13 november 2020

Het verschil tussen authentic en replica voetbalshirts

November is niet bepaald de maand van veel nieuwe voetbalshirts. We hebben dus wat meer tijd voor verdiepende artikelen. We gaan het vandaag hebben over de verschillende versies van voetbalshirts en dan met name over het verschil tussen authentieke/authentic voetbalshirts en replica voetbalshirts. Vroeger kon je slechts één versie van een voetbalshirt bestellen. Daar is sinds de lancering van authentic voetbalshirts verandering in gekomen. Merken als adidas, Nike en Puma lanceren tegenwoordig naast het replica voetbalshirt ook een authentic voetbalshirt. Beide versies zien er op het oog hetzelfde uit, maar bevatten toch een aantal verschillen. Mocht je twijfelen tussen één van de versies, dan kan dit artikel zeker helpen bij je keuze? We leggen het verschil tussen de authentic en replica voetbalshirts uit aan de hand van een aantal vragen.

  1. Wat is het verschil tussen een authentic en replica voetbalshirt?

Dat is direct eigenlijk de belangrijkste vraag. Laten we voorop stellen, er zijn meerdere verschillen. Per merk gaan we daar straks wat dieper in. Het overkoepelende verschil tussen de authentic en replica voetbalshirts van de drie grote sportmerk is dat de authentic/authentieke voetbalshirts ook daadwerkelijk door de voetballers gedragen worden. Deze tenues zijn uitgerust met een wat meer geavanceerde technologie dan de replica/stadium voetbalshirts en zijn dan ook vaak duurder. De replica voetbalshirts worden niet door de voetballers gedragen, maar is de versie die je in de winkel kunt bestellen. Van een aantal clubs en landen kun je overigens tegenwoordig ook bij een select aantal online retailers de authentic versie van het voetbalshirt bestellen. Bij ieder sportmerk zijn de verschillen tussen het replica en authentic voetbalshirts anders in termen van design en performance technologieën. Per merk wordt dit in het navolgende besproken.

  1. Wat zijn de verschillen tussen de authentic en replica voetbalshirts van adidas?

Adidas is onder andere kledingsponsor van clubs als Ajax, Feyenoord, Real Madrid, Bayern Munchen, Juventus, Arsenal en Manchester United. Bovendien verzorgt het Duitse sportmerk de voetbalshirts van landen als Duitsland, Spanje, Argentinië, België, Zweden en Colombia. De spelers van deze teams dragen tijdens de wedstrijden de voetbalshirts die zijn uitgerust met de HEAT.RDY technologie. De replica voetbalshirts zijn voorzien van de AeroReady technologie. Beide systemen zorgen voor de perfecte ventilatie en voor de afvoer van vocht/zweet naar de buitenkant van de tenues. Toch is de HEAT.RDY technologie net wat meer geavanceerd dan de AeroReady technologie. Dit komt allereerst tot uiting in het materiaal waarvan beide shirts gemaakt zijn. De HEAT.RDY voetbalshirts zijn gemaakt van een dubbel gebreid polyester, welke een nog beter ademend vermogen heeft. De replica tenues bestaan voor 50% uit polyester en 50% gerecycled polyester. Een ander verschil tussen beide technologieën is het feit dat de authentic voetbalshirts net wat gedetailleerder vallen dan de replica tenues van adidas. Twee andere verschillen tussen beide voetbalshirts komen tot uiting in het design van het voetbalshirt. Het HEAT.RDY en AeroReady voetbalshirt zien er vrijwel hetzelfde uit. Toch zijn er twee subtiele verschillen. De adidas strepen op de schouders of aan de zijkanten van het voetbalshirt zijn namelijk op de authentic voetbalshirts net wat korter dan op de replica voetbalshirts. Daarnaast bevatten de authentic voetbalshirts aan de onderzijde een modieuze ronding. De replica tenues hebben niet deze ronding. Het laatste verschil tussen de voetbalshirts is de manier waarop de badge van de voetbalbond of de club op het tenue is aangebracht. Op de authentic tenues betreft dit een heat transfer logo en op de replica tenues betreft dit een gestikt logo. Daarnaast is er natuurlijk een verschil in de prijs van de voetbalshirts. De authentic voetbalshirts hebben bij adidas een prijs van 129,95 en zijn alleen voor volwassenen beschikbaar (maten XS, S, M, L, XL en XXL) en de replica voetbalshirts hebben een prijs van 89,95 voor volwassenen en 69,95 voor kinderen. Check meer informatie in ons artikel over de verschillen tussen de adidas HEAT.RDY en AeroReady voetbalshirts. 

  1. Wat zijn de verschillen tussen de authentic en replica voetbalshirts van Nike?

Bij Nike noemt men het authentic voetbalshirt het Vapor Match voetbalshirt en het replica voetbalshirt wordt stadium voetbalshirt genoemd. Beide versies bevatten een andere technologie. De Vapor Match voetbalshirts zijn uitgerust met de VaporKnit technologie en de stadium voetbalshirts met de Dri Fit technologie. Ook deze twee systemen zorgen weer voor de perfecte ventilatie en afvoer van vocht. De VaporKnit technologie is alleen weer net wat meer ontwikkeld.

De Nike VaporKnit technologie zijn gemaakt van een speciaal aan elkaar gebreid/geweven polyester. Ter hoogte van de borst, oksels en mouwen bevatten deze voetbalshirts speciale mesh zones. Deze mesh zones zijn door Nike op strategische plaatsen aangebracht, namelijk op de plekken waar de spelers het meest zweten. Op deze plekken wordt zweet/vocht nog sneller afgevoerd, waardoor de voetbalshirts nog sneller drogen en het comfortabel blijft om de tenues te dragen. Een ander kenmerk van de Vapor Match voetbalshirts is de zogenaamde athletic fit. Dit houdt in dat de voetbalshirts wat meer getailleerd vallen en zich dus perfect aanpassen aan de vorm van het lichaam van de voetbalshirts. Deze tenues zijn dan ook wat elastischer. Bovendien bevatten de Vapor Match voetbalshirts van Nike raglanmouwen. Kenmerkend aan raglanmouwen is dat deze de natuurlijke bewegingen van het lichaam volgen en strak armen vallen, waardoor je geen bewegingsvrijheid verliest.

De stadium op replica voetbalshirts van Nike zijn voorzien van de Nike Dri Fit technologie. Deze technologie is verwerkt in het Nike Breathe polyester en zorgt dus ook voor ventilatie en afvoer van zweet en vocht. Deze replica tenues vallen net iets wijder dan de authentic voetbalshirts. Qua design zien beide voetbalshirts er vrijwel hetzelfde uit. Ook op de authentic voetbalshirts betreffen de logo's van Nike en de clubs of voetbalbonden heat transfer logos en op de replica voetbalshirts zijn de badges op het voetbalshirt gestikt.

De Nike Vapor Match voetbalshirts hebben een prijs van € 139,95 voor volwassenen. De stadium voetbalshirts zijn voor volwassenen € 89,95 en voor kinderen € 69,95. Lees meer over de verschillen tussen beide voetbalshirts in ons artikel over de verschillen tussen de Nike authentic en replica voetbalshirts.

  1. Wat zijn de verschillen tussen de authentic en replica voetbalshirts van Puma?

Ook bij Puma maakt men een onderscheid tussen authentic en replica voetbalshirts. Puma verzorgt momenteel onder andere de voetbalshirts van clubs als Manchester City, PSV, AC Milan, Olympique Marseille en Valencia en van landen als Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Ghana, Marokko, Ivoorkust, Egypte en Senegal. Bij het Duitse sportmerk gebruikt men geen ander benaming voor de technologieën die men in het voetbalshirt zijn verwerkt. Dit betreft de Puma Dry Cell technologie, welke ook weer zorgt voor de afvoer van vocht en voor ventilatie. De authentic voetbalshirts bevatten daarnaast zogenaamde laser gesneden gaten ter hoogte van de borst en jacquardmesh op de rug voor extra ventilatie. De authentic voetbalshirts hebben bij Puma een prijs van 119,95 voor volwassenen. De replica voetbalshirts zijn voor volwassenen € 89,95 en voor kinderen 69,95.

Check hieronder de visuele verschillen tussen de replica en authentic voetbalshirts van verschillende sportmerken. Last but not least willen we nog opmerken dat de replica voetbalshirts ook officiële voetbalshirts zijn en ook echt door deze merken geproduceerd zijn en dus ook officieel gelicentieerd zijn. 

Ben je op zoek naar een authentic of replica voetbalshirt? Check het altijd in deze officiële fanshop!