17 februari 2016

Fans willen voornamen van spelers op Ijsland Euro 2016 voetbalshirts

Een groep fans van het nationale elftal van Ijsland is een speciale petitie gestart. Zij willen namelijk dat de spelers van het nationale elftal tijdens Euro 2016 de voornaam in plaats van de achternaam op de achterkant van het voetbalshirt dragen. Dit zou ook geheel in lijn met de traditie zijn. Tot 2014 speelden de spelers van het nationale elftal dan ook altijd met hun voornaam op de achterkant van het shirt. Vorige week maakte de voetbalbond van Ijsland, de Knattspyrnusamband Íslands (KSI), bekend dat de spelers tijdens het EK van 2016 in Frankrijk en de kwalifciatie- en oefenwedstrijden ter voorbereiding op het WK van 2018 met de achternaam van het shirt gaan spelen.

Achternamen zijn in Ijsland ook een speciaal geval. De achternaam wordt namelijk afgeleid van de voornaam van de vader. Een voorbeeld! Een vader met de naam Jon Einarsson heeft een zoon die Olafur heet. Deze zoon krijgt niet de zelfde achternaam als zijn vader. De achternaam van Olafur wordt afgeleid van de voornaam van de vader en hierachter wordt (s)son (zoon) geplakt. De achternaam van Olafur is dan ook Jonsson. Om deze reden worden de spelers van het nationale elftal van Ijsland dan ook vaak bij hun voornaam genoemd. Deze is uniek. Wij zijn vooral benieuwd wat er uit de petitie komt en hoe de namen van de spelers op de Ijsland voetbalshirts van het land voor Euro 2016 en de periode 2016-2017 zullen staan. Deze worden medio maart/april bekend gemaakt door kledingsponsor Errea en de voetbalbond.

De nieuwste Ijsland voetbalshirts en t-shirts scoor je bij Subside Sports! Check ook het unieke Ijsland retro trainingsjack bij Sportus.nl!

Sightorsson -iceland