Cryptocurrency en voetbal | een groeiend huwelijk

Crytocurrencies zijn inmiddels goed geïntegreerd in de samenleving. In Nederland investeren meer dan een half miljoen mensen in een digitale munt. Zelfs in het vrij conservatieve voetballand heeft de digitale valuta zijn intrede gedaan. Een voormalige wereldster heeft twee jaar geleden een eigen digitale munt uitgebracht, clubs sluiten deals met bedrijven gespecialiseerd in cryptocurrencies en transfers worden afgerond met bitcoins. We bespreken de ontwikkelingen!

Ronaldinho

Sommige voetballers gaan na hun actieve voetbalcarrière aan de slag als trainer, weer anderen worden zaakwaarnemer en sommigen worden analist bij een voetbalprogramma. Er zijn maar weinig ex-voetballers die na hun carrière iets baanbrekends gaan doen. Toch zijn er wat wat voorbeelden. Één van die helden is Ronaldinho. De ex-voetballer van Barcelona, Paris Saint Germain en AC Milan zet zich als ambassadeur niet alleen nog actief in voor het voetbal, hij heeft in 2018 een eigen cryptocurrency gelanceerd, met de toepasselijke naam Ronaldinho Soccer Coin. Hoe het momenteel met de soccer coin staat, is niet bekend. Dat het een baanbrekend idee was, moge duidelijk zijn. Het doel van de soccer coin was een digitale munt te creëren voor de gehele voetbalwereld. Met deze cryptocurrency zou je bij alles wat met voetbal te maken heeft, moeten kunnen betalen, zoals een kaartje voor een voetbalwedstrijd, wedden op een voetbalwedstrijd, FIFA points voor Ultimate Team, het steunen van voetbalacademy's of zelfs transfers. De Ronaldinho Coin zou het gemeenschappelijk betaalmiddel van de voetbalwereld moeten worden. Bij de lancering van de munt werd zelfs gesproken over de bouw van digitale Virtual Reality Stadions. In de roadmap van het project staat onder meer te lezen dat er twee Ronaldinho stadions gebouwd zouden gaan worden in Azië. Tot nu toe lijkt daar nog echter niks van terecht gekomen. Wordt vervolgd in ieder geval!

Shirtsponsoren en partners

Wanneer we het over een populaire cryptocurrency hebben, is dat natuurlijk de Bitcoin. De Bitcoin is inmiddels ook al aardig geïntegreerd in voetballand en er speelt zelfs al een Premier League club met het Bitcoin logo op het tenue. In september sloot Watford een nieuwe deal met hoofdsponsor Sportsbet. Sindsdien speelt Watford niet alleen met het logo van Sportsbet op het midden van het tenue, maar prijkt ook het Bitcoin logo op de linkermouw. Het doel hiervan is meer bewustzijn te creëren rondom de Bitcoin en het publiek te informeren over de voordelen van het gebruik van crytocurrencies. Daarnaast opende Sportsbet een speciale crowdfunding actie, waarbij fans met de Bitcoin konden bieden op verschillende activiteiten, zoals een gesigneerd voetbalshirt, je naam op het billboard in het stadion of een zogenaamde crypto meetup. Inmiddels heeft ook Wolverhampton Wanderers het voorbeeld van Watford gevolgd. The Wolves tekenden in november namelijk een deal met de Crypto Millions Lotto. De Bitcoinloterij verkoopt loten voor bitcoins en keert de prijzen die gewonnen kunnen worden ook uit in Bitcoins. Het beursgenoteerde bedrijf staat echter niet op de tenues van de club uit Wolverhampton, maar is de officiële wedpartner van de club.

Transfers

De eerste ''Bitcoin'' transfer vond overigens al in 2018 plaats. De Turkse amateurvereniging Harunusta had de primeur en . De club, uitkomend in de Amatör Ligi B (het vijfde niveau van Turkije) haalde Ömer voor een bedrag van 0.0524 Bitcoins (omgerekend € 442,-) binnen. Uiteraard was men hier bij de club trots op. Voorzitter Haldun Sehit reageerde destijds verheugd met de transfer: ''We hebben dit gedaan om naam voor onszelf te maken in het land, de rest van de wereld en in de cryptogemeenschap.''

Dat cryptocurrencies inmiddels breed geïntegreerd zijn in het voetbal lijkt duidelijk. Het lijkt een kwestie van tijd tot de eerste cryptocurrency transfer in Nederland plaats gaat vinden of wanneer een Nederlandse club met het logo van een cryptocurrency bedrijf of één van de vele Nederlandse brokers op het tenue gaat spelen. Heb je zelf interesse in de handel van Bitcoins? Zo kun je Bitcoin kopen met verschillende betaalmethoden!