De adidas voetbalpiramide | Een uitleg

We hebben veel vragen gekregen naar aanleiding van de lancering van de adidas Humanrace voetbalshirts. Een vraag die veel gesteld werd, is bijvoorbeeld waarom het Duitse sportmerk voor clubs als Ajax of Feyenoord geen speciaal Humanrace voetbalshirt gepresenteerd heeft. Die vraag is vrij makkelijk te beantwoorden. Beide Nederlandse clubs worden door adidas niet aangemerkt als Elite club binnen het portfolio van het merk. Alleen Arsenal, Manchester United, Bayern München, Real Madrid en Juventus zijn de Elite teams bij adidas. Wanneer adidas een nieuwe club gaan sponsoren, wordt deze club door het merk direct in een speciaal segment ingedeeld: als A, B, standaard of zogenaamde ''Third Party'' team. Dat vergt nadere uitleg!

Vijf clubs vallen binnen het A-segment van adidas en worden ook voor hoge bedragen gesponsord door het Duitse sportmerk. Daarnaast krijgen deze clubs een speciale behandeling als het gaat om special editions, zoals de Humanrace voetbalshirts. Bovendien lanceert het Duitse sportmerk voor deze clubs altijd een speciale Champions League of Europa League collectie naast de reguliere collectie die aan het begin van het seizoen gelanceerd wordt. Voor deze voetbalclubs lanceert adi ook vaak een custom made 3e shirt, welke als alternatief dient voor het uitshirt. Het is natuurlijk een trend dat voetbalclubs niet alleen maar een thuisshirt en uitshirt hebben, maar dus ook een 3e shirt. De andere adidas clubs hebben vaak een 3e shirt dat gebaseerd is op een standaard template van het merk en waar dus alleen sponsorlogo's en de clubbadge aan zijn toegevoegd. Voor het eerst heeft adidas dit jaar ook voor clubs uit het B-segment een 3e shirt gelanceerd. Zo heeft Ajax dit jaar het zwarte 3e shirt als ode aan het winnen van de eerste Europa Cup I in 1970, 50 jaar geleden. Ook Benfica heeft dit jaar een 3e shirt.

Zowel Ajax als Benfica worden zijn door adidas in het B segment geplaatst. Andere clubs die tot dit segment behoren zijn Feyenoord, Besiktas, Bordeaux, Flamengo, River Plate, Wolverhampton Wanderers, Leicester City, Orlando Pirates, Union Berlin en Fulham. Deze clubs worden door adidas voor lagere bedragen gesponsord dan de A-teams. Ook worden voor deze clubs vaak geen special edition voetbalshirts, zoals de Human Race voetbalshirts, uitgebracht en hebben deze clubs geen 3e shirt of een 3e shirt dat gebaseerd is op een standaard template van het merk. De thuisshirts en uitshirts van deze clubs hebben wel een custom made design. Daarnaast is van deze clubs maar een beperkt assortiment beschikbaar op de website van adidas. Dit beperkt zich vaak alleen maar tot het tenue (voetbalshirt, voetbalbroekjes en kousen) en een beperkt aanbod trainingskleding. Waar je bij de voetbalshirts van voetbalclubs uit de A-categorie op de website van adidas vaak de mogelijkheid hebt om je tenue te laten bedrukken met de officiële bedrukking, is dit bij clubs in het B-segment vaak niet het geval. Hetzelfde geldt voor het bedrukken van verschillende badges, zoals een competitie gerelateerde badge of de Champions League en Respect badge of de Badge of honour.

Een ander segment is het zogenaamde ''Third Party'' segment. Voor deze contracten werkt adidas samen met agenten of bedrijven in het land waar de club gevestigd is. In tegenstelling tot Nike, heeft adidas de voorkeur direct deals te sluiten met clubs. Om deze reden heeft het merk ook weinig ''Third Party'' deals. Vooral in Duitsland sluit men met de wat kleinere clubs dergelijke deals. Voorbeelden hiervan zijn Düsseldorf en Unterhaching en ook veel amateurteams. Daarbij komen we direct bij het laatste segment en dat zijn de clubs die niet door het merk gesponsord worden, maar die direct bij adidas inkopen en zo ook met de drie strepen op het tenue spelen. Deze kopen standaard teamwear shirts in en voegen hier het eigen logo en verschillende sponsorlogo's aan toe.

Vaak is er bovendien overlap tussen bepaalde segmenten en het sponsorpakket wordt per club uiteraard op maat samen gesteld. Noemenswaardig is ook nog de deal die adidas heeft met de Major League Soccer. Met de organisatie van de MLS heeft het sportmerk een deal om alle voetbalshirts en trainingskleding van MLS clubs te produceren. Iedere club heeft dan ook een custom made voetbalshirts en trainingskleding, gebaseerd op een template, zoals het adidas Condivo of Tiro template. Jaarlijks veranderen deze templates van stijl.

Check hieronder nog een afbeelding van de voetbalpiramide van adidas! Die kan ieder seizoen overigens verschillen. Jaarlijks stappen clubs over naar een andere kledingsponsor. Met de A – en B teams heeft adidas overigens vaak langlopende contracten. Ben je op zoek naar een nieuw voetbalshirt van adidas? Check het altijd in deze fanshop! 

Segmentatie voetbalclubs adidas