5 juli 2016

Ijsland Euro 2016 shirt uitgegroeid tot cult voetbalshirt

Door de onverwachte prestaties van het IJslandse team is het Errea voetbalshirt van de Vikingen ongekend populair. Volgens de marketing manager van Subside Sports vlogen de shirt de webwinkel uit na de gewonnen wedstrijd tegen Engeland: "Elke 15 seconden werd er een IJsland shirt besteld. Ons systeem kon deze grote vraag maar net aan." Ook na de verloren wedstrijd tegen Frankrijk blijft er grote vraag naar het shirt van IJsland. Errea is sinds 2002 kledingsponsor van het nationale elftal en zal dit blijven tot 2020.

Jaapson en Henkson

Het shirt dreigt een cultstatus te krijgen door de prestaties van het IJslandse team, maar misschien nog wel meer door de bijzondere bedrukking van de shirts. De Nederlanders bedrukken het shirt met hun eigen voornaam of de voornaam van hun vader en voegen daar "son" aan toe, verwijzend naar het bekende achtervoegsel van de IJslandse namen. IJslandse achternamen zijn zogenaamde patroniemen, waarbij de voornaam van de vader (maar soms ook de moeder) van iemand wordt gevolgd door son (zoon) of dóttir (dochter). Bijvoorbeeld: als in IJsland een man die Jón Einarsson heet een zoon Ólafur heeft, dan krijgt Ólafur niet "Einarsson" achter zijn naam, net als zijn vader, maar Jónsson — wat letterlijk "zoon van Jón" betekent (vergelijk het Nederlandse: Janszoon/Janssen) (wikipedia). Dit fenomeen groeit in Nederland inmiddels uit tot een hype. Den Hollander: "Nederlanders bestellen nu massaal shirts met opvallende bedrukking. Van creaties als Jaapson en Henkson kijken wij inmiddels al niet meer op."

Beschikbaarheid Ijsland voetbalshirt

Het valt overigens niet mee om nog een IJsland shirt te vinden. Door de grote vraag zijn vrijwel alle winkels door hun voorraden heen. Den Hollander: "Met dit succes voor het IJslandse team hadden wij vooraf geen rekening gehouden. Na Engeland - IJsland raakten we snel door onze voorraden heen. We hebben gelukkig nog 1000 shirts na kunnen laten leveren, waardoor wij vanaf 13 juli weer kunnen leveren." Ook algemeen manager bij Errea, Olfasson, gaat in op de ongekende populariteit van de IJsland voetbalshirts: ''Het succes van ons nationale elftal is ongekend. Het stadion waarin wij onze wedstrijden spelen heeft een capaciteit van 9.800. Voor het EK hadden we verwacht ongeveer 30.000 shirts te kunnen verkopen, maar na het succes van de afgelopen weken is de vraag naar onze shirts geëxplodeerd. Het is net als het succes van Leicester City afgelopen jaar.'' Ook voor Errea is het succes van Ijsland een boost geweest. Nooit eerder was het Italiaanse sportmerk uit Parma kledingsponsor van een land dat op het EK aanwezig was. Het gros van de landen op WK's en EK's heeft Adidas, Nike of PUMA als kledingsponsor. Errea heeft twee fabrieken in Italië, waar momenteel nieuwe shirts worden geproduceerd om aan de vraag van de supporters te voldoen. Export manager bij Errea, Fabrizio Tadei, zegt hier het volgende over: ''We werken momenteel 24/7 aan het produceren van nieuwe shirts om aan de vraag van supporters te voldoen. We zijn niet alleen een merk, maar ook een fabrikant. Onze kracht is dat we ook aan alle vraag kunnen voldoen. En dat gaat ons lukken. ''

De nieuwe shirts Ijsland zijn dan ook vanaf vandaag weer te bestellen bij Subside Sports. Inclusief de mogelijkheid tot bedrukking van een eigen naam en nummer, met natuurlijk als toevoeging SON!!


Ijsland -euro -2016-voetbalshirts -populair