De tien meest opvallende voetbalshirts van 2018

2018 is klaar en ook wij maken dan lijstjes. We weten ook dat iedereen z’n mening heeft en zeker dat onze lijstjes niet zaligmakend zijn. Daarom hebben we het dit jaar niet over het mooiste of lelijkste voetbalshirt van 2018, maar over de meest opvallende voetbalshirts van 2018. Aan alle shirts kan zowel een positieve als een negatieve draai gegeven worden. Ook voor dit lijstje geldt dat we een voetbalshirt vergeten kunnen zijn en dat het lijstje ook onuitputtelijk is. We wagen een poging met het lijstje van de tien meest opvallende voetbalshirts van 2018! Heb je wat toe te voegen? Een mailtje sturen of een social media berichtje is zo gedaan!

1. Het Nigeria WK 2018 voetbalshirt

Het meest besproken voetbalshirt is in ieder geval het Nigeria WK 2018 thuisshirt. Dit shirt werd door Nike geïnspireerd door het shirt waarin tijdens het WK van 1994 werd gespeeld, maar dan net iets flitsender. Na lancering wachtte Nike een half jaar met het daadwerkelijk verkopen van het shirt. De periode dat het shirt ook daadwerkelijk gekocht kon worden, was maar een fractie hiervan. Binnen een aantal uur was het shirt namelijk zowel online als offline overal uitverkocht. Hetzelfde was het geval voor de vette trainingscollectie met als Thema NAIJA! Voor velen zal er geen twijfel over bestaan dat dit niet alleen een opvallend, maar ook gewoon een mooi voetbalshirt is.

2. Het Corinthians Ayrton Senna special edition 3e shirt 2018-2019

Als clubs iets vieren of een ode aan iemand brengen, is dat altijd speciaal. Zeker met een voetbalshirt. Dit gaat nog een stapje verder. Corinthians bracht in samenwerking met Nike een ode aan de overleden Braziliaanse coureur Ayrton Senna. Het 3e shirt is geheel in stijl van de kleuren van de wagen waarmee de coureur furore maakte. De combinatie van zwart en goud doet het altijd goed en in dit shirt helemaal. Het shirt is zwart en bevat dunne, horizontale, gouden pinstripes met daartussen de handtekening van Senna. Fantastisch eerbetoon, zonder twijfel een opvallend voetbalshirt.

3. Het Paris Saint Germain 3e Shirt 2018-2019

De Champions League tenues van Paris zijn dit jaar vooral opmerkelijk, omdat de swoosh van Nike op deze tenues ontbreekt. Door de nauwe connectie tussen Parijs, basketbal en Jordan Brand ontbreekt het logo van Nike op deze tenues en prijkt in plaats daarvan het logo van Jordan Brand op de Champions League voetbalshirts en trainingskleding. Het van origine basketbalmerk is overigens wel onderdeel van het merkenportfolio van Nike. De club speelt haar Champions League thuiswedstrijden in een zwart voetbalshirt en de uitwedstrijden in het miljardenbal in een wit voetbalshirt van Jordan Brand.

4. Het Barcelona x Nike 20 years anniversary voetbalshirt

De meest opvallende voetbalshirts komen toch vaak voort uit collabs, odes, verjaardagen of feestjes. Dit jaar vieren Barcelona en Nike dat ze twintig jaar met elkaar de wereld bestormen. Nike verzorgt sinds 1998 de tenues van de Spaanse grootmacht en ter ere daarvan hebben Nike en Barca een shirt gelanceerd. Dit shirt bevat onderdelen van voetbalshirts die Barcelona de afgelopen twintig jaar gedragen heeft en waarin het vele malen kampioen is geworden en internationale bekers gewonnen heeft. Helaas speelt Barcelona geen één van haar wedstrijden in dit shirt!

5. Het Parma uitshirt van 2019-2020

Dat het Parma uitshirt een opvallend shirt is komt voort uit een combinatie van factoren. Het shirt van Parma verrijkt namelijk altijd en gelukkig is Parma onder de naam Parma Calcio weer terug in de Serie A. Kledingsponsor Errea wilde de rentree in de Serie A niet ongemerkt voorbij laten gaan en dit is de reden dat Parma in een opvallend voetbalshirt haar uitwedstrijden speelt. Dit shirt is zwart en bevat het opvallende kruis uit het logo van de club in de clubkleuren van Parma over de body. Momenteel staat Parma in de middenmoot, waardoor we zachtjes kunnen concluderen dat het shirt geen windeieren heeft gelegd.

6. Napoli voetbalshirts 2018-2019

Competitiegenoot Napoli heeft dit jaar ook opvallende voetbalshirts. De Macron tenues van Napoli hebben dit jaar een all-over mozaïekprint, waarin aan de linkeronderkant een brullende panter is verwerkt. Alle tenues bevatten een stijlvolle polo kraag. De meningen zijn absoluut verdeeld over de Napoli tenues, maar zijn hoe dan ook spraakmakend.

 

7. Lazio Roma thuisshirt 2018-2019

We blijven nog even in Italië. De thuisshirts van Lazio Roma ademen namelijk heritage. Dit shirt is geïnspireerd door het tenue van de jaren ’80. De ''Maglia Bandiera.'' Is een waar cult voetbalshirt in Rome. Het voetbalshirt werd door Macron eerder al in 2015 opnieuw gelanceerd en dit seizoen werd dit kunststukje weer herhaald. Het shirt wordt gekenmerkt door de adelaar uit het logo van SS Lazio op de voorkant van het shirt en de mouwen. Verder bevat het shirt een retro kraag en is het natuurlijk geheel in stijl van de clubkleuren van Lazio! Back to identity, heritage it is!

8. Jamaica uitshirt 2018-2019

Umbro is sinds afgelopen jaar kledingsponsor van het Jamaicaanse voetbalelftal en maakte direct indruk met de lancering van de nieuwe tenues voor 2018-2020. Met name het uitshirt voor deze periode is speciaal! Dit shirt is zwart en bevat aan de onderkant de kleuren van de vlag van Jamaica. Deze kleuren zijn verwerkt in de Umbro diamonds. Vanaf de borst naar de onderkant bevat het shirt namelijk een all-over print van de diamanten uit het Umbro logo. Rondom de release van het voetbalshirt heeft het Engelse sportmerk ook een gave marketingcampagne gelanceerd.

9. Het Manchester United 3e shirt 2018-2019

Navy blauw doet het vaak goed als kleur van een voetbalshirt. Het 3e shirt van United werd dit jaar op een opvallend moment gepresenteerd door adi en de club. Vaak worden de derde shirts namelijk pas in augustus of september als laatste van de drie voetbalshirts van een seizoen uitgebracht. In Manchester werd dat dit jaar een keer omgedraaid. Daar koos men ervoor het 3e shirt als eerste shirt van dit seizoen te releasen, namelijk in mei. Bovendien zijn de 3e shirts van adidas dit seizoen ook in samenwerking met Parley for Oceans uitgebracht. De tenues zijn om die reden gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan. Dit soort partnerships juichen we natuurlijk altijd toe! Verder ziet het Manchester United 3e shirt er door de flitsende strepen opvallend uit.

10. Het Frankrijk uitshirt 2018-2020

Les Bleus werd wereldkampioen en daarom stonden de voetbalshirts van Frankrijk wat meer in de picture. Vooral het uitshirt is niet alleen opvallend, maar ook stijlvol. De combinatie van de Vapor kraag met het knoopje en de flitsende rode en blauwe strepen op een witte achtergrond maken het tenue een modieus shirt.

11. EA Sports X adidas FUT 19 voetbalshirts

Deze tenues mogen officieel niet in het lijstje komen! Dit zijn namelijk alleen digitale voetbalshirts. Jaarlijks lanceert adidas in samenwerking met EA Sports en de clubs speciale 4e shirts, die alleen in Ultimate Team van FIFA beschikbaar zijn. Dit jaar gaan alle partijen een stapje verder. De dit jaar uitgebrachte FUT shirts kan je nu ook daadwerkelijk kopen en hebben een super futuristisch design. Je moet ervan houden!

Mocht je verder nog tips hebben? Laat het ons graag weten? Dit lijstje kunnen we gewoon aanvullen! Happy newyear!