Hoe krijg je geur uit stinkende voetbalschoenen?

Het voetbalseizoen is officieel weer begonnen! Na bijna een jaar wachten kan iedereen weer beker- en competitiewedstrijden spelen. Misschien was het voor jou ook weer even waar je voetbalschoenen lagen. En als je ze al kon vinden, kan het zo maar zijn dat deze niet al te florissant meer roken! Herkenbaar? In dit artikel geven we een aantal tips om stinkende voetbalschoenen te bestrijden, zodat je weer fris het voetbalveld kunt betreden.

  1. PediFris

PediFris is een poeder, die je kunt strooien in je stinkende voetbalschoenen. Dit middel is geen geurmaskering, maar pakt het probleem bij de bron aan. Het bestrijdt namelijk de bacteriën en schimmels die de stinkende geur veroorzaken. Voordat je het poeder in de voetbalschoenen doet, moet je er wel voor zorgen dat de schoenen droog zijn. Strooi vervolgens een kleine theelepel PediFris in iedere schoen en schud de schoenen licht, zodat het poeder goed verdeeld wordt over de binnenzolen. Vervolgens kun je de schoenen gewoon aantrekken. Het poeder lost op tijdens en dragen van de schoenen en doodt de schimmels en bacteriën die de voetengeur veroorzaken. Wanneer de schoenen erg stinken, behandel ze dan dagelijks. Als de geur vrijwel verdwenen is, dien je de schoenen nog wel te onderhouden en volstaat een enkele onderhoudsbehandeling met PediFris schoenpoeder.

  1. In de wasmachine

Uiteraard kun je je voetbalschoenen ook in de wasmachine doen met een daarvoor bedoeld wasmiddel. Er zijn een aantal wasmiddelen die het boterzuur dat ontstaat na het dragen van de voetbalschoenen direct verwijderen. Dat zit zo: Na een wedstrijd of voetbaltraining droogt het zweet in je voetbalschoenen op en blijft er boterzuur, dat door het lichaam afgescheiden wordt, achter. Dit produceert verschillende stankmoleculen, welke zich juist thuis voelen in een vochtige en warme omgeving. Wanneer je dit niet bestrijdt, gaan de schoenen steeds erger stinken. Er bestaan tegenwoordig verschillende wasmiddelen om boterzuur te verwijderen, zodat je voetbalschoenen weer perfect zullen ruiken.

  1. PediSpray

Een andere mogelijkheid is om een spray te gebruiken. Één van die middelen is PediSpray. Dit is overigens geen voetdeodorant, maar een anti-perspirant die bedoeld is voor je voeten. Een voetendeo is een spray die deodoriserend werkt, veelal op parfumbasis. Hiermee ga je de transpiratie niet tegen, maar maskeer je enkel de geur. Met PediSpray pak je ook echt de oorzaak aan.  Met de PedriSpray kun je je eigen voeten insprayen, waardoor de geur verdwijnt. PedriSpray kun je zowel op je voeten als op je schoenen aanbrengen. Het is van belang dat je de plekken aanpakt waar het zweet zich nestelt. Dit zijn name de voetzool en tussen de tenen. Dit zijn de plekken waar zweetresten en dode huidcellen achterblijven. Laat vervolgens de spray goed intrekken, totdat het gedroogd is. Ook voor de PediSpray geldt dat je deze bij stinkende voeten in de eerste week het best dagelijks kunt gebruiken. De PediSpray kun je combineren met de PediFris korrels.

  1. Andere manieren

Er zijn ook wat meer ouderwetse manieren om de stinkende geur uit je voetbalschoenen te laten verdwijnen. Zo heeft iedereen zijn of haar voetbalschoenen wel eens een nachtje buiten laten staan. Met behulp van deze manier trekt de meeste stank uit de voetbalschoenen. Let er dan wel op dat het niet gaat regenen, want anders heb je er nog niks aan. Als je een vriezer tot je beschikking hebt, kun je je voetbalschoenen ook een nachtje in de vriezer zetten. Hoewel het niet direct bevorderlijk is voor het leer, kan het wel de geur uit je voetbalschoenen verdrijven. Kou zorgt er namelijk voor dat stank uit de schoenen verdwijnt. Het heeft hetzelfde effect als de schoenen een nachtje in de kou buiten laten staan, maar dan zonder het risico van regen. Een andere niet alledaagse tip is gebruik te maken van de schil van een citroen of sinaasappel. Wanneer je deze fruitschillen een nachtje in je voetbalschoenen legt, ruiken je kicksen de dag daarna weer lekker fris!

Er zijn dus verschillende manieren om de stinkende geur uit je voetbalschoenen te verdrijven. Voor het perfecte effect is het zeker aan te raden deze verschillende tips te combineren. Succes alvast!