Voetbalcarrière overzicht van WK-keeper Andries Noppert

Het WK voetbal 2022 in Qatar is voorbij. Argentinië is voor de derde keer in de geschiedenis wereldkampioen geworden. In de kwartfinale van het toernooi versloegen de Argentijnen het Nederlands Elftal na strafschoppen. Hoewel de mannen van Louis van Gaal zich ten doel gesteld hadden om wereldkampioen te worden, was het behalen van de kwartfinale een knappe prestatie. Voor één van de spelers van het Nederlands Elftal was het WK hoe dan ook een mooie ervaring. Andries Noppert maakte in de eerste wedstrijd tegen Senegal namelijk zijn debuut voor Oranje en liet in de daarop volgende wedstrijden ook zien dat hij het niveau makkelijk aan kon. Het lijkt een zekerheid dat Noppert ook de komende jaren de vaste doelman van het Nederlands Elftal is. Momenteel speelt de keeper uit Joure nog bij SC Heerenveen, maar een transfer naar een topclub in het binnen- of buitenland ligt op de loer. In dit artikel zoomen we, samen met Online-gokken.me, kort in op de tot nu toe opvallende carrière van Andries Noppert.

Andries Noppert, geboren op 7 april 1994, speelde tot zijn elfde bij SC Joure. In 2005 werd de ''Toren van Joure'' gescout door SC Heerenveen, waar hij tot 2014 zou blijven. Omdat de keeper geen kans maakte om bij de eerste selectie aan te sluiten, verruilde de sluitpost SC Heerenveen voor NAC Breda, waar hij voor drie seizoenen tekende. Het eerste seizoen bij NAC Breda speelde Noppert vooral in het beloftenelftal en pas op 22 april 2016 maakte hij zijn profdebuut in de wedstrijd tegen Almere City (1-1). Hoewel NAC Breda Noppert al had laten weten dat hij in de zomer van 2016 transfervrij mocht vertrekken, werd in juni 2016 toch zijn contract verlengd tot medio 2018. Helaas was het huwelijk tussen NAC Breda en Noppert geen groot succes.

Uiteindelijk speelde de Friese keeper slechts zes wedstrijden voor de voetbalclub uit Breda en vertrok hij in januari 2018 naar de Italiaanse Serie B club Foggia, waar hij de bijnaam ''Il Grattacielo'' (de wolkenkrabber) kreeg. In de eerste wedstrijden na de winterstop zat Noppert op de bank, maar de laatste vijf wedstrijden van het seizoen stond hij in de basis. Toch gaf trainer Pasquale Padalino aan het begin van het seizoen 2018-2019 de voorkeur aan een Italiaanse keeper, waardoor Noppert weer op de bank belandde. De Zuid-Italiaanse club verkeerde in de periode ook nog eens in financiële problemen. Gedurende een aantal maanden ontving Noppert zelfs geen salaris en werd bovendien gechanteerd door de maffia. Zijn auto was gestolen en alleen wanneer hij zou betalen zou hij zijn gestolen auto terug krijgen. Voor de spelers was het bovendien onveilig om in Foggia te komen, omdat de resultaten van de club slecht waren. Uiteindelijk mocht Noppert in de zomer van 2019 transfervrij vertrekken.

In september 2019 vertrok Noppert naar FC Dordrecht, waar hij direct in de basis startte. Ook hier kwam het geluk hem niet aanwaaien. Na twee duels liep de keeper een zwarte meniscus blessure op, waardoor zijn seizoen ten einde was. Het was ook de periode waarin het coronavirus zich verspreidde en Noppert door de lockdown geen fysiotherapeut kon bezoeken. De Friese keeper werkte thuis aan zijn eigen herstel en het contract bij FC Dordrecht werd door zijn blessure niet verlengd. Na een half jaar zonder een club te hebben gezeten en getwijfeld te hebben om te stoppen met voetballen, werd de keeper in januari 2021 gebeld door Go Ahead Eagles om daar als tweede keeper te fungeren achter Jay Gorter en daarna Werner Hahn. Pas in een oefenwedstrijd tegen SK Lommel op 7 oktober 2021 kreeg Noppert een serieuze kans om zich te laten zien bij Go Ahead Eagles. Door twee fouten van de keeper verloor de club uit Deventer met 2-0. In januari 2022 werd Noppert door trainer van Kees van Wonderen in de basis gezet en speelde hij dat seizoen uiteindelijk twintig wedstrijden voor Go Ahead Eagles. Het contract van Noppert bij Go Ahead Eagles liep afgelopen zomer af en door zijn goede optredens bij de club uit Deventer had Noppert de clubs voor het uitkiezen. De doelman uit Joure besloot om trainer van Wonderen te volgen naar zijn jeugdliefde SC Heerenveen. In de veertien Eredivisiewedstrijden die Noppert dit seizoen voor SC Heerenveen speelde, hield hij zes keer de nul en liet hij zijn kwaliteiten zien. Voor Louis van Gaal was dit de reden om Noppert op te nemen in de WK selectie en te verkiezen boven Cillessen en Flekken, die geen deel uitmaakten van de WK selectie. In de korte voorbereiding op het WK maakte de Fries ook indruk en verkoos van Gaal Noppert als eerste doelman tijdens het WK, waardoor een jongensdroom uitkwam. Dat mag best opvallend genoemd worden. In de periode 2014-2022 speelde Noppert slechts 45 profwedstrijden. Dat aantal zal de komende periode ongetwijfeld verdubbeld worden. Het is namelijk niet de vraag of Noppert binnenkort een toptransfer maakt, maar wanneer! Wij zijn benieuwd!