Scoren in de sponsorwereld, de beste deal voor voetbalclubs uit de gokindustrie

Het profvoetbal in de Eredivisie geeft jaarlijks miljoenen uit aan goksponsors. Bijna elke professionele club heeft minstens één bookmaker als sponsor aan boord. In de grote Europese voetbalcompetities is goksponsoring goed voor bijna 12% van de sponsoring in de voetbalwereld. Buitenlandse voetbalclubs laten zich al jaren sponsoren door de online casino wereld. In dit artikel kijken we hoe het betaald voetbal in Nederland omgaat met deze sponsoring.

De voordelen van goksponsoring in de professionele voetbalwereld

De legalisering van het online gokken in 2021 heeft samenwerking van Nederlandse gokbedrijven met de voetbalclubs gestimuleerd. Afhankelijk van de waarde van de voetbalclub kan een voetbalvereniging veel geld krijgen van sponsoring door gokplatforms. Deze sponsoring loop vaak in de miljoenen. De voetbalclubs kunnen met het geld van de sponsoring veel voordeel behalen en het gebruiken voor groei en ontwikkeling van de club. Ook gebruiken voetbalclubs geld van goksponsoring om hun naamsbekendheid te normaliseren. Sponsoring kan voor kleinere clubs zelfs een reddingslijn zijn bij financiële problemen.

Niet alleen voetbalclubs sponsoren, zelfs de voetbalbond FIFA sluit deals met de iGaming industrie. Het is dan ook bijna onmogelijk om de financiële macht die gokbedrijven hebben buiten de sportwereld te houden, ook al wordt goksponsoring steeds meer aan banden gelegd. Per 1 januari 2025 zal ook de shirtsponsoring verdwijnen en dat zal grote financiële gevolgen hebben voor de clubs.

De impact van de goksponsoring

Het massaal binden van gokbedrijven aan voetbalclubs heeft impact. Stichtingen maken zich zorgen over het effect van de reclame op kwetsbare groepen, ook al is de reclame legaal. Tijdens een voetbalwedstrijd wordt de kijker gemiddeld 700 keer geconfronteerd met gokreclame. Dat is heftig. Het in de hand houden van gokverslavingen bij online gokken en de reclame van de gokplatforms is een prioriteit voor de Nederlandse overheid en dat zal de komende jaren duidelijk worden met de nieuwe regels die de overheid stelt. De overheid vindt dat de toegankelijkheid van het online gokken te groot is, het is te makkelijk en de bedragen die ermee gemoeid zijn, zijn te hoog.

Regulering goksponsoring in de voetbalwereld

Er zijn regels op gesteld om de goksponsoring in de voetbalwereld aan banden te leggen. Zo zijn er drie regels die nu of in de komende jaren van kracht zijn:

  • Per 1 januari 2023 mag er geen ongerichte reclame meer aangeboden in o.a. de sportwereld.
  • Per 1 januari 2024 mag er geen goksponsoring meer zijn tijdens programma’s en evenementen.
  • Per 1 januari 2025 is alles sportsponsoring verboden.

Succesvolle goksponsoring

Een goede goksponsoring kan een club vaak miljoenen opleveren. Zo tekende West Ham United FC in 2015 de hoogste deal in de geschiedenis met een Engelse online gokgigant, wat leidde tot grote financiële groei van de club. Real Madrid kon er ook wat van: in 2007 tekende de club een enorme deal met een Engels gokplatform die de sportclub geen windeieren legde. Het was ook de eerste deal ooit tussen een gokplatform en een voetbalclub over shirtsponsoring.

Conclusie

Men kan zich afvragen of de overheid gelijk heeft met de nieuw opgestelde regulering over de goksponsoring in de voetbalwereld. De nieuwe regels zullen een immense impact hebben op zowel de gokbedrijven als de voetbalclubs. Het is voor beide partijen een keiharde klap in het gezicht. Alle Eredivisieclubs op dit moment hebben een overeenkomst met tenminste één gokplatform. Het verbod zal leiden tot verliezen die in de tientallen miljoenen lopen dit terwijl de clubs nog steeds het effect van de coronacrisis voelen. Ook is het niet eenvoudig om deze deals te vervangen voor andere sponsordeals met dezelfde financiële voordelen. De voetbalclubs zullen het er dus zeker niet bij laten zitten!