20 februari 2019

Waarom iedere Major League Soccer club een wit voetbalshirt heeft

Vrijwel alle Major League Soccer voetbalshirts voor 2019-2020 zijn afgelopen weken officieel uitgebracht. Van alle clubs in de voetbalcompetitie van de Verenigde Staten is adidas kledingsponsor en het merk weet altijd voetbalshirts met veel details voor de MLS clubs te toveren. Ook dit seizoen is dat geen uitzondering. Er valt nog iets op komend seizoen! Vrijwel iedere club draagt dit seizoen een wit uitshirt of in ieder geval een licht uitshirt. Veel van deze tenues bevatten bovendien geen opvallende kleuren en dit heeft een reden. De Major League Soccer clubs hebben namelijk geen derde shirt. Dit betekent dat de clubs alleen een contrasterend uitshirt of, zoals ze dat in de Verenigde Staten noemen, secondary kit hebben die gedragen moet worden in uitwedstrijden. Dit shirt moet dusdanig afwijken van het thuisshirt van het thuisspelende elftal om een ''kit clash'' te voorkomen.

Hiermee volgt de Major League Soccer het voorbeeld van andere bekende Amerikaanse sportcompeitites. Ook in de NBA hebben alle basketbalclubs een licht of een wit away shirt. In de ijshockey competitie is daar zelfs een standaard regel voor. Hier is vastgelegd dat de thuisspelende clubs een donker tenue dragen en het uitspelende team een wit uniform. Momenteel hebben alleen clubs als Columbus Crew, New York City FC en Sporting KC geen wit voetbalshirt in haar assortiment dit seizoen en de tenues van DC United en Houston Dynamo moeten nog worden gelanceerd. Dit seizoen lijkt adidas dezelfde weg te volgen voor de Europese teams in haar portfolio. Clubs als Manchester United, Bayern München en Juventus hebben dit seizoen namelijk ook een pastel gekleurd en dus licht uitshirt.

Wanneer MLS clubs een derde shirt zouden lanceren, is het niet meer perse nodig een wit uitshirt te hebben. Wat vinden jullie? Zijn twee shirts genoeg? Major League Soccer clubs lanceren per jaar overigens maar één nieuw shirt. Ieder voetbalshirt wordt twee seizoenen gedragen en ieder jaar wordt er óf een nieuw thuisshirt of nieuw uitshirt gelanceerd door adidas en de clubs.

Ben je op zoek naar een MLS voetbalshirt? Check het in deze SHOP of deze winkel!