8 mei 2018

COPA Football lanceert fraai Kroatië retro voetbalshirt van 1992

In de aanloop naar het WK heeft COPA Football weer een geheel nieuwe collectie gelanceerd. Van alle 32 landen heeft het Nederlandse retro voetbal merk nu een shirt in haar assortiment. Nieuw in deze brede range aan vintage voetbalshirts is het retro shirt van Kroatië. Dit betreft het eerste shirt waarin het Kroatische voetbalelftal haar wedstrijden speelde. Het elftal bestaat sinds 1990 en sinds 1992 is het nationale elftal ook door de FIFA en UEFA erkend. Dit was een jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid van het toenmalig Joegoslavië. Wil je alles weten over dit nieuwe Kroatië retro shirt van COPA Football? Check hieronder alles over het design.

Kroatie voetbalshirt 1990-1992

In 1992 was het Italiaanse sportmerk kledingsponsor van de Kroatische voetbalbond. Het shirt waarin het Kroatische elftal haar eerste interland sinds de Tweede Wereldoorlog speelde heeft precies hetzelfde design als het shirt van 1992. Als onderdeel van Joegoslavië speelde het Kroatische elftal overigens al wel een wedstrijd tegen de Verenigde Staten op 17 oktober 1990. Deze wedstrijd werd met 2-1 gewonnen. In deze wedstrijd werd voor het eerst het shirt met de rode en witte blokken gedragen. Het shirt was destijds ontworpen door de Kroatische designer Miroslav Sutej, die ook verantwoordelijk was voor het wapen van Kroatië en de bankbiljetten. Het design van de rode en witte vlakken is geïnspireerd door de historische, Kroatische schaakborden, de sahovnica. Al meer dan 28 jaar heeft het voetbalshirt van Kroatische dit design, hetzij in verschillende variaties. Op 3 juli speelde het Kroatische elftal haar eerste officiële interland onder de vlag van de FIFA. In Melbourne nam het keurkorps van Stanko Poklepovic het op tegen Australië. In 1996 wist het Kroatische elftal zich voor het eerst te plaatsen voor het Europees kampioenschap met sterren als Jarni, Prosinecki, Suker en Boban.

Tot zover een stukje geschiedenis. Het design van het COPA Football retro shirt van Kroatië is namelijk ook iconisch. Het shirt wordt gekenmerkt door de all-over checkerboard print van rode en witte viakken. Deze print bevindt zich zowel op de voorkant als op de achterkant van het shirt. De linker borst is uitgerust met een vintage badge van de Kroatische voetbalbond, de Hrvatski nogometni savez (HNS). Het retro shirt van het Kroatische elftal bevat daarnaast een v-hals en een gevouwen kraag. De mouwen zijn geheel rood en worden afgesloten door een wit/blauwe bies, waardoor het shirt ook geheel in stijl van de vlag van het land is. Evenals het shirt van 1992 bestaat het shirt van Kroatië voor 100% polyester. Als extraatje wordt het shirt ook nog eens geleverd in een luxe cadeaubox.

In 1992 was Lotto de eerste kledingsponsor van het nationale elftal. Vanaf 2000 werd het stokje overgenomen door Nike. Met het Amerikaanse sportmerk heeft het merk nog een contract tot 2026. Ben je op zoek naar het huidige trikot van het Kroatische elftal? Check dan ook het WK 2018 thuisshirt en uitshirt!

Kroatië retro shirt 1992 bestellen

Het Kroatië retro shirt van 1992 kan je vanaf nu bestellen in de onderstaande SHOPS. De prijs van het shirt is € 59,95. Het vintage voetbalshirt is beschikbaar in de volgende maten voor volwassenen: S, M, L, XL en XXL! In deze shops kan je het shirt ook laten bedrukken met een eigen naam en nummer. Wil je andere producten van het land bestellen? Check ook het overzicht hiernaast of hieronder. Directe levering gegarandeerd!

Bestel het Kroatië retro voetbalshirt in deze winkel!