16 september 2020

Nike voetbalshirts 2020-2021 | Heritage, mode, successen en tradities

Alle Europese competities zijn weer begonnen! Voor de groepsfase van de Champions League en de Europa League moeten we nog een maandje geduld hebben. Wel weten we in welke voetbalshirts de clubs in de Europese top competities dit seizoen spelen. Deze week lichten we de voetbalshirts van topclubs die Nike als kledingsponsor uit. Mode, heritage, tradities en successen, het komt allemaal terug in de nieuwe voetbalshirts van Nike. Wat ons betreft is dit, zonder direct te hard van stapel te lopen, ook de perfecte combinatie om aan de aftrap te verschijnen.  Hieronder onze mening over acht voetbalshirts van Nike!

Ben je op zoek naar een voetbalshirt van Nike? Check deze direct in de officiële fanshop! 

AS Roma thuisshirt 2020-2021

We beginnen met het nieuwe AS Roma thuisshirt 2020-2021. Vrijwel tegelijkertijd met de bekendmaking van de nieuwe AS Roma tenues maakten Nike en de Italiaanse topclub bekend dat er aan het huwelijk tussen beide partijen na dit seizoen een einde komt. Toeval of niet, aan het laatste AS Roma tenue van Nike heeft het Amerikaanse sportmerk veel aandacht besteed. Het nieuwe tenue is namelijk geïnspireerd door het voetbalshirt van precies veertig jaar geleden, namelijk het shirt van het seizoen 1979-1980. Dit was het jaar waarin het Italiaanse merk Pouchain de tenues van ''I Giallorossi'' verzorgde. Pouchain was in de jaren '80 een Italiaanse modemerk en wilde als kledingsponsor van de club uit Rome ook een vleugje mode toevoegen aan de tenues van Roma. Aan het traditionele voetbalshirt werden aan de bovenkant horizontale rode, oranje en gele banen toegevoegd. Hoewel dat voetbalshirt door de supporters werd gebombardeerd tot het ''ijslolly voetbalshirt'' (de ghiacciolo), wordt het tenue van de jaren '80 nog steeds gezien als één van de meest revolutionaire voetbalshirts aller tijden. Merken als adidas, Nike. Umbro en Puma namen de strategie van Pouchain over, waardoor we in het vervolg van de jaren '80 veel aparte, maar modieuze tenues tegen kwamen.  Veel van de huidige voetbalshirts zijn momenteel geïnspireerd door de modieuze tenues van de jaren '80 en '90 met een speciale print, zo ook het nieuwe AS Roma thuisshirt. Aan het design van het tenue van 1980 zijn eigenlijk alleen de swoosh van Nike en het logo van Qatar Airways toegevoegd. Het mag duidelijk zijn dat wij het jammer vinden dat het huwelijk tussen Nike en AS Roma tot een einde komt, zeker als we ook het klassieke AS Roma uitshirt in ogenschouw nemen.

AS Roma thuisshirt 2020-2021

Chelsea thuisshirt 2020-2021

Met het thema modieuze voetbalshirts maken we een mooi bruggetje naar het Chelsea thuisshirt 2020-2021. Het nieuwe tenue van The Blues is namelijk geïnspireerd door de high-end-fashion in Londen van de jaren '80. Het tenue is namelijk een eerbetoon aan het vakmanschap van de kledingmakers in Londen. Het tenue is een combinatie van weelderig, gestructureerd, modern en klassiek en dat past perfect in het modebeeld van de meest stijlvolle club van de stad. Deze stijl en heritage is vertaald naar een speciale visgraatstructuur en versieringen op de body van het nieuwe thuistenue van The Blues. De visgraat banen zijn niet het enige modieuze detail op de nieuwe voetbalshirts. De zijkanten van het tenue bevatten namelijk een brede taping met daarin de toepasselijke tekst: ''THE PRIDE OF LONDON.'' Ook de band aan de onderkant van de mouwen bevat nog een subtiel detail. Hier zijn in een sierlijk lettertype de initialen van de voetbalclub verwerkt: CFC. Dat de Londenaren met dit nieuwe tenue indruk maken op de tegenstanders is een zekerheid. Met een fris elftal en nieuwe spelers als Ziyech, Havertz, Chilwell, Werner en Thiago Silva twijfelen wij er niet aan dat Chelsea mee gaat draaien om de bovenste plekken dit jaar.

Liverpool thuisshirt 2020-2021

Als we het hebben over de Premier League kunnen we de nieuwste aanwinst van Nike natuurlijk niet onbesproken laten. Vanaf dit seizoen is het Amerikaanse sportmerk de kledingsponsor van Liverpool FC. De Engelse kampioen en Nike tekenden een contract voor meerdere seizoenen. Het Liverpool thuisshirt is dan ook direct één van de eyecatchers van dit seizoen. En ook dit tenue is een combinatie van heritage en mode. De turquoise/teal accenten geven het tenue zowel een modieus als retro look. Deze modieuze kleur is namelijk geïnspireerd door de Liverbird in de stad. De mythische vogel prijkt op het dak van de Liver Building aan de Mersey rivier in de stad. Deze kleur komt terug in de toelopende V-hals en de band aan de onderkant van de mouwen van het tenue. Verder heeft het nieuwe Liverpool thuisshirt 2020-2021 een wat fellere rode tint en dit geeft het tenue juist wat meer jeugdigheid en levendigheid. Last but not least bevatten de tenues in de nek op de achterzijde op het tenue weer het getal 96 met een fakkel, als eerbetoon aan de bij het Hillsborough drama omgekomen supporters van de club. Uiteraard wordt het thuistenue compleet gemaakt door een rood broekje en rode kousen met zowel witte als turquoise accenten.

Liverpool voetbalshirt 2020-2021

Tottenham Hotspur thuisshirt 2020-2021

We blijven nog even in Engeland, want ook dit jaar is Nike weer verantwoordelijk voor het design van de nieuwe Tottenham Hotspur voetbalshirts en als we het dan toch over retro hebben, dan zijn dat wel de nieuwe tenues van '''The Spurs.'' In het materiaal van het Tottenham Hotspur thuisshirt 2020-2021 is namelijk een print verwerkt van ruiten en geometrische vormen. Uiteraard zit hier ook een gedachte achter. De vormen zijn namelijk geïnspireerd door de print op verschillende Tottenham Hotspur voetbalshirts in de jaren '70 en '80. Om de retro look van het tenue nog wat kracht bij te zetten heeft Nike navy blauwe details in het tenue verwerkt. De toelopende V-hals en de band ter hoogte van de schouders hebben deze kleur en ook de taping aan de zijkanten van het tenue is overwegend navy blauw. De taping is geïnspireerd door de Londense streetwear en heeft de vorm van een bliksemschicht. De band wordt geflankeerd door een dunnere gele lijn, die ook weer terug komt in de V-hals. Om het tenue nog een streetwear finish te geven, bevat de onderkant van het tenue een label met daarin het logo van de Londenaren. Waar het thuisshirt van de club van José Mourinho nog wat heritage uitstraalt, is het uitshirt van de club het tenue van de toekomst. Dit tenue is een combinatie van verschillende modieuze kleuren: donker groen, roze en fel geel. Hiermee is het uitshirt ons inziens één van Tottenham één van de meest speciale uitshirts van dit seizoen.

Tottenham Hotspur thuisshirt 2020-2021

Paris Saint Germain thuisshirt 2020-2021

Londen is niet de enige modestad van Europa. Parijs is dat natuurlijk bij uitstek! In Parijs valt er dit jaar veel te vieren. Paris Saint Germain behaalde niet alleen de finale van de Champions League en werd kampioen, de club bestaat dit seizoen ook nog eens precies 50 jaar. In 1970 fuseerden Paris FC en Stade Saint Germain tot Paris Saint Germain. Het was de periode waarin modedesigner Daniël Hechter veel te vertellen had bij PSG. En daar profiteert men in Parijs nog steeds van. De designer was in de jaren '70 namelijk verantwoordelijk voor het ontwerp van de Paris Saint Germain voetbalshirts, zoals we die vandaag de dag nog steeds kennen. Daniël Hechter liet zich in die tijd niet alleen door het modebeeld van die tijd inspireren, maar ook door teams die in die periode de dienst in Europa uitmaakten. Het was dezelfde periode als waarin Ajax drie keer op rij de Europa Cup I won. Het voetbalshirt van de Amsterdammers vormde dan voor Daniël Hechter dan ook een grote inspiratiebron. Dit werd vertaald naar een tenue, geheel in stijl van de kleuren van de Franse vlag: een blauw voetbalshirt met een brede rode band, geflankeerd door twee dunnere witte banen. Na een aantal jaren achtereen verschillende flitsende varianten van het traditionele thuistenue te hebben gepresenteerd, gaat men bij Nike en de Franse kampioen nu weer back to basic. Het Paris Saint Germain thuisshirt is, ter ere van het 50 jarig bestaan van de club, geïnspireerd door het tenue dat door Daniël Hechter in 1973 ontworpen werd. Ook het huidige tenue bevat het iconische design met een V-hals. Daarnaast bevat ook dit tenue een brede taping aan de zijkanten, waarin de tekst: ''Paris Saint Germain 50 ANS'' verwerkt is. Een subtiel Frans vlaggetje aan de onderkant van het tenue maakt het retro- en fashion design van het nieuwe Paris Saint Germain voetbalshirt helemaal af. Wat ons betreft mag er in Parijs nooit meer afgeweken worden van het traditionele Paris Saint Germain voetbalshirt. Dit dus!

Inter Milan thuisshirt 2020-2021

We maken een kleine stap zuidwaarts en belanden in Italië, opnieuw naar een verliezend finalist en een modestad. Internazionale delfde in de Europa League finale het onderspit ten faveure van Sevilla. Door toedoen van Luuk De Jong kwam de Nerazzurri net tekort om voor het eerst in de geschiedenis de Europa League op haar naam te schrijven. Na een aantal moeilijke jaren achter de rug te hebben gehad, is Inter weer helemaal terug in de top van het Italiaanse voetbal. Het kan toeval zijn, maar de afgelopen jaren heeft Nike ook opvallendere Inter Milan tenues gelanceerd. Bevatte het tenue vorig seizoen alleen ter hoogte van het sponsorlogo diagonale strepen, dit seizoen is het zigzag thema in het hele tenue verwerkt. De traditionele blauwe en zwarte banen zijn vertaald in een design van flitsende zigzag banen over het gehele tenue. Hiermee is ook het Inter Milan thuisshirt 2020-2021 een eerbetoon aan de Italiaanse mode van de jaren '80. De post-modernistische strepen doen niet alleen denken aan de jaren '80, maar ook op de manier waarom een slang zich voortbeweegt. Laat deze slang (Il Biscione) nu net een belangrijk en krachtig symbool zijn van de Italiaanse club. Over het Inter Milan thuisshirt kun je je overigens op het eerste gezicht nog een beetje afvragen wat het tenue met mode te maken heeft. Het uitshirt is de verpersoonlijking van de mode van Italiaanse mode in de jaren '80 en bevat een design van blokken met een omranding in de clubkleuren van Internazionale. Daarnaast bevat het uitshirt van Inter een modieuze V-hals in het zwart/blauw. Het leidt geen twijfel dat de Inter Milan voetbalshirts dit jaar één van de meest modieuze voetbalshirts zijn en dat past de club uit de modestad als een jas!

Inter Milan thuisshirt 2020-2021

Atletico Madrid thuisshirt 2020-2021

Een thema dat we in de hierboven besproken voetbalshirts nog niet zijn tegen gekomen is het thema ART/kunst. De nieuwe Atletico Madrid voetbalshirts van Nike staan wel geheel in het teken van dit thema. Het lijkt er namelijk op alsof de iconische rode en witte banen op het nieuwe Atletico Madrid thuisshirt 2020-2021 zijn geverfd. De banen hebben namelijk geen strakke lijnen meer, maar zijn wat vervormd. Deze creatief, vervormde banen zijn een eerbetoon aan de loyaliteit en passie van de supporters van de club. Het is overigens niet alleen maar creativiteit wat het tenue uitstraalt. Evenals alle andere Nike tenues bevat het tenue ook een heritage element. In het geval van het nieuwe Atletico Madrid thuisshirt is dat de klassieke polo kraag. De polokraag van het tenue is blauw en deze kleur komt ook terug in de taping aan de zijkanten van het voetbalshirt. Dat men onder leiding van trainer Diego Simeone in Madrid hongerig is naar prijzen, wordt kracht bijgezet door de het nieuwe Atletico Madrid uitshirt en 3e shirt. Beide tenues halen hun inspiratie uit de Fuente de Neptuno, de fontein waarbij de supporters van Atleti de successen van de club vieren. Gaat dat dit jaar weer een keer gebeuren? Aan de nieuwe tenues van ''los Rojiblancos'' zal het zeker niet liggen.

Atletico Madrid thuisshirt 2020-2021

FC Barcelona thuisshirt 2020-2021

In Spanje zijn de ogen dit jaar niet alleen gericht op Atletico Madrid, maar vooral op FC Barcelona. Na een mager seizoen moet de club onder leiding van Ronald Koeman het roer drastisch om gaan gooien. Successen zijn Koeman bij Blaugrana overigens niet vreemd. In 1992 won de huidige coach met FC Barcelona de Europa Cup door in de finale in het Wembley Stadium met 1-0 te winnen. Koeman zelf was verantwoordelijk voor het enige doelpunt in de finale. Met Messi en Koeman binnen de gelederen, zou je zeggen dat successen dit jaar gegarandeerd zijn. Met uitzondering van vorig seizoen zijn successen bij de Catalanen inmiddels een levensstijl geworden het afgelopen decennium. Het is dan ook niet geheel ontoevallig dat Nike voor het design van het nieuwe Barcelona thuisshirt 2020-2021 haar inspiratie gehaald heeft uit het voetbalshirt van tien jaar geleden. In het seizoen 2010-2011 won Barcelona onder leiding van een andere ex speler van de club, Pep Guardiola, de Champions League, de Super Copa en werd het kampioen. Ook dit seizoen heeft het Barcelona de brede blauwe en rode banen en hieraan zijn gele accenten toegevoegd. De brede banen worden geflankeerd door dunnere gele banen en bovendien bevat het tenue een gele, ronde hals. In de banen is overigens ook gradiënt print verwerkt, zodat het tenue niet alleen in het teken staat van het verleden, maar de blik ook op de toekomst gericht kan worden. Waar het thuisshirt vooral de successen van tien jaar geleden viert, staat het uitshirt in het teken van alle successen, die de club in haar 121 jarige geschiedenis gekend heeft. Het uitshirt van Barca is namelijk een combinatie van zwart en goud, een mix die het altijd goed doet bij voetbalshirts. Met deze tenues en een mix van talent en ervaring in de selectie gloort er in ieder geval weer hoop in Catalonië!

Een sterk design doet niet alleen presteren. De nieuwste voetbalshirts van Nike zijn door het sportmerk dan ook uitgerust met de nieuwste technologieën. De authentic voetbalshirts (de versie de die spelers dragen) zijn voorzien van de zogenaamde VaporKnit technologie. Deze tenues hebben een getailleerde pasvorm en sluiten naadloos aan op het bovenlijf. Bovendien zorgt de VaporKnit technologie ervoor dat de tenues niet blijven plakken aan het lichaam. Een onderdeel van deze technologie zijn ook de raglanmouwen. Kenmerkend hieraan is dat de mouwen ook weer strak om de armen vallen en omdat er geen schoudernaden in de mouwen zijn verwerkt, biedt dit ook extra bewegingsvrijheid. Een laatste kenmerk van de VaporKnit technologie is dat het een ventilerende functie heeft. Het zorgt voor verkoeling op de plekken waar je dat nodig hebt. Nike heeft namelijk op strategische zones mesh zones in de voetbalshirts verwerkt, welke zorgen voor het ademende vermogen. Hierdoor droogt het tenue ook sneller en is het dus comfortabeler om het het te dragen.

Wil je één van deze voetbalshirts bestellen? Check deze direct in de officiële fanshop!  Inclusief de mogelijkheid tot officiële bedrukking