6 april 2018

adidas Originals lanceert Sovjet-Unie 1991 voetbalshirt en tenue

De aftrap van het WK in Rusland komt steeds dichterbij. Adidas heeft voor de WK 2018 collectie nu ook speciale shirts gelanceerd van de teams waarvan het Duitse merk kledingsponsor is. Adidas dook in de archieven van deze landen en keerde terug met enkele replica shirts die tot op het kleinste detail kloppen met het voetbalshirt uit de jaren ’90. Ook voor het Gastland Rusland is een retro shirt ontworpen. Het gaat hierbij om het shirt dat werd gedragen door Rusland in 1991. Of eigenlijk door de Sovjet-Unie. Het shirt heeft precies hetzelfde design als het shirt van 27 jaargeleden! Benieuwd naar de details van het Rusland retro shirt? Check ze hieronder!

Adidas Originals Rusland voetbalshirt en tenue 1991.

Adidas heeft gekozen voor het Rusland voetbalshirt van 1991. Dit is eigenlijk nog een shirt van de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie viel op 31 december 1991 uit elkaar. En dus is dit het allerlaatste shirt waarin de Sovjet-Unie speelde. Een grappig detail is dat het land zich in dit shirt nog wel plaatste voor het EK van 1992. Helaas hebben ze niet meer kunnen deelnemen aan dit toernooi omdat het land toen al uit één was gevallen. Wel hebben sommige landen toen samen mee gedaan onder een onafhankelijke vlag. Dit team werd ook wel het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) genoemd. De Sovjet-Unie was wel een groot voetballand. Vele successen werden er geboekt. Het hoogtepunt was natuurlijk het Europees kampioenschap in 1960 en de 4e plaats op het WK van 1966. Ons als Nederlanders blijft natuurlijk ook bij het EK 1988. Hier was de Sovjet-Unie het enige land wat Nederland versloeg, in de poulefase wel te verstaan. Want in de finale van dit eindtoernooi waren wij als Hollanders te sterk voor de Sovjet-Unie

Het design van het Sovjet Unie shirt van 1991 is echt klassiek. Dit begint van de klassieke V-hals waar een brede witte rand omheen loopt. De basis van het thuisshirt is rood. Dit is dezelfde kleur als het thuisshirt van Rusland voor het WK 2018. Over de schouders van het shirt lopen de 3 bekende adidas strepen. Deze strepen werden zo’n 30 jaar geleden ook al door adidas op de shirts geplaatst. Deze strepen lopen over in een brede witte baan op de mouwen van het shirt. Deze baan loopt weer vloeiend over in een witte baan op zowel de voorkant als de achterkant van het shirt. Op de buik staat in het groot USSR. Dit was de internationale naam van de Sovjet-Unie. Helemaal rechts boven op het shirt is het logo van adidas Originals te zien. Dit logo wordt ook wel het adidas trefoil genoemd. Dit logo is wit van kleur. Tot het jaar 1997 werd het trefoil logo gebruikt als hét logo van adidas. Hierna moest het pas op de plaats maken voor het adidas performance logo. Dit is het adidas logo wat nu nog steeds op de shirts van onder anderen Rusland te zien is. Ook het logo van de voetbalbond van de Sovjet-Unie staat op het shirt. Deze badge is op de linkerkant van de borst geplaatst. Zoals hierboven al gezegd was de Sovjet-Unie een groot voetballand en behaalde ze prachtige prestaties. De topspelers die rond 1991 in de selectie van het nationale team speelde waren: Aljenikov, Rats, Zavarov, Gotsmanov en Belanov. Op de achterkant van het shirt is een oversized nummer 9 te zien. Het is dus een shirt voor een echte spits. Dit rugnummer en de USSR print op de voorkant van het shirt, hebben de officiële print van het shirt van de Sovjet-Unie van 1991.

Adidas en de Russische voetbalbond hebben niet alleen het shirt van 1991 gelanceerd. Het allerlaatste tenue van de Sovjet-Unie is volledig op de markt gebracht, dus met broek. Dit broekje heeft dezelfde fit als het broekje van 1991. Dit is nu niet meer te bedenken maar het broekje is super kort en reikt niet verder dan de heupen. Op dit voetbalbroekje is het logo van adidas, het logo van de Russische voetbalbond en het nummer 9 ook weer terug te vinden. Check hieronder nog meer afbeelddingen van dit gave design! Check ook het nieuwe uitshirt van Rusland voor het WK 2018.

Adidas Originals Rusland voetbalshirt bestellen

Het adidas Originals 1991 Rusland voetbalshirt kan je vanaf nu bestellen. Het is op dit moment wel alleen mogelijk om het shirt te bestellen in volwassen maten (S, M, L, XL en XXL). De prijs van het shirt is € 89,95 en de prijs van het broekje is € 39,95. Wil je andere fan-artikelen van het nationaal elftal kopen? Check dan de beschikbare producten in het overzicht hiernaast of in de onderstaande webshop. Directe levering gegarandeerd!

Bestel het Rusland retro shirt in de ADIDAS SHOP

Of bestel je Rusland merchandise in DEZE WEBSHOP