13 november 2020

Het verschil tussen Nike Vapor Match voetbalshirts en replica voetbalshirts

We krijgen vaak vragen over het verschil tussen de verschillende voetbalshirts van Nike. Wat betekent een ''authentic'' voetbalshirt en wat is een ''replica voetbalshirt? Is een replica voetbalshirt nep? In dit artikel proberen we wat duidelijkheid te scheppen in de verschillen tussen de replica voetbalshirts van Nike en de authentic (Vapor Match) voetbalshirts van het Amerikaanse sportmerk. Dat doen we aan de hand van vijf vragen.

  1. Welk voetbalshirt wordt door de spelers gedragen?

Het authentic of Vapor Match voetbalshirt is het voetbalshirt dat ook echt door de spelers gedragen wordt. Momenteel is Nike kledingsponsor van clubs als FC Barcelona, Paris Saint Germain, Chelsea, Tottenham Hotspur, Liverpool, Atletico Madrid, Inter Milan en RB Leipzig. Bovendien verzorgt Nike de voetbalshirts van landenteams als het Nederlands Elftal, Frankrijk, Portugal, Engeland, Kroatië, Finland, Brazilië, Nigeria, de Verenigde Staten, Australië en Zuid Korea. De spelers van deze clubs en nationale elftallen dragen tijdens de wedstrijden de Vapor Match voetbalshirts. Deze voetbalshirts zijn uitgerust met de VaporKnit technologie, waar we straks meer over uitleggen. Het gebeurt maar zelden dat de spelers het replica voetbalshirt dragen. Het replica voetbalshirt betreft wel een officieel voetbalshirt van Nike. De replica voetbalshirts worden door Nike ook wel ''stadium'' voetbalshirts genoemd. Deze tenues zijn niet uitgerust met de VaporKnit technologie, maar met de Nike Dri Fit technologie.

  1. Wat is het verschil tussen de Nike VaporKnit technologie en de Dri Fit technologie?

De authentic of Vapor voetbalshirts van Nike zijn uitgerust met de VaporKnit technologie en de replica voetbalshirts bevatten de Dri Fit technologie. Beide technologieën bewerkstelligen hetzelfde effect. Deze systemen zorgen ervoor dat zweet en vocht naar de buitenkant van de tenues wordt getransporteerd, zodat de spelers optimaal kunnen presteren. De Vapor voetbalshirts zijn gemaakt van een speciaal VaporKnit materiaal. Zoals het woord al zegt betreft dit een speciaal aan elkaar geweven polyester met een open structuur (door Nike mesh zones genoemd) ter hoogte van de borst en de rug. Dit zijn de zones waar spelers het meest zweten en waar dit snel afgevoerd moet worden, waardoor de shirts ook sneller drogen en het comfortabel blijft om te dragen. De Vapor Match voetbalshirts hebben dan ook een optimaal ademend vermogen. Een ander kenmerk van de VaporKnit technologie is dat de voetbalshirts die uitgerust met deze technologie een wat meer getailleerde fit/pasvorm hebben dan de replica voetbalshirt. Dit wordt ook wel de ''athletic fit'' genoemd. De tenues zijn zo elastisch dat deze zich perfect aanpassen aan de vorm van het lichaam. Het elastische, gestroomlijnde design beweegt als het ware met je mee. Dit effect wordt ook bewerkstelligd door de raglanmouwen van de Vapor Match voetbalshirts. Kenmerkend aan raglanmouwen is dat de mouwen de natuurlijke bewegingen van de armen volgen, waardoor je je nog vrijer in het voetbalshirt voelt.

De Nike stadium (replica) voetbalshirts zijn uitgerust met de Nike Dri Fit technologie. Deze technologie is verwerkt in het Nike Breath polyester, de stof waarvan de stadium voetbalshirts gemaakt zijn. Ook deze technologie zorgt ervoor dat zweet en vocht naar de buitenkant van de tenues getransporteerd worden. Bovendien zorgt deze technologie ervoor dat je koel blijft wanneer het warm is. De stadium voetbalshirts hebben verder een wat lossere fit dan de Vapor Match voetbalshirts. Dit betekent overigens niet dat deze tenues wijd vallen. Het zijn perfecte voetbalshirts om in te sporten, te trainen of op straat te dragen. Dit geldt overigens ook voor de Vapor Match voetbalshirts.

  1. Zijn er verschillen in het design van de Vapor Match en stadium voetbalshirts?

Op het eerste oog zien de Vapor Match en replica voetbalshirts van Nike er hetzelfde uit. Toch zijn er een aantal subtiele verschillen. Het eerste verschil betreft de badge van de voetbalbond of de club en de swoosh van Nike op de borst. Op de Vapor Match voetbalshirt betreffen deze logo's zogenaamde ''heat transfer'' logo's en op de replica versie betreft het een op het voetbalshirt gestikte badge. De heat transfer logo's zijn lichter dan de badges op de replica voetbalshirts. Een ander verschil is het feit dat de Vapor Match voetbalshirts ter hoogte van de mouwen, oksels en schouders een design van golven en verticale streepjes bevatten. Dit zijn de zones waarin de VaporKnt technologie verwerkt is, voor het perfecte ademende vermogen. Ook het Nike authentic label aan de onderzijde van de voetbalshirts ziet er iets anders uit op beide tenues.

  1. Is er een prijsverschil tussen het Vapor Match voetbalshirt en het stadium voetbalshirt?

Helaas wel! De Vapor Match voetbalshirts zijn duurder dan de stadium voetbalshirts. De reden hiervan is dat de VaporKnit technologie een meer geavanceerde technologie is dan de Dri Fit technologie. De Vapor Match voetbalshirts zijn daarnaast maar beschikbaar bij een beperkt aantal retailers en zijn veelal alleen voor volwassenen beschikbaar (maten XS, S, M, L, XL en XXL). De prijs van deze voetbalshirts is 139,95. Clubs als FC Barcelona en Paris Saint Germain hebben in samenwerking met Nike wel een Vapor Match voetbalshirt voor kinderen gelanceerd. Deze hebben een prijs van 119,95 en zijn beschikbaar in de maten 128, 140, 152, 164 en 176. De stadium of replica versie van de tenues is goedkoper. Voor volwassenen hebben deze voetbalshirts een prijs van € 89,95 en voor kinderen zijn deze shirts € 69,95. Dit betreft dan overigens alleen het voetbalshirt. De bijbehorende voetbalbroekjes hebben een prijs van € 34,95 voor kinderen en € 39,95 voor volwassenen. De kousen zijn € 17,95. De replica tenues zijn ook beschikbaar voor baby's en peuters/kleuters. Voor deze twee doelgroepen worden de tenues wel verkocht in een set (voetbalshirt, voetbalbroekje en kousen). Deze sets bestel je voor een prijs van tussen de € 54,95 en € 64,95.

  1. Zijn de replica/stadium voetbalshirts van Nike nep?

Absoluut niet! Dit betreffen officieel door Nike geproduceerde en gelicentieerde voetbalshirts van clubs en landen. Deze hebben hetzelfde design als de voetbalshirts die de spelers dragen, maar bevatten in plaats van de Nike VaporKnit technologie de Nike Dri Fit technologie. Check hieronder de visuele verschillen tussen beide voetbalshirts van Nike. De versie rechts betreft de Vapor Match versie van het voetbalshirt. Eerder schreven wij ook al een artikel over het verschil tussen het verschil tussen de authentic en replica voetbalshirts van adidas

Ben je op zoek naar een voetbalshirt van Nike? Check het dan in deze winkel of deze SHOP!

Verschil Vapor Match en replica voetbalshirts Nike

Verschil Vapor Match en replica voetbalshirts Nike

Verschil Vapor Match en replica voetbalshirts Nike