2 mei 2014

Voetbalshirt Cruyff 1974 zorgt opnieuw voor rel!

Het omstreden Nederlands elftal-shirt van Johan Cruijff uit 1974 zorgt veertig jaar na dato voor een nieuwe rel. Het oranje voetbalshirt met twee strepen wordt tegenwoordig door Cruyff Classics weer verkocht, maar sportmerk Adidas (van de drie strepen) heeft daar grote moeite mee. Adidas heeft een aanklacht ingediend en wil dat de collectie uit de handel verdwijnt.

In de jaren '70 gaat de voorkeur van Johan Cruijff uit naar Puma voetbalschoenen. Puma staat in deze tijd bekend om de Puma King en Puma Suede. Een deal wordt gesloten. Johan Cruijff schittert op de lederen kicksen van Puma. Ondertussen doet zich al jarenlang een strijd voor tussen Adidas en Puma. Adolf Dassler oprichter van Adidas en Rudolf Dassler leven al sinds de 2e wereldoorlog gescheiden.

In de jaren '70 speelt Johan Cruijff uiteraard ook in het Nederlands Elftal. In de jaren '70 wordt Adidas sponsor van het Nederlands Elftal. De strijd tussen de 2 merken krijgt een nieuw hoofdstuk. De rivaliteit dwingt Puma tot een nieuw besluit; Johan Cruijff mag van het merk niet in Adidas kleding spelen. Adidas maakt op hun beurt ook een statement; Johan Cruijff mag zijn Adidas shirt niet omruilen voor een Puma shirt. Na lang wikken en wegen werd toch een oplossing gevonden! Het Adidas shirt van Johan Cruijf werd vervangen. Johan Cruijff ging spelen in een Nederlands elftal voetbalshirt voorzien van niet 3, maar 2 strepen!! Beide partijen waren zo koest gehouden. De Van De Kerkhof-tweeling spelen in deze tijd ook op Puma. Ook zij worden veroordeeld in 1978 tot het dragen van het 2-strepen shirt om diezelfde 'commerciële' redenen. Het oranje voetbaltruitje met twee strepen wordt tegenwoordig door Cruyff Classics weer verkocht, maar sportmerk Adidas (van de drie strepen) heeft daar grote moeite mee en wil nu dat de collectie uit de handel verdwijnt.

De Cruyff Classics collectie bezit diverse retroshirts, retro jacks, retro truien en t-shirts, waar de 2 strepen op verwerkt zijn. Deze collectie is nu verkrijgbaar bij  deze online shop

JC-CA01403-119000-502

JC-CA01403-119000-001