Acht tips voor het kopen van een voetbaltafel

Februari is geen maand waarin veel voetbalshirts worden gelanceerd. Het geeft ons wat tijd om aandacht te besteden aan andere voetbalproducten. Vandaag is dat het een opvallende, namelijk de voetbaltafel! Ieder voetbalminnend persoon heeft er ongetwijfeld ervaring mee: een potje tafelvoetbal op de middelbare school, op het werk of in de kantine. Het is het perfecte tijdverdrijf tijdens een pauze. En dat niet alleen, in 1960 werd namelijk de Nederlandse Tafel Voetbal Bond (NTVB) opgericht en ieder jaar vindt er een NK plaats. Wil je zelf bedreven worden in het spelletje en een voetbaltafel willen aanschaffen? In dit blog geven we een aantal tips om rekening mee te houden.

  1. Voor welk doel wordt de voetbaltafel gebruikt?

Voordat je een voetbaltafel wilt aanschaffen is het belangrijk na te denken waar je deze wilt neerzetten en hoe vaak je van plan bent deze te gebruiken. Wanneer je de voetbaltafel veelvuldig wilt gebruiken in een café, bar of andere horecagelegenheid, moet deze sterker (en dus kwalitatiever) zijn dan een eenvoudige voetbaltafel voor thuisgebruik. Wanneer je de voetbaltafel in een publieke ruimte neer wilt zetten, moet je er ook over nadenken of je wilt dat men voor het gebruik ervan moet betalen. Er bestaan namelijk voetbaltafels met muntinworp, maar ook contactloze voetbaltafels. Deze voetbaltafels bevatten een glasplaat, zodat de bal niet uit de tafel kan rollen en kan worden gebruikt voor het volgende spel. De tafels met muntinworp kunnen vaak ook op vrij spel gezet worden. Hiermee wordt het muntsysteem uitgeschakeld, waardoor er onbeperkt gespeeld kan worden.

Bij gebruik in een publieke ruimte kun je er ook voor kiezen om hier voor het gebruik ervan geen geld te vragen. Dit betekent dus dat een voetbaltafel met muntinworp en/of met een glasplaat geen vereiste is. Omdat de tafel in publieke ruimtes over het algemeen vaker gebruikt worden, is het natuurlijk wel van belang dat deze stevig zijn.

  1. Welke maat voetbaltafel?

De meeste voetbaltafels hebben een standaard afmeting. De lengte van deze tafels is 142 cm en de breedte 76cm, exclusief de stang met handvatten van de voetbaltafel. Met de stang en handvatten is de voetbaltafel 14 cm breder.  Deze worden dan ook gebruikt bij officiële toernooien, georganiseerd door de ITSF (International Table Soccer Federation). Er zijn ook kleinere voetbaltafels, die door de ITSF goed gekeurd zijn. Dit zijn vaak voetbaltafels vanaf een afmeting van 120 cm bij 70,5 cm. Mocht je een kleinere voetbaltafel willen, dan is dit ook mogelijk. Er zijn namelijk zelfs voetbaltafels in miniatuur formaat beschikbaar.

  1. Past de voetbaltafel in de ruimte?

Een voetbaltafel past op zich al snel in iedere kamer of ruimte. Het is echter ook van belang dat je jezelf wat speelruimte gunt om tafelvoetbal te spelen. Als algemene regel hiervoor geldt dat je aan iedere kant van de voetbaltafel rekening moet houden met één meter extra ruimte. Dit is de perfecte ruimte om goed te anticiperen. Wanneer we de standaard afmetingen van 142 cm bij 76 cm in acht nemen en de stangen een uitreikingswijdte hebben van 45 cm aan iedere kant, betekent dit dat de de voetbaltafel met deze wijdte (76 + 45+ 45 cm) een ''speelveld'' heeft van 166 cm. Hierbij moet nog een meter extra aan beide kanten ingeruimd worden, zodat je genoeg speelruimte hebt. Een kamer om een voetbaltafel in te plaatsen moet dus zeker 3 meter en 66 cm breed zijn. Voor de lengte wordt er in de regel een extra ruimte van 50 cm gehanteerd aan beide kanten. Dit betekent dat de lengte van de kamer in ieder geval 2 meter en 42 cm moet zijn.

  1. De stevigheid van de voetbaltafel

We hebben het nu alleen nog maar over de ruimte en lengte van de voetbaltafel gehad. Er zijn echter nog vele andere punten waarop je een voetbaltafel kunt beoordelen, zoals het materiaal, de formatie van de spelers, de stevigheid en natuurlijk ook je budget. Voetbaltafel krijgen best wel wat te verduren. Met name onstuimige spelers laten de tafel vaak bewegen of wiebelen. Om deze reden is het belangrijk een tafel te kiezen met sterke poten, een brede spreiding en een laag zwaartepunt. Tafels met holle poten kunnen bovendien zwakker zijn. Voetbaltafels met poten gemaakt van massief hout zijn prima om thuis te gebruiken. Wil je echter een voetbaltafel voor toernooien gebruiken of in openbare ruimtes, dan kun je beter een voetbaltafel met metalen poten kopen.

Er zijn ook voetbaltafels die je kunt opklappen. Dit is natuurlijk perfect wanneer je van plan bent de tafel niet te gebruiken. Opklapbare voetbaltafels kunnen net zo sterk zijn als tafels die je niet op kunt klappen. Dit moet je echter goed controleren. Een opklapbare tafel moet namelijk een goed vergrendelingssysteem hebben, zodat de poten niet bewegen.

  1. Welke stang wil je?

Een voetbaltafel kun je kopen met solide of telescopische stangen. Solide stangen zijn buizen van metaal. Deze steken ook aan de andere kant door van de tafel. Een voordeel van een solide stang is dat je hierdoor meer gevoel hebt. Anderzijds kan het ook wat gevaarlijker zijn voor kinderen.

Telescopische stangen zijn stangen die in elkaar geschoven zijn. Hierdoor schuift de stang niet aan de andere kant van de tafel naar buiten, waardoor deze stangen wat veiliger zijn. Een nadeel van telescopische stangen is echter de buigzaamheid. Solide stangen zijn namelijk steker en minder eenvoudig te buigen. Wil je een voetbaltafel voor een kantine waar veel jonge kinderen komen? Dan adviseren we een voetbaltafel te kopen met stangen die telescopisch uitschuiven.

Ook de dikte van de stangen kan van belang zijn. Smallere voetbaltafels, die vooral bedoeld zijn voor kinderen, hebben vaak dunnere stangen. Wil je een voetbaltafel vaker gebruiken of voor toernooien, dan adviseren we een voetbaltafel met wat dikkere stangen. Deze zijn namelijk wat duurzamer.

  1. De structuur van de voetbaltafel

De kast van de voetbaltafel kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Welk materiaal je kiest, hangt ook weer af van het doeleinde van de voetbaltafel. Een tafel van hout of MDF is over het algemeen perfect om thuis te gebruiken. Let daarbij wel op de dikte van dit materiaal. Hoe zwaarder de tafel, hoe beter de kwaliteit van de tafel.

Let ook nog even welke extra features de voetbaltafel bevat. Iedere voetbaltafel heeft aan beide kanten vaak een speciaal gootje waarin de bal gegooid kan worden. Sommige tafels hebben echter een speciaal return systeem, waarbij de bal naar de juiste speler gespeeld wordt, wanneer de bal in het spel is geweest. Bij andere tafels wordt de bal weer op het middenveld gedropt.

  1. De oppervlakte van het speelveld

De meeste professionele voetbaltafels hebben een speelveld van een gezandstraalde glasplaat. Het voordeel hiervan is dat er een nog betere balcontrole bestaat. De voetbaltafels voor thuisgebruik hebben vaak een een oppervlak van afwasbaar laminaat. Her voordeel van deze tafels is dat ze makkelijk schoon te houden zijn. Sommige tafels hebben verhoogde hoeken en randen, zodat het spel altijd door blijft gaan, zolang er niet gescoord wordt.

  1. De opstelling van de poppetjes

De meeste voetbaltafels hebben een standaardformatie van 1-2-5-3. Er bestaan ook een aantal voetbaltafels met extra spelers en andere formaties. Let bovendien op de voeten van de poppetjes. Het overgrote deel van de spelers heeft één ''voet'' in de vorm van een blok of een wig. Sommige voetbaltafels hebben wel poppetjes met twee voeten per speler. Vaak is dit puur decoratief en hebben twee voeten geen extra functie bij een voetbaltafel.

Check ook goed hoe de poppetjes op de stangen zijn bevestigd. Deze poppen kunnen om de stangen heen gegoten zijn of aan de stangen geschroefd. De stangen met gegoten poppen zijn steviger. Op een vastgeschroefde pop zit wat meer speling. Deze kunnen wat losser raken, zeker wanneer de voetbaltafel vaak gebruikt wordt.

Dit zijn de belangrijkste punten waarmee je rekening dient te houden als je een voetbaltafel aanschaft. Over het algemeen geldt: hoe meer functionaliteiten, hoe duurder de voetbaltafel is. Succes met het uitzoeken!