#10YearsChallenge - De voetbalshirts van 2009 en 2019

De 10YearsChallenge is aan. Met name op Facebook, Instagram en Twitter gaat het los met foto's van nu vergeleken met tien jaar geleden! Dan kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. Hoe zagen de voetbalshirts van verschillende topclubs er tien jaar geleden en uit en welke evolutie hebben deze tenues ondergaan? We gaan natuurlijk niet alle voetbalshirts en clubs afzonderlijk bespreken. De foto's spreken namelijk al boekdelen. Wel zijn er natuurlijk een aantal trends en ontwikkelingen te ontdekken en die bespreken we natuurlijk maar al te graag. Lees, maar check vooral de verschillen! #10YearsChallenge

De eerste trend is dat veel clubs inmiddels een nieuwe kledingsponsor hebben. Maar liefst zeventien van de vierentwintig teams heeft inmiddels een nieuwe kledingsponsor en hebben tussentijds ook al wat switches gemaakt. Tien jaar geleden vierden een aantal clubs ook een jubileum. Feyenoord bestond in 2009 bijvoorbeeld honderd jaar. Het shirt bevatte destijds verwijzingen naar het jubileum van de club. Dit jaar bestaan de Rotterdammers dus 110 jaar. Het shirt van afgelopen seizoen bevat geen verwijzingen naar dit jubileum. Of dit wel het geval is met het shirt voor 2019-2020 is nog niet bekend. Barcelona bestond in 2009 110 jaar en vierde dit met een speciaal shirt met het zogenaamde half-om-half design. Ook de gouden details op het Internazionale voetbalshirt van 2008-2009 verwezen naar het 100 jarig bestaan van de club. Het Ajax shirt van het seizoen 2008-2009 is ook nog een legendarische. Niet zozeer door de prestaties van dat seizoen. Het is namelijk het laatste Ajax shirt van adidas die geen drie strepen had.

Qua design hebben de merken wat meer energie in het design van de voetbalshirts gestoken. Waar de jaren '90 een periode was van veel opvallende en ''over de top'' voetbalshirts, hadden de tenues van de jaren '00 en dus tien jaar geleden ook een wat klassieker en vooral simpeler design. Momenteel zien de voetbalshirts er veel moderner uit en krijgen de clubs van hun kledingsponsor ook een hoger bedrag op de rekening gestort. Dit verklaart ook dat voetbalshirts de afgelopen tien jaar in prijs gestegen zijn. Tien jaar geleden had een voetbalshirt voor volwassenen een prijs van gemiddeld € 60,- tot € 65,-. Momenteel hebben voetbalshirts van (met name) grote clubs een prijs van € 85,- tot € 90,- voor volwassenen. De vraag is ook hoe voetbalshirts er over tien jaar uit gaan zien? Nog flitsender? Van een ander materiaal? Vorige week schreven wij al een blog over het feit dat adidas bezig is met het lanceren van nog meer Primeknit voetbalshirts! 

Zien jullie nog meer trends? Laat het graag weten! Welke voetbalshirts hebben jullie voorkeur? Die van tien jaar geleden of die van nu? Laat het ons weten! 

Ben je op zoek naar een nieuw voetbalshirt? Bestel het in deze winkel!