De EK 2020 wedstrijdbal

In dit blog vertellen we alles over de nieuwste EK 2020 voetbal (de Uniforia), waarmee de 24 landen tijdens het Euro 2020 spelen. Het EK vindt dit jaar plaats in maar liefst twaalf landen, omdat het toernooi zestig jaar bestaat. Het eerste EK vond namelijk plaats in 1960 in Frankrijk. De wedstrijdbal bevat verschillenden elementen, die naar Euro 2020 verwijzen. Adidas is ook tijdens dit eindtoernooi weer verantwoordelijk voor de productie van de officiële EK 2020 voetbal. Deze functie heeft het Duitse sportmerk al sinds 1968. Check in dit blog alle feiten en weetjes over de Euro 2020 Uniforia adidas voetbal.

Wil je de EK 2020 wedstrijdbal direct bestellen? Dat kan in de de officiële adidas SHOP, deze shop of deze winkel

Alle feiten over de adidas Uniforia wedstrijdbal voor het EK van 2020

  • Het EK vindt al sinds 1960 plaats. Euro 2020 is dus al het vijftiende Europese Kampioenschap dat plaats vindt. Tijdens de laatste dertien edities van het EK was adidas verantwoordelijk voor de productie van de EK wedstrijdballen. Ieder Europees Kampioenschap heeft de bal een andere naam. Dit waren onder andere de adidas Telstar Elast voetbal (EK 1968), de adidas Telstar Durlast voetbal (EK 1972 en 1976), de adidas Tango Mundial voetbal (1984), de adidas Tango Europa voetbal (EK 1980, 1984, 1988), de adidas Etrusco Unico voetbal (EK 1992), de adidas Questra Europa voetbal (EK 1996), de adidas Terrestra Silverstram voetbal (EK 2000), de adidas Roteiro voetbal (EK 2004), de adidas Europass voetbal (EK 2008), de adidas Tango 12 voetbal (EK 2012) en de adidas Beau Jeu voetbal (EK 2016).

  • De adidas Uniforia EK 2020 voetbal werd door adidas en de UEFA gelanceerd op 6 november om 20:30. 
  • De EK 2020 bal heeft de naam Uniforia. Deze naam is een combinatie tussen de twee Engelse woorden Unity (eenheid) en Eufophoria (euforie), die voetbal samen kan brengen.
  • De officiële wedstrijdbal staat vaak in het teken van het land waarin het Europees Kampioenschap plaats vindt. Dit jaar is de bal een verwijzing naar de vervagende grenzen in Europa. Symbolisch hiervoor zijn de vervagende strepen op de de nieuwe adidas EK 2020 Uniforia voetbal. De wedstrijdbal voor het EK bevat bovendien felle kleuren. Deze kleuren refereren aan de diversiteit in de teams die deelnemen aan het toernooi en aan de fans. De zwarte en kleurige strepen staan samen symbool voor hoe voetbal de verschillende culturen binnen Europa samenbrengt op het toernooi.

  • Op de officiële wedstrijdbal staan in het zilver ook de twaalf speelsteden met de coördinaten van de stadions aangegeven. Dit zijn Londen (Wembley Stadium), Sint-Petersburg (Krestovskistadion), München (Allianz Arena), Rome (Stadio Olimpico), Bakoe (Olympisch Stadion), Amsterdam (Johan Cruyff Arena), Dublin (Aviva Stadium), Kopenhagen (Parken), Boekarest (Arena Națională), Boedapest (Puskás Aréna), Glasgow (Hampden Park) en Bilbao (San Mamés).

  • Op de bal staan natuurlijk ook de logo's van de UEFA, Euro 2020 en adidas.

  • De adidas Uniforia Euro 2020 voetbal is zowel beschikbaar in het wit, als in het oranje. Met de overwegend witte versie wordt tijdens het EK met name gespeeld. De oranje versie van de voetbal betreft de zogenaamde winter versie. Deze wedstrijdbal wordt met name gebruikt bij slechte weersomstandigheden. Door de kleur is deze bal beter zichtbaar voor de spelers.

  • De EK 2020 voetbal voldoet aan alle standaarden die de wereldvoetbalbond FIFA stelt aan de bal als het gaat om de omtrek, het gewicht, de wateropname en de mate van stuiteren. De Uniforia wedstrijdbal heeft dezelfde kenmerken als de Telstar 18 voetbal en bevat het zogenaamde 6x1 paneldesign. Dit betekent dat de bal geen naden heeft en buitenkant van de bal gemaakt is van polyester.

  • Vanaf de achtste finales van het EK 2020 spelen de teams met een andere bal van adidas. Deze bal lijkt qua design wel op de Uniforia voetbal, maar heeft een andere naam en een iets ander design. Deze bal wordt pas tijdens het toernooi door adidas gelanceerd.

  • De officiële adidas Euro 2020 wedstrijdbal is in verschillende prijsklassen beschikbaar. De bal waarmee de teams daadwerkelijk spelen tijdens het Europees Kampioenschap wordt door het Duitse sportmerk de ''PRO'' voetbal genoemd. Deze bal heeft een prijs van € 139,95. De replica versie betreft de versie, welke je perfect kunt gebruiken om op straat of kunstgras mee te voetballen. Deze bestel je al vanaf € 24,95. Dit wordt de stadium of replica voetbal genoemd. Daarnaast heeft adidas ook weer een mini- exemplaar van de bal uitgebracht. Deze bal heeft maatje 1. Dit is een perfecte bal voor de allerkleinste fans, maar is ook ideaal om je skills wat te verfijnen. De mini bal heeft een prijs van € 14,95.

Waar kun je de EK 2020 wedstrijdbal bestellen? 

Je kunt de Uniforia voetbal in verschillende winkels bestellen. Dit kan zowel offline als online. Wij hebben een aantal online shops op een rijtje gezet. Klik direct op deze links als je de bal wilt kopen. Deze bal wordt altijd de volgende dag geleverd. Check bovendien het overzicht met beschikbare EK 2020 voetballen naast of onder dit blog. Bestel de bal in de 

In deze winkels hebben de ballen dezelfde prijs als hierboven beschreven.