26 juni 2020

Waarom veel clubs het nieuwe voetbalshirt voor 2020-2021 nog niet gelanceerd hebben

Het EK zou momenteel in volle gang zijn. Door het coronavirus is het toernooi met een jaar uitgesteld. Merken als adidas, Nike en Puma hebben daarom ook de lancering van de EK 2020 voetbalshirts uitgesteld tot in ieder geval september. Niet alleen de lancering van de Euro 2020 voetbalshirts zijn uitgesteld, ook de voetbalshirts en tenues van andere voetbalclubs zijn en worden later gelanceerd dan voorheen. Hier zijn verschillende redenen voor!

1. Coronavirus

De eerste reden dat er zeker in de maanden maart en april weinig voetbalshirts gelanceerd werden, is dat de spotmerken geen nieuwe tenues wilden lanceren tijdens de coronapandemie. Nike zou eind maart de tenues van de verschillende landen (waaronder het Nederlands Elftal, Frankrijk, Brazilië, Engeland en Portugal) uitbrengen en ook Puma (waaronder Italië, Uruguay, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië) en adidas (de uitshirts van Duitsland, België, Spanje en thuisshirts van Argentinië en Colombia) hadden een aantal grote releases op de planning staan. Uiteindelijk lanceerde adidas alleen de nieuwe tenues van Schotland en Noord Ierland. Naar verluid lanceren deze merken de tenues van de landen eind augustus/begin september, vlak voordat er weer interlands gespeeld worden. 

2. Levering voetbalshirt nog niet binnen

Een tweede reden dat er momenteel nog weinig nieuwe voetbalshirts gelanceerd zijn, is omdat de merken en clubs nog geen beschikking hebben over de voetbalshirts. Omdat corona al in december en januari in China uitbrak, werden veel fabrieken in deze periode gesloten. Dit is juist de periode waarin de nieuwe tenues voor 2020-2021 door de merken geproduceerd worden. Momenteel zijn van de Europese topclubs alleen het nieuwe Bayern München thuisshirt en Ajax uitshirt beschikbaar. In de Eredivisie hebben momenteel alleen Ajax en AZ het nieuwe voetbalshirt uitgebracht. Een aantal clubs heeft het nieuwe tenue wel gelanceerd, maar deze worden pas eind juli 2020 geleverd. Voorbeelden hiervan zijn het RB Leipzig thuishirt en het Bournemouth thuisshirt.

3. Geen competitievoetbal

Een derde reden voor het laat lanceren van de voetbalshirts is omdat er in de maanden maart tot en met mei/juni vrijwel niet gevoetbald werd. Een sterke manier om het nieuwe tenue te promoten is als het ook daadwerkelijk gedragen wordt in de eerste wedstrijd na de lancering. Dan maakt het grote publiek namelijk kennis met de nieuwe voetbalshirts. Nu er in heel Europa versoepelingen plaats vinden, kunnen de voetbalbonden de start van het seizoen 2020-2021 gaan plannen en verwachten we dat veel clubs in het nieuwe seizoen hun nieuwe tenue kunnen dragen, op de voorwaarde dat deze ook geleverd zijn. Slechts een aantal clubs geeft middels een statement aan dat de bekendmaking van de tenues vertraagd is. Een voorbeeld hiervan is Ipswich Town. De club lanceert vaak al in mei de nieuwe tenues, maar in een statement gaf de club het volgende aan: '''We hopen dat we het nieuwe thuisshirt voor het einde van juni kunnen lanceren. Samen met adidas doen we er alles aan om dit te bewerkstelligen. We zijn hiervoor van verschillende facetten afhankelijk. Ook de lancering van het uitshirt volgt hierna.''

Van een aantal clubs is (gelukkig) wel bekend wanneer het tenue bekend gemaakt wordt. Zo lanceert Nike het Barcelona thuisshirt 2020-2021 op 3 juli, waarna het elftal van Quique Setién het voor de eerste keer draagt in de derby tegen Espanyol op 8 juli.

4. Nieuwe kledingsponsor

De laatste reden dat er van verschillende clubs nog geen tenues gelanceerd zijn, heeft niks te maken met corona. Dit heeft te maken met het feit dat verschillende clubs overgestapt zijn naar een nieuwe kledingsponsor. De contracten met de oude kledingsponsor loopt vaak tot 30 juni en de nieuwe contracten gaan in op 1 juli. Hetzelfde geldt voor clubs die vanaf deze zomer een nieuwe shirtsponsor krijgen. Ook deze contracten zijn vaak pas geldig vanaf 1 juli. Vanaf die datum worden om die reden pas de nieuwe tenues uitgebracht. Vanaf 1 juli wordt 1&1 de nieuwe hoofdsponsor van Borussia Dortmund. Om die reden wordt het Borussia Dortmund thuisshirt 2020-2021 op die datum pas gelanceerd. Een uitzondering op deze regeling vormt Liverpool. De aanstaand kampioen van Engeland tekende eerder dit jaar een contract met Nike. Dit contract zou ingaan op 1 juli. Omdat de Premier League pas eind juli is afgelopen zijn Liverpool, Nike en New Balance overeengekomen dat The Reds het seizoen uitspelen in de voetbalshirts van New Balance en dat Nike de Liverpool voetbalshirts voor 2020-2021 pas ergens in augustus lanceert. Andere clubs die overstappen naar een nieuwe kledingsponsor zijn Celtic (van New Balance naar adidas), PSV (van Umbro naar Puma), Fiorentina (van Le Coq Sportif naar Kappa) en Everton (van Umbro naar Hummel).

We verwachten dat de rust voorbij is en dat de clubs en merken vanaf juli weer massaal het nieuwe tenue gaan lanceren. We kijken ernaar uit!

Ben je op zoek naar een nieuw tenue? Check het dan altijd in deze winkel!