23 maart 2017

Terug in de tijd: een nauwere kijk op het Nike Total 90 2004 Kit Template

Nike ligt bij enkele criticasters stevig onder vuur. Ze worden beschuldigd van het lanceren van niet originele voetbalshirts. Volgens hen gebruikt het merk herhaaldelijk dezelfde designs. Eenvoud is het woord waar het om draait. Het merk wordt door deze criticasters op dit moment dan ook gezien als weinig creatief. De lancering van het Frankrijk uitshirt en het Engeland uitshirt 2017 afgelopen week (17 maart en 20 maart 2017) is volgens hen de druppel die de emmer doet overlopen, aangezien het Amerikaanse merk voor beide voetbalshirts wederom het Nike Vapor Kit Template heeft toegepast. Tevens gebruikte Nike voor beide shirts nagenoeg dezelfde kleuren. Is er dan echt geen ander(-e) inspirerend template en kleur voor een van deze shirts?

Het verleden vertelt dat deze kritiek echter niets nieuws is. In 2004 lanceerde Nike het Nike Total 90 Kit Template. De eerste reacties waren veelbelovend. Echter, aan het einde van het seizoen was iedereen dit template goed beu. Niet alleen bij vele clubs gebruikte Nike in dat seizoen het betreffende template. Nee, zelfs na dit seizoen op Euro2004 droegen alle Nike landen dit template. Het enige verschil was dat bij landen op het midden een nummer terugkwam, terwijl bij clubs op het midden het logo van een sponsor terugkwam.

Maar deze kritiek is niet alleen van 2017 en 2004. Ook van 2016. Zeer recente kritiek dus en blijkbaar niet iets waar Nike iets mee heeft gedaan. Destijds was het Nike Vapor Kit Template ook al het template in kwestie. De voetbalshirts van USA, PSG, Portugal en Engeland toonden nagenoeg gelijkenissen, waren allen rood en waren allen in het bezit van dit beruchte template. Leuk hoor, als je als land of club in eerste instantie zo blij bent met het nieuwe voetbalshirt, maar later ziet dat andere landen of clubs nagenoeg hetzelfde shirt dragen. Dat is precies hetzelfde als jij een nieuwe jas hebt gekocht en een vriend of vriendin een week later tijdens een borrel aan komt zetten met dezelfde jas. Niet echt iets waar je op zit te wachten. Je denkt een origineel shirts te hebben, maar uiteindelijk heb je dat absoluut niet! Nogmaals dus de oproep aan Nike, doe hier wat aan!

Ben jij toch stiekem een hele grote fan van het Frankrijk uitshirt 2017 of Engeland uitshirt 2017? Prima. De voetbalshirts zijn al verkrijgbaar in DEZE store en in de officiële online store van NIKE.