30 september 2020

Zes tips tegen stinkende voetbalschoenen

Iedere voetballer heeft het onomstotelijk wel eens meegemaakt. Na een wedstrijd gespeeld te hebben, gooi je je tas thuis neer, ervan uitgaande dat je moeder of partner deze uitpakt en de kleding en voetbalschoenen voor je wast, zodat je de week erop weer spic en span aan de wedstrijd kunt beginnen. Vaak heb je het geluk dat je lieftallige moeder of partner de tas toch opmerkt en je voetbalkleding toch wast. Die voetbalschoenen zitten vaak wat verder verstopt (bijvoorbeeld in het schoenenvak) en worden vergeten. Eigen schuld! Het gevolg is dat, wanneer je de week erna je tas weer open doet, de voetbalschoenen aardig stinken. En wat is er nu lekkerder dan een wedstrijd of training helemaal fris en fruitig te beginnen? Om deze reden geven wij je een aantal tips, zodat je nooit meer met naar zweet stinkende voetbalschoenen hoeft te spelen!

1. Wassen met een speciaal wasmiddel tegen stinkende sportschoenen

De oorzaak van stinkende voetbalschoenen laat zich raden. Na een wedstrijd of training worden je voetbalschoenen telkens vochtig door het zweten van de voeten. Na het sporten droogt het zweet op, maar blijft het zogenaamde boterzuur dat door het het lichaam afgescheiden wordt tijdens het zweten achter. Dit boterzuur produceert telkens stankmoleculen, die zich comfortabel voelen in schoenen die warm en vochtig worden. Dit is de reden dat schoenen telkens wanneer ze gedragen worden steeds erger gaan stinken. Een middel om dit tegen te gaan is een speciaal wasmiddel, zoals ''HG wasmiddel tegen stinkende sportschoenen.'' Dit middel verwijdert het boterzuur en neemt direct de bron van de stank weg. Bijkomend voordeel is dat je voetbalschoenen weer perfect zullen ruiken. Dit zogenaamde HG wasmiddel tegen stinkende sportschoenen is ook nog eens makkelijk te gebruiken. Een deel van de inhoud (250 gram) voeg je namelijk toe aan het wasmiddelbakje van je wasmachine. Je voetbalschoenen plaats je in een speciale ''HG waszak voor schoenen'' en vervolgens draai je een was op 60 °C met een normale centrifugeersnelheid. Een optie is de schoenen daarna nog in de droger te doen. Het effect is in ieder geval dat je na het volgen van deze instructies weer frisse en fruitige voetbalschoenen hebt!

2. Schoenendeo of spray

Heb je geen wasmachine tot je beschikking? Dat kan natuurlijk gebeuren! Een alternatieve methode is om een geurverdrijvende spray of een zogenaamde schoenendeo te gebruiken. Zoals je deodorant voor je oksels hebt, heb je die ook voor je voetbalschoenen of sportschoenen. HG schoenendeo is namelijk speciaal ontwikkeld om de transpiratiegeur effectief te neutraliseren en je schoenen voor een langere periode weer een frisse geur te geven. Deze schoenendeo is ook vrij gemakkelijk te gebruiken. De binnenkant van de schoenen dien je twee tot drie keer in te spuiten met de speciale deodorant of spray. Hierbij dien je de schoenen goed op te kop te houden, zodat de gehele oppervlakte van de binnenzool wordt bewerkt. Hierna laat je de schoenen even drogen. Deze HG schoenendeo is overigens wel alleen bedoeld voor de binnenkant van de sportschoenen.

3. Een nachtje buiten laten staan

Een andere tip om je stinkende voetbalschoenen te behandelen, is je voetbalschoenen simpel weg buiten te laten luchten. Wanneer je je schoenen een dagje en nachtje buiten laat staan, trekt de meeste stank uit de schoenen. Let er nog wel even op dat er geen regen voorspelt wordt, want anders heb je er nog niks aan.

4. In de vriezer

Een niet alledaagse tip is je stinkende voetbalschoenen in de vriezer te zetten. Dit is eigenlijk heel logisch. Kou doodt namelijk bacteriën en zorgt er dus ook voor dat de stank uit je schoenen verdwijnt. Een tip hierbij is de schoenen in een plastic zak te plaatsen en deze dicht te knopen. Ook hiervoor geldt weer dat je even geduld moet hebben. Plaats je voetbalschoenen (inclusief zak) gerust een nachtje in de vriezer en de volgende dag heb je gegarandeerd weer heerlijk frisse voetbalschoenen.

5. Schillen

Een andere niet alledaagse tip is gebruik te maken van een schil van een sinaasappel of een citroen. Wanneer je deze fruitschillen een nachtje in je voetbalschoenen legt, ruiken je schoenen de dag erna weer lekker fris. Vergeet ze er alleen niet uit te halen wanneer je weer gaat voetballen. 

6. Baking soda en talkpoeder

De laatste tip is gebruik maken van baking soda of talkpoeder. Baking soda heeft als kenmerk dat het heel goed vlekken kan verwijderen, maar ook dat het geuren en vocht perfect absorbeert. Het is dus ook een perfect middel om de stank uit je voetbalschoenen te laten trekken. Verspreid de baking soda met een theelepel over de binnenzool en check de volgende dag wat het effect hiervan is. Talkpoeder kun je echter het best gebruiken voordat je gaat trainen of een wedstrijd gaat spelen. Besprenkel je voeten met talkpoeder voordat je je voetbalschoenen aan doet. Hierdoor krijg je minder last van zweetvoeten.