14 juli 2020

Messi vs Ronaldo | Wie is er beter?

Het is altijd een mooie discussie: Wie is er nu beter? Messi of Ronaldo? De één heeft de voorkeur voor het sierlijke spel van Messi en de ander kan de tomeloze inzet van doelpuntenkanon Cristiano Ronaldo meer waarderen. Ook de wetenschap heeft afgelopen jaar een duit in het gedaan inzake deze discussie. De Katholieke Universiteit van Leuven deed afgelopen jaar een onderzoek naar de impact van de twee voetballers. De uitkomst van het onderzoek was dat Messi meer impact heeft dan Ronaldo.

Wetenschappelijk onderzoek

In samenwerking met het Nederlandse bedrijf SciSports hebben onderzoekers van de Universiteit van Leuven een model ontwikkeld om te meten wie er beter is. In dit model zijn niet alleen de doelpunten en assists van beide sterspelers meegenomen, maar ook vele andere acties. Professior Jesse Davis van de Universiteit van Leuven legt uit: ''De waarde van een voetballer wordt vaak bepaald door doelpunten en assists. Een doelpunt is in een wedstrijd echter een zeldzame gebeurtenis, omdat er gemiddeld 1600 acties in een wedstrijd plaats vinden. Ons model bekijkt iedere actie, zoals de dribbels, de schoten, passes en tackles. Bovendien wordt hier de waarde van berekend.'' Deze waarde wordt de VAEP waarde (Valuing Actions by Estimating Probalities) genoemd en geeft aan in welke mate de actie van een speler bijdraagt aan het utieindelijke eindresultaat, dus zowel bij het maken van een doelpunt als bij het voorkomen van een tegendoelpunt.

In het onderzoek heeft men gekeken naar het seizoen 2013-2014 tot en met 2017-2018, de seizoenen waarin Ronaldo nog voor Real Madrid speelde en Messi uiteraard voor Barcelona. Uit het onderzoek is gebleken dat de impactscore van Messi hoger was dan die van Ronaldo. Hoewel in de eerste seizoenen de statistieken van beide spelers dichtbij elkaar lagen, maakt Messi in de laatste jaren een eindsprint. De gemiddelde VAEP score van Messi over deze vijf seizoenen was 1,21 en die van Ronaldo 0,61. Tom Decroos, die meewerkte aan het onderzoek meewerkte, reageert: ''Je hebt spelers die minder aan de bal komen, maar wel een grote impact hebben. Dit is kenmerkend voor spitsen zoals Ronaldo, Harry Kane en Mohamed Salah. Messi is echter uitzonderlijk op dit vlak. De Argentijnse aanvaller voert een heel hoog aantal acties uit en die hebben ook nog eens een hoge waarde.'' We willen benadrukken dat de impactscore van de afgelopen twee seizoenen niet bekend is van beide spelers.

De prijzenkast

Wij hebben ook nog even gekeken hoe de prijzenkasten van beide sterren zich momenteel tot elkaar verhouden momenteel. Messi is één keer meer dan Ronaldo uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar en won ook één keer vaker de Ballon D'Or (zes om vijf). Kijken we naar de prijs van Europees voetballer van het jaar dan is Ronaldo de grote winnaar. De Portugees werd drie keer uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar en Messi twee keer. Beide spelers werden even zo vaak topscorer van hun club, namelijk negentien keer. Ronaldo werd daarnaast vijf keer tot speler van het seizoen uitgeroepen en Messi maar liefst tien keer in de Spaanse competitie. Tot zover de belangrijkste individuele prijzen. Ook met hun clubs hebben beide sterren natuurlijk het nodige gepresteerd. Ronaldo won (met Real Madrid vier keer Manchester United één keer) vijf keer de Champions League en Messi vier keer met FC Barcelona. Kijken we naar het aantal kampioenschappen, dan zijn dat er zeven voor Ronaldo (drie keer Manchester United, twee keer Real Madrid en twee keer Juventus) en tien voor Messi (allemaal met Barcelona). Ronaldo won één keer meer (vier keer) het FIFA WK voor clubteams. Beide spelers wonnen bovendien een aantal bekers in de nationale competitie waarin zij speelden. Wanneer we kijken naar de prijzen met hun nationale team, heeft Ronaldo ook een kleine voorsprong. Met Portugal werd hij in 2016 Europees kampioen en won hij in 2019 de UEFA Nations League. Messi werd alleen één keer Olympisch kampioen met Argentinië.

De bankrekening

Beide spelers worden in ieder geval goed beloont voor hun prestaties. We kijken eerst even naar de verdiensten van de Portugese sterspeler: Hoeveel verdient Cristiano Ronaldo? Een aantal jaar geleden publiceerde de Spaanse krant Marca een artikel hierover. Dit zou gaan om een bedrag van ongeveer 85 miljoen euro per jaar, inclusief salaris, reclame-inkomsten en zijn eigen kledinglijn. Waarschijnlijk is het bedrag nog hoger, gezien het grote aantal volgers dat de Portugees momenteel heeft op social media. En hoeveel verdient Messi? Volgens de website Football Leaks verdient de Argentijnse aanvaller een bedrag van meer dan 122 miljoen euro per jaar. De Argentijn verdient bij Barcelona jaarlijks een bedrag van in ieder geval 70 miljoen euro en inclusief bonussen kan dit bedrag groeien naar zelfs 100 miljoen euro per jaar.

Tot zover een aantal statistieken van beide spelers op een rijtje. Het wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Leuven meent dat Messi de betere speler is. Kijken we naar de prijzenkasten van beide voetballers dan loopt dat aardig gelijk. Messi lijkt wat meer dan Ronaldo te verdienen, maar schijn kan bedriegen. We laten het aan jullie over!