Ajax voetbalshirt 1971-1973 mooiste voetbalshirt ooit!

Het Franse magazine France Football heeft het Ajax voetbalshirt van de periode 1971-1973 uitgeroepen tot het mooiste voetbalshirt ooit! De redactie van het Franse voetbalblad maakte een top 50 van de meest legendarische voetbalshirts sinds de jaren '60. Niet alleen het Ajax tenue is onderdeel van deze top 50, ook het Nederlands Elftal voetbalshirt van 1974 neemt een hoge positie in. Het tenue waarin Oranje de WK finale van 1974 verloor van West-Duitsland is namelijk als derde geëindigd. Uiteraard mag ook het Nederlands Elftal voetbalshirt van 1988 niet ontbreken. Het tenue waarin Nederland haar enige grote prijs won, neemt een 40ste plaats in. Het Ajax uitshirt van 2018-2019 staat op een 47ste plaats. Uiteraard zetten we deze voetbalshirts nog even in het zonnetje! 

Nummer 1: Het Ajax voetbalshirt van 1971-1973

Of een beetje Frans nationalisme de eindstand beïnvloed heeft, is de vraag. Feit is dat het Franse sportmerk Le Coq Sportif vanaf 1973 de kledingsponsor van Ajax werd en het tenue met dit logo op het Franse sportmagazine als mooiste voetbalshirt staat aangemerkt. In 1971 en 1972 verzorgde het Engelse merk Bukta nog kledingsponsor van de Amsterdamse club. In het voetbalshirt van Le Coq Sportif wonnen de Amsterdammers wel de derde Europa Cup I op rij. In de finale in het Rode Ster Stadion in Belgrado won de club uit de hoofdstad met 1-0 van Juventus door een doelpunt van Rep. Ook in 1971 en 1972 wonnen de Amsterdammers al de Europa Cup. Het elftal van Ajax herbergde in deze jaren vele jaren sterren als Johan Cruijff, Johan Neeskens, Johnny Rep, Sjaak Swart, Piet Keizer, Gerrie Muhren, Barry Hulshof, Ruud Krol en Arie Haan. De prestaties van de Amsterdammers in deze periode zullen ongetwijfeld meegeholpen hebben met de positie van het tenue in de ranglijst van France Football. Buiten kijf staat dat het tenue van de Amsterdammers een iconisch design heeft.  Dat Le Coq Sportif in de periode 1973-1977 kledingsponsor was, is voor de Fransen mooi meegenomen. Op de ranglijst van France Football staat het Saint Etienne voetbalshirt van 1975-1977 op een tweede plek. Toevallig of niet werd dit tenue ook geproduceerd door Le Coq Sportif. Omdat ook wij een beetje chauvinistisch zijn, bespreken we dat voetbalshirt niet. 

Nummer 2: Het Nederlands Elftal voetbalshirt van 1974

Dat het Nederlands Elftal voetbalshirt van 1974 op een derde plaats is geëindigd, baart natuurlijk ook geen opzien. De wereld maakte tijdens het WK van 1974 kennis met het totaalvoetbal van Oranje onder leiding van Rinus Michels. ''Naranja Mecanica'' (de oranje machine) combineerde zich makkelijk naar de finale van het WK in West-Duitsland, waarin het het opnam tegen het gastland. Dit verhaal is bekend. Het bleek achteraf de eerste van de drie verloren WK's finale te zijn. Aan het voetbalshirt van 1974 kleeft ook nog een speciaal verhaal en dat heeft alles te maken met een dispuut tussen Cruijff en de kledingsponsor van het Nederlands Elftal in de jaren '70: adidas. Nederlandse beste voetballer ooit weigerde tijdens het WK in het adidas voetbalshirt van het Nederlands Elftal te spelen. De Amsterdammer had namelijk een contract met PUMA en wilde daarom niet met drie strepen, maar met twee strepen op het shirt spelen. Het hielp ook niet mee dat Puma dreigde het contract te verbreken als Cruijff in een adidas tenue zou gaan spelen. Dit kan overigens niet los gezien worden van het feit dat de oprichters van adidas en Puma broers waren (de gebroeders Dassler) en in de jaren '40 met ruzie uit elkaar gingen, waardoor de merken adidas en Puma ontstonden. Anyway, zo gezegd, zo gedaan, waardoor Cruijff als enige speler van Oranje een voetbalshirt met twee strepen op de mouwen droeg. Destijds prijkte het logo van adidas of Puma nog niet op de borst. Dit voetbalshirt is nog steeds legendarisch en is nu nog steeds beschikbaar onder het label van het merk Cruyff Classics.

Nummer 40: Het Nederlands Elftal EK 88 voetbalshirt

Het Nederlands Elftal voetbalshirt van 1988 had wat ons betreft een hogere plaats mogen innemen. Smaken verschillen en sommigen vinden het voetbalshirt van 1988 juist lelijk of mooi van lelijkheid. Ook in 1988 was adidas nog verantwoordelijk voor de aankleding van het Nederlands Elftal. Ook door de spelers van het Nederlands Elftal werd het tenue niet direct met enthousiasme ontvangen. Een bekende reactie van John van 't Schip destijds was: “We lijken net goudvissen zo, met van die schubben erop.” Kennelijk heeft het design van het tenue de tegenstanders van Oranje angst ingeboezemd. Nadat de eerste wedstrijd tegen de Sovjet Unie nog met 1-0 verloren ging, kon Oranje zich in de finale in het Olympiastadion in München revancheren. Door doelpunten van Gullit en Van Basten kon Nederland voor het eerst het eremetaal omhoog houden. Misschien wel met dank aan het fletse voetbalshirt van 1988. Het tenue van 1988 is door het merk COPA Football, bekend om haar grote aanbod retro voetbalshirts (Helaas niet de jaren'70 voetbalshirts van Ajax en Oranje) opnieuw gelanceerd in een moderne versie! 

 Nummer 47: Ajax uitshirt 2018-2019

Het Ajax uitshirt 2018-2019 sluit de Nederlandse inbreng van de top 50 van France Football met een 47ste plek. Ook voor het design van dit tenue is adidas verantwoordelijk. Het Duitse sportmerk is sinds 2000 de kledingsponsor van de Nederlandse kampioen. We hebben het hier over het zwart/gouden Ajax uitshirt van vorig seizoen. Hoewel dit tenue qua design geïnspireerd was door het standaard adidas Regista template, bleek het tenue mateloos populair te zijn onder de supporters van de Amsterdammers. De kleurencombinatie zal hier ongetwijfeld aan bijgedragen hebben. Daarnaast kan de populariteit van het tenue niet los gezien worden van het de prestaties van de club. Met vaak hoogstaand voetbal won Ajax vorig seizoen de dubbel en behaalde het de halve finales van de Champions League.

Check hieronder nog een overzicht met de top 50 van France Football. Uiteraard missen er toch nog wel wat voetbalshirt, maar ach smaken verschillen...

 Ajax uitshirt 2018-2019