Waarom voetbalshirts vandaag de dag nog steeds tot de meest favoriete kledingstukken van veel mensen behoren

Je blijft ze overal in het straatbeeld tegenkomen: voetbalshirts. Van bekende shirts van grote clubs tot uitshirtjes met flitsende kleuren die je minder goed kunt plaatsen. Voetbalshirtjes blijven een populair kledingstuk om te dragen, maar waarom vergaat de populariteit van deze shirts niet?

Voetbal blijft een populaire sport

Het is moeilijk om de populariteit van voetbal te breken. Nog altijd is voetbal de meest geliefde sport in Nederland. Wanneer Oranje speelt, zitten er zomaar miljoenen mensen aan de buis gekluisterd om te zien hoe de Nederlandse voetballers er het er van af brengen.

Bovendien doet Nederland eindelijk weer mee aan eindtoernooien en staan we er op de Europese voetbalkaart ook weer beter op als land.

Dat komt bovenop de stijgende populariteit van onder meer damesvoetbal, waarbij er ook steeds vaker shirts van deze teams en speelsters over de toonbank vliegen. Het vrouwenvoetbal werd tijdens het laatste EK in Engeland door miljoenen kijkers bekeken en ook de tickets voor de stadions waren in mum van tijd uitverkocht. Met toeschouwers tot de 90.000 is de sport gegroeid, want een jaar of 10 geleden zaten de tribunes halfvol.

Naast populariteit van de sport zelf, is ook het wedden op voetbal een groeimarkt. Met de komst van online bookmakers naar Nederland, gaan voetbalfans op zoek naar de beste voetbal odds om hun team aan te moedigen of worden ze door het wedden op voetbal weer enthousiast over de sport. Ze willen daarom misschien ook vaker een voetbalshirt kopen en voelen zich buiten het kijken van de sport en het beoefenen van voetbal ook op een andere manier verbonden met de sport.

Clubs blijven nieuwe tenues presenteren

Een belangrijke reden voor de blijvende populariteit van voetbalshirts is dat voetbalclubs ieder jaar nieuwe shirts presenteren. Meestal valt daarbij het uitshirtje het meest in de smaak bij de supporters als eyecatcher en zelfs als fashion item. Het uitshirtje moet er heel anders uitzien dan het thuisshirt, maar mag natuurlijk ieder jaar andere kleuren hebben. Het gebeurt daarom regelmatig dat ontwerpers van shirts met vrij bijzondere kleurencombinaties aankomen. Hoe meer de shirts in het oog springen, hoe opvallender ze worden en daarmee populairder zijn onder voetbalfans om een statement mee te maken.

We blijven ook gek op oude voetbalshirts

Naast nieuwe shirts, die ieder jaar met veel bombarie worden getoond, blijven ook vintage shirtjes en nostalgie een belangrijke motor voor de populariteit van voetbaltenues. Voetbal is natuurlijk ten dele een sport vol herinneringen aan vroeger en nostalgie voor je club. Voetbalfans zijn gek op het uitkiezen van wat volgens hen het mooiste tenue ooit was van hun favoriete club. Zo zijn sommige fans gek op de klassieke minimalistische shirts uit de periode voor 1980 maar andere fans zijn juist weer enthousiast over de oversized shirts met veel patronen en kleuren uit de jaren 90. Niet voor niets heeft een grote club als Ajax inmiddels alle tenues van de laatste decennia verzameld in een groot naslagwerk, waar supporters vol nostalgie en verlangen naar de oude modellen doorheen kunnen bladeren.

Voetbalshirts zijn geschikt voor andere sporten

Een andere reden dat voetbalshirts populair blijven is dat ze ook geschikt zijn voor andere sporten. Omdat ze gemaakt zijn voor het spelen van een voetbalwedstrijd, zijn ze met hun kunststof vezels ook geschikt om bijvoorbeeld recreatief te wielrennen, te fitnessen in de sportschool maar vooral om ‘s zomers hard te lopen bijvoorbeeld. Het is daarmee een shirt dat gewone, misschien ietwat doorsnee, hardloopshirts prima kan vervangen. Hardlopen is samen met fitness nog altijd de meest populaire sport om uit te oefenen voor Nederlanders. Op de derde plaats komt voetbal als de meest beoefende teamsport in Nederland.