweden EK 2021 thuisshirt heeft een eenvoudige look en heeft dan ook de gebruikelijke kleurencombinatie. Het voetbalshirt is geel met donkerblauwe accenten. De EQT hals van het Zweden voetbalshirt is namelijk donkerblauw en datzelfde geldt voor de drie adidas strepen op de schouders. Uiteraard bevat het Zweden thuisshirt nog wel een opvallend detail. De band aan de onderkant van de mouwen is geheel in stijl van het design van de vlag van het land, maar dan in andere kleuren. Deze band is donkerblauw met een geel/blauw kruis in het midden. Als we het over voetbalshirts met een retro look hebben, dan kan dat met recht gezegd worden van het Zweden EK 2021 uitshirt. Het Zweden uitshirt is donkerblauw met een design van dunne verticale pinstripes. De gele accenten komen ook weer terug in de V-hals, de adidas strepen op de schouders en de band aan de onderkant van de mouwen.

Zweden EK 2021 voetbalshirts

Polen EK 2021 voetbalshirts

Het retro thema is ook door Nike opgepakt bij het ontwerpen van de Polen EK 2021 voetbalshirts. Het Polen thuisshirt 2020-2021 is namelijk geïnspireerd door het voetbalshirt van de jaren '70. Het tenue is geheel wit met een polokraag met een rode band. Dit is ook de kleur van de band aan de onderkant van de mouwen. Evenals op de Polen tenues van de jaren '70 prijkt de badge van de voetbalbond op het midden van de borst. Ook dit voetbalshirt van Nike is aan de zijkanten uitgerust met een zigzagband. De binnenkant van zowel het thuisshirt als het uitshirt zijn voorzien van een speciale graphic met daarin de naam van het land: POLSKA. Het Polen EK 2021 uitshirt heeft een iets moderner design, maar daardoor niet minder retro. Zoals altijd is het Polen uittenue rood en dit seizoen bevat het tenue een witte V-hals en een witte band net boven de onderkant van de mouwen. De badge van de voetbalbond prijkt ook weer op het midden van de borst.

Polen voetbalshirts EK 2021

Slowakije EK 2021 voetbalshirts

Nike is ook de kledingsponsor van het nationale elftal van Slowakije. Hoewel het Slowakije thuisshirt geproduceerd is door Nike heeft de print op het Slowakije thuisshirt 2020-2021 veel weg van de print die adidas gebruikt heeft voor het België en Spanje uitshirt. Het Slowakije thuisshirt is blauw en bevat een all-over camouflage print. Daarnaast is het thuistenue uitgerust met een blauwe V-hals. Het design van het uitshirt van Slowakije is ook vrij eenvoudig. Dit voetbalshirt is wit met een ronde hals met aan de achterkant een taping in het rood/blauw. Ook deze Nike voetbalshirts zijn aan de zijkanten uitgerust met een zigzagband. Beide Slowakije voetbalshirts bevatten op de borst niet alleen het Nike logo en de badge van de voetbalbond, maar ook de ''coat of arms'' van het land.

Slowakije voetbalshirts 2020-2021

Poule F

Portugal, Frankrijk, Duitsland, Hongarije

Portugal EK 2021 voetbalshirts

Last but not least bepreken de voetbalshirts van de landen in de poule des doods! Portugal verdedigt haar titel dit jaar in een klassiek thuisshirt. Het Portugal EK 2021 thuisshirt is namelijk uitgerust met een klassieke polokraag. Verder is het Portugal thuisshirt geheel rood en bevat het een brede band in de kleuren van het logo van de voetbalbond aan de onderkant van de mouwen. Deze Deze band is namelijk een combinatie van zwart, groen en rood. Deze kleurencombinatie komt ook weer terug in de zigzag taping op de zijkanten van het tenue. De gouden details op het tenue verwijzen naar het winnen van het EK vijf jaar geleden. De swoosh van Nike op de rechterborst is namelijk goud en hetzelfde geldt voor het P detail in de kraag. Ook het Portugal uitshirt doet denken aan het tenue van vijf jaar geleden. Het tenue heeft namelijk een frisse tint turquoise en bevat drie vlakken met vijf horizontale banen over de voorkant van het tenue. Deze banen hebben dezelfde kleuren als de taping aan de zijkanten van het thuisshirt. Het Portugal uittenue is daarnaast uitgerust met een V-hals. Nike is overigens sinds 1997 de kledingsponsor van het Portugese voetbalelftal en heeft nog tot 2024 een contract met de Portugese voetbalbond.

Portugal EK 2021 voetbalshirts

Frankrijk EK 2021 voetbalshirts

De andere Euro 2016 finalist heeft ook Nike als kledingsponsor. Het Amerikaanse sportmerk verzorgt sinds 2011 de tenues van Frankrijk. Het thuisshirt waarin het Franse nationale elftal deze zomer opereert, is geïnspireerd door een legendarisch tenue uit de historie van Les Bleus, namelijk het voetbalshirt van 1998. Dit betreft het tenue waarin Frankrijk met spelers als Deschamps, Thuram, Petit, Zidane, Lizerazu en Barthez het WK won. Het Frankrijk EK 2021 thuisshirt is overwegend donkerblauw met een design van horizontale blauwe banen. Bovendien bevindt zich op de borst een horizontale rode baan. Het Frankrijk thuisshirt is bovendien uitgerust met een ronde hals. Het Frankrijk EK 2021 uitshirt is een perfecte tegenhanger van het thuisshirt. Dit tenue is wit en heeft een wat frissere look. In het uittenue is ook heel subtiel de Franse tricolore verwerkt. De taping aan de zijkanten van het voetbalshirt is namelijk blauw/wit/rood. Ook het uitshirt van Les Bleus bevat een ronde hals. In de hals van beide tenues is ook nog de iconische Franse leus verwerkt: ''Liberté, égalité, fraternité.''

Frankrijk EK 2021 voetbalshirts

Duitsland EK 2021 voetbalshirts

Adidas is sinds jaar en dag (sinds de jaren '70) kledingsponsor van het nationale Duitse voetbalelftal en is ook deze jaargang verantwoordelijk voor het design van het Duitsland thuisshirt en uitshirt. Bij het design van het Duitsland EK 2021 thuisshirt is het duidelijk dat men zich opnieuw heeft laten inspireren door kunstenaars. Het overwegend witte voetbalshirt van Die Mannschaft bevat namelijk een design van horizontale, zwarte lijnen. Ook deze lijnen hebben geen gestroomlijnd design. Deze dynamische strepen staan symbool voor de diverse achtergrond van de Duitse selectie en de fans, maar ook voor de saamhorigheid binnen het land. Het lijkt of deze lijnen als het ware op het laatste moment op het tenue zijn zijn getekend. Het Duitsland thuisshirt is verder voorzien van een ronde hals en ook de adidas strepen staan op de zijkanten van het tenue in het zwart. De nationale trots komt met name tot uiting in de brede band aan de onderkant van de mouwen. Deze bevat namelijk de kleuren van de Duitse vlag en is zwart/rood/geel. Het Duitsland EK 2021 uitshirt had zo door kunnen gaan als rugby shirt van de All Blacks, het nationale rugbyteam van Nieuw Zeeland. Het tenue is namelijk geheel zwart! Dit geldt namelijk ook voor de logo's van adidas en de DFB op de borst & de adidas strepen op de schouders. Het uittenue bevat een EQT V-hals en de band aan de onderkant van de mouwen is dezelfde als die op het thuistenue.

Duitsland EK 2021 voetbalshirts

Hongarije EK voetbalshirts 2021 voetbalshirts

Hongarije completeert groep F en voor de tenues van het Hongaarse voetbalelftal is adidas ook weer verantwoordelijk. Het Hongarije EK 2021 thuisshirt is geheel rood en bevat een design van golven. Deze staan symbool voor de Donau, die dwars door het land stroomt. Ook de andere kleuren van de Hongaarse vlag komen terug in het Hongarije tenue. De V-hals van het tenue is namelijk een combinatie van groen en wit en ook de adidas strepen aan de zijkanten van het tenue. De Hongarije tenues bevatten niet alleen het logo van adidas en de voetbalbond, maar ook het wapen (coat of arms) van het land. Het Hongarije EK 2021 uitshirt heeft een iets eenvoudiger design. De basiskleur van het tenue is wit, maar ook de andere kleuren van het tenue zijn in het uitshirt verwerkt. De zijkanten van het tenue bevatten groene mesh panels. Dit is ook de kleur van de band aan de onderkant van de mouwen. De V-hals van het Hongarije uitshirt is rood en dit is ook de kleur van de adidas strepen op de schouders.

EK 2021 voetbalshirts bestellen

Alle EK 2021 voetbalshirts kun je vanaf nu bestellen. Voor volwassenen hebben vrijwel alle voetbalshirts een prijs van tussen de € 80,- en € 90,-. Voor kinderen bestel je de EK voetbalshirts voor een prijs tussen de € 70,- en € 80,-. Dit kan in de onderstaande winkels. In deze SHOPS kun je alle Euro 2020 voetbalshirts laten bedrukken met een eigen naam en nummer. Hiervoor wordt de officiële en originele bedrukking gebruikt, die de spelers ook op het tenue dragen! 

Bestel je EURO 2021 voetbalshirt in deze winkel! 

Hongarije EK 2021 voetbalshirts

Gerelateerd nieuws