Sponsoring in de sport: Waarom zie je vaak aanbieders van weddenschappen op de shirts & reclameborden?

Sportsponsoring is een miljardenbusiness. Dus wie verbaast het dat je de logo's van nieuwe bookmakers en aanbieders van weddenschappen steeds vaker op tv of zelfs op het veld ziet? Waarschijnlijk niemand! En zelfs als je denkt dat alleen de sponsors van deze reclamemaatregelen profiteren, mogen de positieve aspecten voor de clubs en atleten niet worden genegeerd.

Maar hoe kunnen zij ook profiteren van sponsoring en welke sporten zijn eigenlijk bijzonder populair bij sponsors? In dit artikel nemen we dit onderwerp onder de loep en geven we een overzicht van sponsoring in de sport en waarom je gokbedrijven vaak op de shirts en reclameborden ziet staan.

Sponsoring in de sport als lucratief marketingkanaal

Als je naar het sportlandschap kijkt, merk je al snel dat aanbieders van weddenschappen een centrale rol spelen in de sponsoring. De grote bookmakers zijn vaak te zien op de shirts en reclameborden, die zoveel verschillende clubs en verenigingen ondersteunen. Maar waarom is dat zo?

De reden is heel eenvoudig: sponsoring in de sport is een lucratieve marketingmaatregel waarmee de aanbieders van weddenschappen zich van een groot klantenbestand kunnen verzekeren. Alleen al door hun aanwezigheid op de shirts en reclameborden bereiken zij een zeer brede doelgroep en kunnen zij zo hun bekendheid vergroten. Bovendien trekt sponsoring media-aandacht, wat weer nieuwe klanten aantrekt.

Al met al is sponsoring in de sport een zeer lucratieve zaak voor aanbieders van weddenschappen - en de clubs en verenigingen profiteren er natuurlijk van.

Hoe kunnen sportclubs profiteren van sponsoring?

Sportclubs zijn afhankelijk van sponsors om de werking en financiële ondersteuning van de teams te garanderen. Dit geeft atleten de kans om zich te ontwikkelen en te concurreren. De inkomsten uit sponsoring komen zowel de club als de atleten zelf ten goede.

Bookmakers op truien en reclameborden - een beproefd concept?

In veel landen is het gebruikelijk om gokbedrijven op de shirts van sportteams te zien. Deze bedrijven staan ook vaak op reclameborden rond de speelvelden. De vraag is of er een bewezen concept achter deze maatregelen zit en welke redenen er voor aanbieders van weddenschappen zijn om voor deze vorm van sponsoring te kiezen.

Allereerst kan gesteld worden dat de aanwezigheid van aanbieders van sportweddenschappen al vele jaren een succesvol concept is. Dit komt vooral omdat sportsponsoring een zeer effectieve vorm van reclame is. Bovendien bereikt dit type sponsoring ook een zeer brede doelgroep. Dit komt omdat sportfans meestal niet alleen geïnteresseerd zijn in één bepaalde sport, maar veel verschillende evenementen volgen.

Maar waarom besluiten gokbedrijven precies om sportteams en evenementen te sponsoren? Een van de belangrijkste redenen is zeker dat dit een manier is om de aandacht van mensen te trekken. Want wanneer een bedrijf zijn naam of logo draagt op de shirts of trainingspakken van een populair team, valt dat veel mensen bijzonder op. Deze aanwezigheid van gokbedrijven is ook vaak te zien op reclameborden rond de velden.

Dit heeft het voordeel dat het zelfs tijdens de wedstrijd de aandacht van de mensen trekt en misschien haalt de een of andere fan in de pauze zijn mobiele telefoon al tevoorschijn om een weddenschap te plaatsen bij de aanbieder.

Een andere reden waarom aanbieders van weddenschappen kiezen voor sportsponsoring is het feit dat sportfans doorgaans meer openstaan voor gokken. Dit komt vooral omdat zij vaak al ervaring hebben met het wedden op sportevenementen. Zo kunnen aanbieders van weddenschappen met sportsponsoring hun doelgroep beter bereiken en meer klanten winnen.

Al met al is sponsoring in de sport dus geen pure marketingmaatregel, maar heeft het ook tactische redenen. En vooral voor aanbieders van weddenschappen is het een beproefd concept om zich van de concurrentie te onderscheiden en nieuwe klantendoelgroepen te bereiken.

Voor welke sporten is sponsoring bijzonder belangrijk?

Sponsoring is een belangrijke pijler van de financiering. Veel grote sporten zoals voetbal, Formule 1 en tennis leven aanzienlijk van de inkomsten van hun supporters. Maar ook kleinere of nichesporten zijn vaak afhankelijk van sponsoring. Veel clubs en atleten krijgen bijvoorbeeld alleen de kans om hun competitie voort te zetten dankzij sponsors. Zonder financiële steun zouden sportactiviteiten in veel gevallen niet meer mogelijk zijn.

De doelgroep - wie kijkt er naar sport?

De doelgroep van de sport is breed en divers. Er zijn veel mensen die sport zien als vermaak en tijdverdrijf en anderen die geïnteresseerd zijn in sportieve competitie. Dit maakt sport een interessant terrein voor sponsors en reclame.

Degenen die sport als entertainment zien, zijn meestal geïnteresseerd in een bepaald team of een bepaalde speler en willen hun overwinning live toejuichen. Zij kunnen ook worden aangetrokken door de emoties; met name in het voetbal polariseren derby's een enorme massa toeschouwers. Anderen zijn echter meer geïnteresseerd in de sportwedstrijd zelf en willen de beste atleten tegen elkaar zien strijden.

In de regel is de doelgroep van de sport dus breed en divers. Dit maakt het een bijzonder aantrekkelijk terrein voor sponsoring en reclame.

Conclusie - is sponsoring in de sport de moeite waard?

Sponsoring in de sport is voor alle betrokken partijen een lonende investering. Clubs kunnen hun activiteiten uitbreiden en aantrekkelijkere evenementen aanbieden dankzij de financiële steun van hun sponsors. Sporters krijgen via sponsoring de kans om zich volledig op hun sportactiviteiten te concentreren en zich zo optimaal te ontwikkelen.

En voor de sponsors zelf is betrokkenheid bij de sport ook een veelbelovende manier om zichzelf en hun bedrijf te presenteren. Al met al is sponsoring in de sport de moeite waard voor alle betrokkenen. Dus iedereen die de kans krijgt om op dit gebied actief te worden, moet die zeker grijpen.