Welke werkschoenen passen bij mij?

Werkschoenen; dienen vooral veilig, comfortabel en duurzaam te zijn. Afhankelijk van je beroep of werkzaamheden slijten werkschoenen sneller. De juiste werkschoenen is hierom nog belangrijker. Door het grote aanbod en vele opties die mogelijk zijn is het soms makkelijk om overweldigd te raken. Geen stress, in deze guide vind je alles wat jij moet weten om jouw perfecte paar te vinden.

Werkschoen en de werkomgeving

Denk aan eventuele verplichtte eigenschappen van de werkschoenen / werklaarzen (normering, overneus, veiligheidszool etc.) Kies een schoen die is afgestemd op de werkomgeving. Werk je bijvoorbeeld veel buiten? Overweeg waterdichte en isolerende schoenen. Werkt je juist binnen? Overweeg antislip zolen of lichtere materialen. Hou vooral ook rekening met de veiligheidsnormering:

  • S1 werkschoenen hebben minimaal een veiligheidsneus, zijn antistatisch en nemen energie op in de hak. Werkschoenen die voldoen aan de s1 classificatie zijn geschikt voor werk in droge omstandigheden.
  • S1P werkschoenen hebben ook een veiligheidsneus, en beschikken over een veiligheidszool. Deze schoenen zijn dus geschikt voor droge plaatsen waar scherpe voorwerpen op de grond kunnen liggen.
  • S2 werkschoenen zijn hetzelfde als S1 werkschoenen, maar hebben daarnaast een hogere weerstand tegen binnendringend vocht. Deze veiligheidsschoenen zijn dus geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden of op plaatsen waar het vochtig kan worden, zoals buiten.
  • S3 werkschoenen zijn een combinatie van S1P en S2 schoenen. Deze werkschoenen zijn waterbestendig met veiligheidsneus & veiligheidszool. Deze schoenen worden het meest gebruikt omdat ze geschikt zijn voor veel verschilde werkomgevingen. Deze schoenen beschermen uw voeten tegen scherpe voorwerpen, stoten en vocht. 
  • ESD-werkschoenen hebben een lage elektrische weerstand waardoor een sterke, ongecontroleerde elektrostatische lading wordt voorkomen. In beroepen waarbij u te maken heeft met elektrische ontlading, is het belangrijk dat uw werkschoen geen hoge elektrische ontlading hebben zodat u geen schok krijgt.

Zorg ervoor dat de normering van je nieuwe paar werkschoenen geschikt is voor je werkomgeving.

Hoge of lage werkschoenen?

Bedenk ook of u een hoog of laag model wilt, beide hebben hun eigen voordelen:

  • Hoge werkschoenen

Enkels en achillespees zijn extra beschermd. Ook krijgt u met een hoge werkschoen meer stabiliteit door de versteviging van je enkels.

  • Lage werkschoenen

Met lage werkschoenen kan je je enkels vrij en flexibel bewegen. Wat handig is als je veel tijd gehurkt doorbrengt of wanneer je langere tijd gas moet geven onderweg.

Budget werkschoenen

Dan nu de kosten. De goedkoopste modellen zijn vanaf 19,50 euro verkrijgbaar. Hou er uiteraard wel rekening mee dat extra features (antislip, waterbestendigheid, uiterlijk, merk) meer kosten met zich mee dragen.

Kies een prijsklasse binnen je budget en selecteer een schoen die voldoet aan je wensen, soms zal je moeten kiezen tussen verschillende aspecten van een schoen. Sommige werkschoenen zullen niet alle features die je zoekt hebben, bekijk dan de verschillende merken en vergelijk welke het meeste te bieden heeft voor jouw prijsklasse.

Comfort en vormgeving werkschoenen

Net als normale sneakers komen werkschoenen in veel verschillen stijlen en vormen. Sta stil bij je dagelijkse activiteiten op werk; moet je veel lopen? Zo ja, kijk nadrukkelijk naar de loopzool van de schoen, het is fijn als deze bijvoorbeeld schok dempend is. Let ook op het gewicht van de schoenen. Veel van de opties m.b.t. de vormgeving komen neer op eigen voorkeur. Hou uiteraard rekening met wat je mooi vindt, maar zorg er voornaamst voor dat de schoenen praktisch zijn voor het soort werk dat je doet.

Zo zijn lang niet alle werkschoenen grote, logge verschijningen. Integendeel, ons aanbod sportieve werkschoenen doen niet onder voor andere populaire sneakers met extra draagcomfort en dezelfde bescherming. Ze zijn geschikt voor mensen die bijvoorbeeld buiten werken, in de horeca of zorg sector.

Welke maat werkschoenen moet ik bestellen?

Het is aan te raden om dezelfde maat werkschoenen te bestellen als de maat die u normaal draagt. Toch is het verstandig om de productomschrijving te lezen want daarin staat vaak beschreven hoe een schoen valt.