9 januari 2019

Is Primeknit de toekomst van de adidas voetbalshirts?

2018 hadden we al uitgeroepen tot het jaar van het voetbalshirt en van 2019 verwachten we minstens hetzelfde niveau van met name merken als adidas en Nike. In de afgelopen decennia heeft het voetbalshirt al verschillende metamorfoses ondergaan. Van de retro achtige voetbalshirts met kragen naar de flamboyante voetbalshirts met all-over print in de jaren '90 en de strakke voetbalshirts van tegenwoordig, die vaak ook weer geïnspireerd zijn door tenues uit het verleden. Meer dan ooit staat het voetbalshirt echter ook in het teken van performance. Het shirt moet de spelers faciliteren om op het veld het verschil te maken. Merken zijn dan ook altijd bezig om het materiaal van voetbalshirts te verbeteren. Sinds vorig jaar heeft adidas een nieuwe hoofdstuk hieraan toegevoegd. Het merk lanceerde voor onder andere het nationale elftal van Duitsland een zogenaamd Primeknit voetbalshirt, wat dus gemaakt is van een gebreid materiaal. Wordt dit de toekomst van het voetbalshirt? We wagen ons aan een voorspelling.

Het voetbalshirt is een essentieel onderdeel van de wedstrijd. Doordat je medespelers hetzelfde voetbalshirt dragen, weet je dat je de bal naar je teamgenoot kan spelen. Een voetbalshirt is een identificatiemiddel. Zo simpel is dat. Echter de laatste decennia, de periode waarin het voetbal qua ontwikkeling een vogelvlucht heeft gemaakt en waarin juist kleine details het verschil kunnen maken, zijn voetbalshirts door merken en clubs als belangrijk onderdeel van de wedstrijd verheven. En dan hebben we het nog geen eens over de inkomsten die clubs binnen halen door de verkoop van de voetbalshirts. Anyway, door niet alleen te focussen op het design van de voetbalshirts, maar ook het materiaal en de performance functionaliteiten, kijken de grote sportmerken ook naar globale technologische ontwikkelingen, die men kan gebruiken voor de productie van voetbalshirts.

De vraag is dan ook wat de volgende stap is in de evolutie van het voetbalshirt? Ze zijn namelijk vaak al super licht, hebben al de perfecte pasvorm en zijn vaak al uitgerust met de nieuwste technologieën als het gaat om ventilatie en afvoer van zweet. So, what's next? Het antwoord op deze vraag kan liggen in de Verenigde Staten en wat concreter in een andere sport, namelijk in het American Football. In december 2017 lanceerde adidas al zogenaamde Primeknit A1 voetbalshirts voor de Army All American Bowl van januari 2018. Ook dit jaar dragen de de teams in de All American Bowl weer Primeknit shirts en inmiddels zijn de shirts ook geadopteerd door de collegiate programms van adidas.

Maar wat is Primeknit nu precies en wat levert het voor voordelen op? Het Primeknit A1 materiaal van de American Football shirts focust zich op de combinatie van beweging, fit, vorm en functie. De nieuwste shirts zijn gemaakt van een volledig geribbeld gebreid patroon op de borst en schouders, zodat deze shirts een perfecte pasvorm hebben. Daarnaast bevatten de shirts speciale mesh garen, waarin de Climacool technologie van adidas is verwerkt, zodat vocht en zweet snel naar de buitenkant van het shirt wordt getransporteerd. Bovendien zorgt het voor een nog beter ventilerend vermogen. Qua technologie bestaat er geen twijfel over dat dit de toekomst is. Qua design kan het ook deuren openen en juist zorgen voor nieuwe, veelzijdige designs.

Primeknit heeft overigens al grote stappen gemaakt in het voetbal. We kennen het natuurlijk ook van de sneakers en voetbalschoenen. De Primeknit technologie van adidas was ook verantwoordelijk voor de eerste veterloze voetbalschoenen van adidas, die momenteel door verschillende sterren gedragen worden. De mogelijkheden van Primeknit lijken eindeloos en adidas maakt er geen geheim van dat het materiaal continue getest wordt in andere sporten en producten van het merk.

Met voetbalshirts zijn we wat minder bekend met Primeknit. Afgelopen zomer lanceerde adi wel al een limited edition Primeknit versie van de voetbalshirts van Duitsland. Ook dit was weer een test van adidas om te kijken of de shirts aansloegen bij in het fashionsegment. Deze eerste Primeknit voetbalshirts kunnen gezien worden als een soort van concept voetbalshirts, waarop adidas feedback wilde ontvangen. Primeknit wordt door adidas veelal gebruikt in lifestyle en fashion producten, maar het lijkt er op dat er met Primeknit meer en meer gefocust gaat worden op performance. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de Europese topclubs als Real Madrid, Bayern München, Manchester United en Juventus met Primeknit voetbalshirts hun wedstrijden gaan spelen, maar zeker is dat er de komende jaren wat gaan veranderen in het materiaal van de shirts die de spelers van de adidas clubs gaan dragen. Wij kijken ernaar uit!

De Duitsland Primeknit voetbalshirts zijn overigens nu wel in de SALE bij adidas en scoor je exclusief in deze winkel!  Directe levering!