Voetbalshirt, veel meer dan alleen het shirt wat gedragen wordt!

Voetbalshirts zijn een belangrijk onderdeel van het voetbal. Elk team heeft een thuis- en een uitshirt en vaak ook een derde shirt. Dit is om te voorkomen dat er te veel overeenkomsten zijn tussen de tenues van beide teams. Dit kan namelijk voor verwarring zorgen bij de scheidsrechter en het publiek. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om een extra shirt te verkopen aan supporters. Kortom, reden genoeg dus om eens verder in de wereld van voetbalshirts te duiken. Als echte supporter van je eigen club, is de kans natuurlijk vrij groot dat je ieder jaar, mits er een nieuw shirt wordt gepresenteerd, je deze aanschaft. Waar de één dit rechtstreeks bij de fanshop doet, struint de ander het internet af om te kijken naar een goedkoper alternatief. Net als je zorgverzekering via Pricewise vergelijken vaak voordeliger uit kan pakken, geldt dit voor een voetbalshirt in bepaalde gevallen dus ook. Omdat een voetbalshirt veel meer is dan alleen een kledingstuk, gaan we in dit artikel verder in op de emotie, de mogelijkheden en natuurlijk ook de mooiste voetbalshirts uit de geschiedenis.

Jaarlijks een nieuw shirt

Vanuit marketingperspectief worden voetbalshirts vaak jaarlijks aangepast. Dit zorgt ervoor dat supporters een nieuw shirt kopen en dat de club extra inkomsten genereert. Bovendien zorgt het voor vernieuwing en frisheid in het tenue van het team. Ook speelt sponsoring vaak een grote rol. Het shirt is meestal van een bepaald merk, die natuurlijk haar nieuwe ontwerp graag aan het grote publiek wil laten zien. Het is daarom dus ook niet heel vreemd dat het presenteren van het nieuwe tenue voor een volgend seizoen groots wordt aangepakt door veel voetbalclubs. Stel dat een club hierdoor enkele duizenden of in het geval van grote clubs zoals Manchester United, PSG en ook Real Madrid of Barcelona zelfs honderdduizenden meer door verkoopt, dan wordt de clubkas natuurlijk goed gespekt.

Bijzondere voetbalshirts

Wie regelmatig op het internet te vinden is, om naar allerlei filmpjes op bijvoorbeeld YouTube te kijken naar oude beelden van vroeger, zal zien dat er een aantal shirts zijn, die door de jaren heen iconisch zijn geworden. Sterker nog, deze shirts worden vaak voor een kapitaal verkocht. Wanneer je op verschillende marktplaatsen kijkt, zul je zien dat er een aantal shirts zijn die uniek zijn en die, alleen wanneer ze door een bepaalde voetballer zijn gedragen, een vermogen opbrengen. Net als dat je online via de energievergelijker je tarieven voor gas en licht kunt vergelijken, kun je dit met verschillende voetbalshirts natuurlijk ook. Er zijn vele bijzondere voetbalshirts te vinden in de geschiedenis van het voetbal. Zo staat het AC Milan-shirt bekend om zijn rode en zwarte strepen en is het shirt van FC Barcelona wereldwijd bekend door de verticale blauw-rode strepen. Het Nederlands elftal heeft een oranje shirt met een leeuw erop, terwijl Real Madrid bekend staat om het witte shirt met de gouden strepen.

Tot slot

Kortom, voetbalshirts zijn niet alleen functioneel, maar ook belangrijk vanuit marketingperspectief. Elk team heeft zijn eigen unieke shirt en sommige shirts zijn zelfs iconisch geworden in de voetbalwereld. Of het nu gaat om de kleuren, strepen of het logo van de club, het voetbalshirt blijft een belangrijk onderdeel van het voetbal en is een manier voor supporters om hun team te steunen.