Mode gebaseerd op voetbalkleding en accessoires in de jaren '70

Het Nederlandse voetbal is weer hot! Oranje speelt in juni de finales van de Nations League en Ajax speelt in de halve finale van de Champions League. Iedere twintig jaar lijken we in Nederland successen te kunnen vieren. In de jaren '90 speelde Ajax twee keer de finale van de Champions League (1995 en 1996) en in de jaren '70 wonnen de Amsterdammers maar liefst drie keer het kampioenenbal (1971, 1972 en 1973). Niet alleen Ajax was succesvol, ook Oranje behaalde twee keer de finale van het WK (1974 en 1978). Beide finales gingen helaas verloren. Het was dezelfde periode als waarin voetballers steeds meer als filmsterren gezien werden of zich gingen gedragen? Ging het daar misschien mis met Oranje?

Zeker niet! Het winnen van prijzen gaat gepaard met een geluk. Had Rensenbrink de bal tegen Argentinië niet op de paal geschoten, maar in het doel? Wat dan? We zullen het nooit weten. Feit is dat Oranje daarna ook nooit meer wereldkampioen werd. We plukken in ieder geval nog steeds de vruchten van het totaalvoetbal dat door Michels en Johan Cruijff uitgevonden is. En dat niet alleen! Ook de mode en voetbalkleding van tegenwoordig zijn geïnspireerd door deze succesvolle periode. Qua voetbalschoenen voerden adidas en Puma in de jaren '70 de boventoon. In 1978 introduceerde adidas de Adidas World Cup voetbalschoenen en Cruyff droeg tijdens het WK in 1974 de leren voetbalschoenen van concurrent Puma. De schoenen die destijds gedragen werden, bestaan nog steeds. Dat Cruijff in de jaren '70 overigens niet op adidas voetbalschoenen speelde, mag overigens best opvallend genoemd worden. Adidas had al meerdere keren met Cruijff en schoonvader Cor Coster om tafel gezeten om een deal te sluiten. Cruijff was destijds de ster in het Europese voetbal, de vedette binnen de lijnen en de ster buiten de lijnen, gewild dus. Nederlands beste voetballer ooit weigerde zelfs een Nederlands Elftal shirt met drie strepen te dragen. Om deze reden liet hij één van de strepen van het shirt verwijderen. Hij zei geen reclamezuil te willen zijn van adidas en ontwierp daarom een eigen shirt. Voetbal en business was geboren! 

In de jaren '70 hadden de grote sportmerken door dat ze meer en meer geld konden verdienen aan voetballers. Op de televisie werden niet alleen de wedstrijden live uitgezonden, maar zagen we voor het eerst voetballers in hun vrije tijd in hun vaak modieuze kleding. Een populair item in deze periode was ook de door adidas geïntroduceerde retro tas, de duffle bag genoemd. Dit zijn dezelfde tassen als het Nederlands Elftal had tijdens de WK's in 1974 en 1978.

Meer dan veertig jaar na dato wordt deze tas niet meer functioneel gebruikt, maar meer en meer om een statement te maken. Retro is namelijk hot en alles komt weer terug! De retro tas is ook een populair relatiegeschenk voor bedrijven. Deze retrotassen zijn namelijk perfect om te bedrukken met een logo. Dit kan bijvoorbeeld bij Maxilia. Hier bedrukken ze retrotassen middels een zeefdruk. Daarbij wordt eerst een zeefraam belicht. Hierdoor ontstaan er gaatjes/mazen. Sommige mazen laten inkt door en andere niet. Hierdoor wordt het logo zichtbaar. Dit proces kan verschillende keren herhaald worden met verschillende kleuren en is ideaal voor de retro sporttassen. Dit geeft de tassen nog meer een vintage look! Bij Maxilia vind je overigens niet alleen vintage sporttassen als relatiegeschenken, maar duizenden andere artikelen die je aan je relaties kunt geven. 

Vintage is in en dat hebben we met name te danken aan de jaren '70. Hierin heeft voetbal ook een grote rol gespeeld. Nu nog hopen dat we dezelfde successen als toen kunnen herhalen! Fingers crossed!