Vier manieren om je sportshirt te bedrukken

Wanneer je een sportshirt draagt, staan daar vaak verschillende logo's of personalisaties op. Dit kan bijvoorbeeld het merk zijn dat het sportshirt heeft geproduceerd, maar ook het logo van de club waarbij je speelt, het logo van een één of meerdere sponsors of rugnummers op de achterzijde van je sportshirt. Al deze uitingen maken een sportshirt uniek! Daarnaast is het tegenwoordig populair om je voetbalshirt te laten bedrukken met een eigen naam en nummer of de bedrukking van je favoriete sterspeler. Wij krijgen vaker de vraag hoe een sportshirt wordt bedrukt met verschillende logo's of andere personalisaties. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit! Sportkleding bedrukken kan namelijk op verschillende manieren.

  1. Logo borduren

Op de borst van een sportshirt staat vaak een clublogo. Dit logo kan of met een hittepers op het sportshirt gedrukt zijn of op het voetbalshirt geborduurd zijn. Het bedrukken van een logo met een hittepers bespreken we in de volgende alinea. Nu gaan we in op het borduren van een logo op een sport. Een geborduurd logo op een sportshirt geeft het shirt vooral een chique uitstraling! Een reden waarom er vaak wordt gekozen om een logo op een sportshirt te borduren is dat dit vaak langer mee gaat en dus duurzamer is. Bovendien zijn borduursel kleurvast. Bij deze techniek wordt het logo op een textiel gestikt. Hierbij wordt er eerst een borduurkaart van het desbetreffende logo gemaakt om deze vervolgens in te programmeren op de borduurmarchine en te borduren op het textiel. Het nadeel van een logo op een sportshirt borduren is dat dit meer tijd kost en daardoor wel duurder is dan andere bedrukkingstechnieken. Daarnaast adviseren we een logo vooral te borduren op wat stevigere kleding en niet op een simpel katoenen t-shirt. Een geborduurd logo komt namelijk het mooist uit op hoogwaardige materialen, zoals een polyester sportshirt, een trainingspak, een polo of een jas.

Logo borduren

  1. Logo bedrukken met transferdruk via hittepers

Een alternatief om een logo op een sportshirt aan te brengen is deze te bedrukken met een hittepers/ transferpers. Vaak zijn sponsorlogo's op een sportshirt met deze techniek op een sportshirt aangebracht. Dit proces start met het produceren van het logo. Met behulp van een snijplotter en de bijbehorende snijsoftware wordt een ontwerp van een logo gemaakt. Wanneer het logo meerdere kleuren bevat wordt deze eerst middels een speciale printer op een wit of licht folie gedrukt en vervolgens met een plotter uitgesneden. Wanneer het logo uit één of twee kleuren bestaat, wordt het logo met de plotter direct uitgesneden. Dit textielfolie kan zowel een flexfolie als een flockfolie zijn. Vervolgens kan dit logo met een hittepers op het sportshirt bedrukt worden. Doordat de textielfolie een sterke lijmlaag bevat en deze met hitte op het sportshirt wordt aangebracht, hecht deze goed en gaat tenminste twee jaar mee. De flex- en flockfolies zijn in alle kleuren van de regenboog beschikbaar en er zijn ook folies met een speciale afwerking, zoals folies met een glittereffect, reflecterende folies om siliconenfolies. Het voordeel van het bedrukken met deze techniek is dat het goedkoper is dan een logo borduren. Een nadeel van deze techniek is dat het logo na verloop van tijd kan verkleuren, zeker wanneer het sportshirt vaak gewassen wordt. 

  1. Logo bedrukken middels zeefdruk

Een ander techniek om een (sport)shirt te bedrukken is gebruik te maken van zeefdruk. Dit is een techniek die gebaseerd is op het doordrukken van een logo. Van het logo wordt een film/sjabloon gemaakt op een zeefdrukraam, waarin een fijn gaas gespannen is. Deze film bestaat uit delen die geen inkt doorlaten en delen die wel inkt doorlaten. Deze wordt vervolgens op het gaas geplaatst en het geheel wordt belicht door UV licht. De onbelichte delen worden weggespoeld van het gaas. De inkt wordt door het gaas gedrukt, waaronder het sportshirt zich bevindt, zodat de inkt bedrukt wordt. Hierdoor wordt de inkt die gebruikt wordt direct door het zeefdrukraam op het textiel aangebracht. Wanneer een logo meerdere kleuren bevat, moet er van iedere kleur afzonderlijk een zeefdruk aangemaakt worden en op het textiel aangebracht worden. Een verschil met transferdruk is dat bij transferdruk het logo meer bovenop de stof ligt, terwijl bij zeefdruk het logo meer in de stof zit. Dit zorgt ervoor dat zeefdruk bijna niet kan slijten. Wanneer dit wel het geval is, dan breekt de bedrukking en komen er scheuren in het logo. De oorzaak van het slijten is vooral het vaker wassen van het desbetreffende textiel. Een voordeel van de zeefdruktechniek is bovendien dat dit (bij grotere aantallen) vaak goedkoper is, omdat het minder tijd in beslag neemt dan een logo bedrukken met transferdruk.

Zeefdruk techniek

  1. Logo sublimeren

Sublimeren is een techniek die alleen mogelijk is op polyester sportshirts of sportshirts, die in ieder geval voor 65% uit polyester bestaan en licht gekleurd zijn. Hierbij wordt door gebruik te maken van een sublimatieprinter inkt samengesmolten met de textielvezels van het sportshirt. De inkt wordt als het ware in de vezel gedrukt, waardoor je de opdruk bijna niet voelt op het shirt. Een voordeel hiervan is dat de meshgaatjes in het sportshirt niet worden afgesloten en het sportshirt dus ademend blijft. Door het inkt in de vezels van de stof trekt, is het shirt onbeperkt wasbaar en blijft de kwaliteit van de opdruk dus goed.

Wanneer we kijken naar voetbalshirts van grote merken als adidas, Nike en Puma wordt er vrijwel van alle technieken gebruikt gemaakt. Het logo van het merk is vaak op de borst van het voetbalshirt geborduurd en het logo van de club is ofwel met een transferdruk op de voetbalshirts aangebracht of betreft ook een geborduurd logo. De verschillende sponsorlogo's op een voetbalshirt betreffen vaak flexfolies, die met een hittepers op het tenue zijn aangebracht of middels de zeefdruktechniek. Voetbalshirts waarin sponsorlogo's gesublimeerd zijn, zien we eigenlijk steeds minder, omdat dit de voetbalshirts toch een goedkope uitstraling geeft. Vaak wordt deze techniek wel gebruikt bij clubs die op een lager niveau spelen en niet snel van voetbalshirt of sponsor veranderen. De namen en rugnummers van spelers worden middels een transferdruk op de tenues aangebracht. Een voetbalshirt is natuurlijk niet het enige kledingstuk wat je kunt laten bedrukken. Wil je bijvoorbeeld een pet bedrukken of andere artikelen? Dan is dat ook mogelijk en wordt er ook gebruik gemaakt van de verschillende technieken die in dit artikel besproken zijn?