7 februari 2020

Nike neemt afscheid van standaard templates vanaf 2020-2021

Deze week werden niet alleen de opvallende nieuwe Nigeria, Zuid Korea en Verenigde Staten 2020-2021 voetbalshirts door Nike gelanceerd, het Amerikaanse sportmerk kwam bij monde van de Senior Director of Global Communications, Heidi Burgett, ook met een statement naar buiten. Het merk stopt namelijk vanaf het seizoen 2020-2021 met de standaard templates, waardoor iedere club een uniek voetbalshirt krijgt en sommige clubs niet meer hetzelde tenue hebben, maar dan in andere kleuren en andere logo's.

Maar liefst 65 designs beschikbaar vanaf 2020-2021

In 2016 introduceerde Nike het zogenaamde Vapor template voor veel clubs waarvan het kledingsponsor is. Hoewel de technische kenmerken van de tenues perfect waren en deze ook nog een goede pasvorm hadden, werd er door de clubs en met name de fans niet altijd positief op gereageerd. Nike heeft hiervan geleerd, waardoor de standaard templates vanaf dit jaar verleden tijd zijn. Dit nieuws kwam overigens op een aparte manier naar buiten. Na het lanceren van de nieuwe Nike Nigeria voetbalshirts 2020-2021 vroeg een fanaccount van Liverpool zich af waarom Nike voor de tweede keer op rij een gruwelijk tenue voor de ''Super Eagles'' lanceert in vergelijking met andere tenues van Nike. Hierop werd door Heidi Burgett van Nike snel gereageerd met een statement dat Nike vanaf dit seizoen een geheel nieuwe methode introduceert voor de designs van de voetbalshirts. De designers van Nike kunnen vanaf dit seizoen namelijk kiezen uit maar liefst 65 soorten templates/chassis en dus niet meer één standaard template. Gevolg is dat alle teams waarvan Nike kledingsponsor is vanaf komend seizoen niet meer met dezelfde kraag spelen, de badge niet bij alle clubs meer op dezelfde plek staat en de mouwen ook een ander design hebben. Dan hebben we het nog geen eens over de kleuren en all-over prints op de tenues! 

Goed nieuws voor Liverpool! Vanaf 2020-2021 verzorgt Nike namelijk de tenues van de Premier League club. Het ziet er naar uit dat de Champions League winnaar volgend seizoen een uniek voetbalshirt krijgt. Er is echter nog één maar. Doordat de deal tussen Liverpool en Nike pas in januari officieel werd, heeft het Amerikaanse sportmerk weinig tijd gehad om de nieuwe Liverpool voetbalshirts voor 2020-2021 te ontwerpen en te produceren. Toch mogen we er wel van uit gaan dat The Reds een uniek tenue krijgen. De lancering van de nieuwe Nigeria voetbalshirts is in ieder geval hoopvol. De verwachting is dat de elite clubs van Nike (Atletico Madrid, Barcelona, Chelsea, Galatasaray, Inter Milan, Liverpool, Paris Saint Germain, Red Bull Leipzig, AS Roma en Tottenham Hotspur) de komende seizoenen ieder jaar weer een uniek tenue krijgen van Nike, zonder dat deze qua template op elkaar lijken. Medio maart lanceert Nike de Euro 2020 voetbalshirts van het Nederlands Elftal, Frankrijk, Engeland en Portugal. Ook deze tenues hebben een uniek design! Lekker bezig Nike!

Ben je op zoek naar een nieuw voetbalshirt? Check alle nieuwe voetbalshirts altijd in deze winkel!