Behoort gokreclame op voetbalshirts binnenkort tot het verleden? 

Gokken op sportwedstrijden is big business en de markt is heel competitief. Het is dan ook niet verwonderlijk dat gokbedrijven elkaar verdringen om een plaatsje te bemachtigen op het voetbalshirt van een grote voetbalclub! Zeker bij topclubs zijn logo’s van goksites op de shirts schering en inslag. Voor sponsoring leggen bedrijven grote bedragen neer die tot in de miljoenen gaan. De clubs gaan maar graag in op de aanbiedingen. Meer geld betekent immers betere spelers kopen, een betere infrastructuur en investeringen in de jeugd. Aan dit sprookje zou wel eens een einde kunnen komen. Dat voetballers aanzetten tot gokken lokt veel kritiek uit. Meer en meer overheden nemen maatregelen om gokreclame aan banden te leggen. 

Verenigd Koninkrijk bant gokreclame op voorzijde voetbalshirts 

In een nieuwe gokwet bant het Verenigd Koninkrijk gokreclame op de voorzijde van voetbalshirts. Deze zal waarschijnlijk ingaan vanaf volgend seizoen. In de Premier League, de hoogste voetbalklasse in het Verenigd Koninkrijk, spelen negen van de twintig ploegen met logo’s van gokbedrijven op de borst. De geschatte waarde van de sponsordeals bedraagt 100 miljoen pond per jaar. De hervormers van de gokwetgeving willen nog verder gaan maar politici vrezen dat sommige clubs in een lagere klasse in financiële problemen zouden komen. Deze maatregel zal de grootste verandering zijn in sportreclame sinds 2003. Toen verbood het Verenigd Koninkrijk logo’s van tabaksfabrikanten op de voetbalshirts. 

Verbod op shirtreclame voor tabak en alcohol 

Een paar jaar later volgde een Europees verbod op tabaksreclame. Het was de voorbode van een veel ruimer rookverbod in horecazaken en op werkplekken. Hoewel het verbod op tabaksreclame nu al lang bestaat, blijven tabaksfabrikanten ermee worstelen. Zo kreeg Philip Morris het vorig jaar nog aan de stok met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit nadat het in de Telegraaf een paginagrote advertentie had geplaatst voor een minder schadelijke sigaret. Volgens Philip Morris was dat om het publiek te informeren over het bestaan van een minder schadelijke en zogezegd ‘gezondere’ sigaret.  

Ook alcoholproducenten hebben het moeilijk met de wetgeving. Alcoholreclame op shirts is verboden in Nederland. In 2002 probeerde Bavaria de naam van haar alcoholvrij bier op de shirts van Vitesse te plaatsen. De Bavaria Malt bevatte immers geen alcohol maar wel de naam van het bedrijf. Goed geprobeerd maar na een toelating van de KNVB toch in 2003 verboden door het College van Beroep. En in 2016 wilde HFC ‘Scotch Whisky International’ te promoten op zijn shirts omdat dit een bedrijf is dat beleggingen in vaten en flessen faciliteert maar zelf geen whisky stookt.  

Tweede Kamer ijvert voor verbod op ongerichte gokreclame 

Ook bij ons in Nederland is er onrust over gokreclame. De Tweede Kamer riep de regering begin februari nog eens op ongerichte gokreclame te verbieden. De online gokmarkt opende vorig jaar en nieuwe casinomerken als Locowin hopen op een Nederlandse vergunning. Shirtreclame is een goede manier om naamsbekendheid te verwerven. Op dit moment spelen al tien clubs met het logo van Toto op de mouw. Op de borst van spelers van AZ zal volgend seizoen BetCity staan. Hoe de wetgeving rond de shirtreclame in Nederland zal evolueren is nog niet duidelijk.