1 maart 2019

Een gezond gebit essentieel om topsport te bedrijven

In het voetbal gaat het tegenwoordig niet meer alleen om de kwaliteiten op het voetbalveld. Spelers moeten er ook buiten het veld goed uitzien en doen daar alles voor. Er zijn talloze voorbeelden van voetballers of ex-voetballers, die wat aan hun uiterlijk hebben laten doen ten faveure van de looks! Er zijn maar weinige voorbeelden waarbij dit ook echt functioneel was. Toch zijn ze er wel. Voor één van die voorbeelden blijven we dichtbij huis. Robin Van Persie hangt na dit seizoen zijn voetbalschoenen aan de wilgen. De aanvaller heeft een fantastische carrière gehad en zal onder meer herinnerd worden als een speler met een tomeloze mentaliteit, één die altijd geleefd heeft voor zijn sport. Werkelijk alles deed RVP eraan om fit te blijven.

Zo ook tien jaar geleden. Van Persie kwakkelde begin 2009 met verschillende kleine spierblessures, waarvan de oorzaak niet duidelijk was. Hierop werd de voormalige speler van Arsenal en Manchester United door zijn toenmalige coach Arsène Wenger geadviseerd om zijn verstandskiezen te trekken. Zo geschiedde. Voor een behandeling reisde Van Persie af naar Parijs, waar vier verstandskiezen getrokken werden. Hierdoor kon hij fit aansluiten bij een trainingskamp van het Nederlands Elftal, dat zich zou gaan voorbereiden op wedstrijden tegen Noorwegen en Ijsland. Beide wedstrijden werden door Oranje gewonnen. Inmiddels is bewezen dat het trekken van verstandskiezen zou kunnen helpen bij de behandeling van spierblessures. Natuurgeneeskundige Aarnout van Oosten gaf destijds de volgende reactie: ''Verstandskiezen bestrijken een enorm gebied van ons reguleringssysteem, waaronder het centrale zenuwstelsel. De kiezen kunnen ontstekingshaarden bevatten die de rest van het lichaam beïnvloeden. Door de verstandskiezen te trekken, worden je haarden verwijderd en ontdoe je je lichaam van stoorzenders.''

Daarmee maken we ook direct een mooi bruggetje naar een onderzoek van een aantal jaar geleden. Tijdens de Olympische Spelen in 2012 werd er onder 300 topsporters onderzoek gedaan. Daarbij bleek dat 55% van de sporters gaatjes had. 18% van de sporters gaf zelfs aan beter gepresteerd te hebben als hun mondgezondheid goed geweest zou zijn. Deze voorbeelden geven aan dat het in het voetbal en andere sporten om details gaat. Alles rondom de voorbereiding moet kloppen. Niet alleen de voeding en training, maar dus ook de algehele gezondheid, waaronder de mondgezondheid.

Ook voor voetballers is het dus belangrijk een gezond gebit te hebben. Dit betekent niet alleen twee keer per dag poetsen, maar ook regelmatig een bezoek aan de tandarts is daar onderdeel van. Een regelmatig tandartsbezoek werkt juist preventief en zorgt ervoor dat je op termijn geen grote en dure onderhoudsbeurt nodig hebt. Daar weet men bij Tandarts Jordaan in Amsterdam alles van! Een gezond gebit voor al haar cliënten is het belangrijkste doel van deze moderne tandartsenpraktijk in het hartje van Amsterdam. Op basis van een gesprek wordt er een totaalbeeld gevormd van iemands mondgezondheid. Naar aanleiding daarvan wordt een speciaal zorgplan met bijbehorende kosten opgemaakt om een gezond gebit te garanderen. Uiteraard worden cliënten uitgebreid geïnformeerd en bijgestaan in dit proces. Alles staat in het teken van een mooi en gezond gebit. Een goed en gezond gebit is namelijk niet alleen een mooi visitekaartje, maar zorgt er ook voor dat je niet met andere ongemakken te maken krijgt. Je voorkomt gaatjes, kiespijn en daarmee ook andere, misschien minder prettige bezoekjes aan de tandarts. Daar weet Robin van Persie en inmiddels verschillende andere topsporters alles van!