8 februari 2018

Het bijzondere verhaal achter het Nigeria WK 2018 voetbalshirt

Deze week is door Nike de nieuwe WK 2018 collectie van Nigeria gelanceerd. Nike heeft gekozen voor een opvallend maar zeer indrukwekkend design. In deze collectie gaan de spelers van Nigeria het land vertegenwoordigen in Rusland, tijdens het wereldkampioenschap voetbal. Nigeria gaat het in poule D opnemen tegen Argentinië, IJsland en Kroatië. Maar ook na het aankomende eindtoernooi is deze collectie nog te bezichtigen tijdens de wedstrijden van de ‘Super Eagles.’ Achter het design van de collectie zit een bijzonder verhaal. Check dit verhaal hieronder.

Het verhaal van Naija - het verhaal achter het Nigeria voetbalshirt

Op 7 oktober 2017 scoort Alex Iwobi in de 73e minuut de winnende goal tegen Zambia. Hierdoor is Nigeria het eerste Afrikaanse land dat zich kwalificeert voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland van 2018. De 21 jarige aanvaller, die is geboren in Lagos, maar zijn hele leven al in Engeland woont, is één van de nieuwe sterren van de ‘Super Eagles.’ Het grootste gedeelde van de selectie is onder de 25 jaar. Iwobi en zijn teamgenoten gaan met enorm veel vertrouwen naar het eindtoernooi in Rusland toe. Dit doen ze puur op zijn Nigeriaans: dapper, snel, frivool en stijlvol. Deze termen vormen een groot deel van de cultuur van Nigeria. Deze cultuur is opkomend in de Nigeriaanse communities in Engeland, de Verenigde Staten en eigenlijk over de hele wereld. De gecombineerde energie heeft geleid tot een nieuwe benaming van Nigeria: NAIJA.

‘’Ik ben opgegroeid in Engeland, maar mijn thuisland is Nigeria. Toen ik die winnende goal maakte, waren de spelers aan het dansen, de fans bliezen op trompetten en speelde op trommels. Er was zoveel passie en energie te voelen’’ zei Iwobi. ‘’Het is altijd weer een eer om het groen/witte shirt van het land te dragen. Om deel te mogen nemen aan het WK is niet alleen de droom van ons als spelers, het is ook de droom van onze fans. Samen vertegenwoordigen wij met zijn alle Naija.’’

Het woord Naija heeft meerdere betekenissen, maar de betekenis die het best overeenkomt is: een zeker toekomstgericht optimisme. Één die de nieuwe generatie Nigerianen heeft gekatalyseerd om de levendige cultuur van het land te vieren. Naija is niet zomaar een simpele vervanging van Nigeria. Integendeel juist, Naija weerspiegelt een jeugdige uitbundigheid, trots en een nieuw perspectief op de vaderlandsliefde. Voor sommige mensen betekent Naija ‘’het nieuwe Nigeria.’’

Nike’s energieke collectie voor de Nigeria Voetbal Federatie is doordrongen met de Naija spirit. Er zijn verschillende odes gebracht aan de ‘Super Eagles’ voor succes op het veld. Zo heeft het thuisshirt op de borst het logo staan uit 1996. Dit is ter ere van de Olympische ploeg die tijdens de Olympische Spelen van 1996, onder leiding van de Nederlandse bondscoach Jo Bonfrère de gouden medaille veroverde. Zoals de traditie is ook dit seizoen het tenue weer helemaal groen. ‘’Met Nigeria willen we gebruik maken van de houding van land’’ zegt Dan Farron, Nike Football Design Director. ‘’We hebben dit tenue en deze collectie gebaseerd op de identiteit van de spelers.’’ Farron heeft samen met andere leden van de Nike Football Design Group de spelers van het Nigeriaanse elftal geobserveerd om meer te leren over spelers. Op deze manier werden er trends ontdekt in de houding die de atleten lieten zien in verbinding met de muziek en de mode.’’ Ze maken deel uit van een ontzettend coole cultuur.’’ De uitbundigheid van de NAIJA cultuur begint steeds meer van zich te laten horen. De cultuur wordt verspreid door familie en vrienden, maar ook door het Nigeriaanse voetbal.

‘’In Nigeria is een constante en vertederende liefde voor voetbal.’’ Zegt Amaju Pinnick, de voorzitter van de Nigeriaanse voetbalbond. ‘’Wanneer het nationale team speelt, staat het hele land stil. De designs van de nieuwe tenues zijn een eer aan de rijke tradities van de Nigeriaanse Voetbal Federatie, bovendien wordt alles, wat we leuk vinden, gevierd in onze cultuur.’’

Het thuisshirt van Nigeria is een subtiel eerbetoon aan het shirt uit 1994. In dat jaar heeft het nationale elftal van Nigeria voor het eerst een eindtoernooi gehaald. De torso van het shirt heeft een wit/groene kleuren combinatie, terwijl de mouw juist een zwart/witte kleurencombinatie heeft. De zwarte mouw is geïnspireerd door de zwarte adelaarsvleugels. Nog meer weten over het nieuwe voetbalshirt? Check het nieuwe Nigeria thuisshirt 2018-2019.  Wanneer gekeken wordt naar het patroon van het thuisshirt komt dit patroon ook terug op het anthem-jasje van Nigeria, het Nigeria warming-up shirt en de andere trainingskleding van het nationale elftal. De trainingskleding is voorzien van taping langs de schouders versierd met ‘Super Eagles,’ de bijnaam van het nationale team van Nigeria, terwijl het anthem jack op de mouw is versierd met ‘’Naija.’’

Als een natuurlijk contrast met het thuistenue heeft het uitshirt een coole, verfijnde visie op het klassieke groene Nigeria shirt. Het uit- en thuistenue vormen de perfecte yin/yang combinatie. ‘’We hebben de energie van het klassieke thuistenue gecompenseerd met een super donker, diepgroen uiterlijk,’’ legt Farron uit. ‘’ Toen verkleurden we de top als een enkele kleur maar tilden deze op in heel helder groen. ‘’  Ontdek meer over het nieuwe uitshirt!

NAIJA breidt zich verder uit in het off-pitch gedeelte van de collectie. Het meest opvallende deel van de collectie is het reispak. Dit reispak heeft een opvallend bloemenmotief. ''Toen ik het nieuwe tenue voor het eerst zag dacht ik, Wow, dit is vet! Ik wil er nu meteen één!’’ zegt Iwobi. De spits van Arsenal is in de nieuwe voetbalshirts, tenues en off pitch kleding al snel te zien. En zoal bekend, draagt hij zijn Arsenal tenue graag buitenshuis en wil hij de nieuwe Naija collectie ook graag buitenshuis dragen. Maar tot de tijd daar is houdt hij het geheim. ‘’ Natuurlijk draag ik het al wel thuis’’ sluit Iwobi mysterieus af.

Naija Nigeria WK 2018 collectie bestellen

De Naija collectie is vanaf nu te bestellen voor volwassenen. Dit kan dus alleen in de maten S, M, L,XL en XXL. Check het overzicht met beschikbare producten hiernaast of hieronder. Directe levering gegarandeerd!

Koop de nieuwste Naija merchandising in deze winkel!  (inclusief goedkope t-shirts en bedrukking)

OF IN DEZE SHOP!

of deze online winkel