Fanshops gebruiken steeds duurzamere manieren om te bedrukken

De maand mei is bijna in aantocht en dat betekent dat de eerste voetbalshirts voor het seizoen 2023-2024 officieel gelanceerd worden! Nu is het nog even stilte voor de storm en dat betekent dat we meer tijd hebben om andere onderwerpen te bespreken. In dit artikel besteden we aandacht aan het bedrukken van voetbalshirts en andere merchandising. Je denkt er misschien niet bij na, maar voordat het voetbalshirt in de winkel ligt of bij je thuis wordt bezorgd, is het vaak al een aantal keer bedrukt met verschillende logo's. Hetzelfde geldt voor andere merchandising die je bij de fanshop van jouw favoriete voetbalclub kunt bestellen. Wij vinden het tijd om te bespreken hoe dat in zijn werk gaat en zien een trend dat vooral duurzaamheid daarbij een grote rol speelt! 

Bedrukkingen op een voetbalshirt

Het best verkopende (en daardoor vaak ook het duurste product) in een fanshop is natuurlijk het voetbalshirt. Bij de productie van voetbalshirts worden er al verschillende logo's op het voetbalshirt bedrukt. Het logo van de club en het logo van het sportmerk worden vaak niet op het voetbalshirt bedrukt, maar worden geborduurd of gestikt. Dat is een ander verhaal voor het logo van de hoofdsponsor van een club, die vaak op het midden van het voetbalshirt staat. Dit logo wordt op het voetbalshirt gedrukt met behulp van een hittepers. Deze bedrukkingen zijn veelal gemaakt van een flex of flock materiaal, welke een lijmlaag bevatten. Het sponsorlogo wordt aangebracht op het voetbalshirt met een hittepers, waardoor de lijmlaag actief wordt en het perfect op het voetbalshirt hecht. Deze flex bedrukkingen voelen glad aan en stretchen vaak goed mee met het materiaal (vaak polyester) van de voetbalshirts. De sponsorlogo's zijn vaak niet de enige bedrukkingen op een voetbalshirt of een t-shirt. Bij vrijwel iedere fanshop of winkel is het tegenwoordig mogelijk om een eigen naam en nummer of de naam en het rugnummer van je favoriete speler te laten bedrukken op het tenue. Vrijwel iedere profclub lanceert jaarlijks een unieke bedrukking met een speciaal lettertype en het clublogo, waarin het zich onderscheidt van andere voetbalclubs. Ook deze bedrukkingen zijn gemaakt van een flex of flockfolie. Dit is een speciale folie met een suede toplaag. De flock bedrukking werd vooral veel tijdens de jaren '80 en '90 gebruikt en geven de voetbalshirts een retro look! Tegenwoordig dragen de voetbalclubs ook verschillende badges op de rechtermouw van het voetbalshirt. Alle Eredivisie clubs dragen tijdens de competitiewedstrijden bijvoorbeeld de officiële Eredivisie badge op de mouwen. Tijdens de Europese wedstrijden dragen de clubs de badge van de desbetreffende Europese competitie (Champions League, Europa League of Conference League) met de UEFA Foundation badge op de mouwen. Tegenwoordig kun je er ook voor kiezen deze badges te laten bedrukken op het voetbalshirt van jouw favoriete club.

Tas bedrukken

Wanneer je een fanshop bezoekt, wordt deze vaak met een tas geleverd. Je denkt er misschien niet bij na, maar ook deze tassen zijn bedrukt met het clublogo. Niet alleen de voetbalshirts zijn duurzaam geproduceerd door grote merken als Adidas, Nike en Puma. Tegenwoordig zijn alle voetbalclubs zich bewust van duurzaam ondernemen in ieder facet van de organisatie en met name bij het verkopen van merchandising. Om deze reden worden bestellingen niet meer in plastic tassen geleverd, maar in katoenen tassen. Deze tassen zijn veel duurzamer, doordat deze herbruikbaar zijn. Bovendien kunnen de clubs met de in de fanshop aanwezige materialen nog makkelijker katoenen tassen bedrukken. Hierbij kan namelijk dezelfde techniek gebruikt worden als bij het bedrukken van voetbalshirts! Tassen kunnen overigens niet alleen met een (full colour) logo bedrukt worden, maar ook met een foto!

Pennen bedrukken

Voor de echte fan van een voetbalclub mag een pen natuurlijk niet ontbreken! Een pen ligt bij iedere fanshop voor het oprapen en vooral op je werk kun je met een pen van jouw favoriete club je trots laten zien of collega's uitdagen! Het pennen laten bedrukken wordt vaak door voetbalclubs uitbesteed. Hiervoor worden namelijk specifieke technieken gebruikt, die clubs niet in huis hebben. Als je het over pennen hebt, zijn er bovendien verschillende duurzame materialen, waarvan gebruik gemaakt wordt. Net als voetbalshirts zijn er tegenwoordig pennen van gerecycled materiaal of zelfs pennen van tarwestro. Hetzelfde geldt voor potloden. Deze schrijfwaren kunnen op verschillende manieren bedrukt worden met een clublogo of een andere personalisatie.

Dit zijn maar een aantal voorbeelden van producten in een fanshop die door een club zelf bedrukt worden of worden uitbesteed aan een daarin gespecialiseerde partner. We zien vaak dat clubs de voorkeur geven aan een partner, die duurzaam, milieuvriendelijk en groen produceert, omdat dat beter past bij het imago en de waarden van voetbalclubs. Ook die moeten namelijk mee met hun tijd!