8 november 2017

Spanje WK-voetbalshirt 2018 veroorzaakt onrust en uitstel

Het wereld kampioenschap voetbal 2018 in Rusland gaat alweer bijna van start en de spanningen beginnen op te lopen. Welke tegenstanders gaan we loten, wie komt er bij de selectie of valt juist af en wie gaan dit jaar ons voetbalelftal leiden? Belangrijke vragen als het gaat om het winnen van wedstrijden op het WK-voetbal. Toch zijn er ook andere zaken die voor veel onrust kunnen zorgen in een nationaal team of bij de supporters. Zo heeft het nieuwe WK 2018 voetbalshirt van het Spaanse nationale elftal voor veel onrust gezorgd,, dat nog zeker niet voorbij is! Lees hier onder snel verder om meer te weten te komen over de situatie.

Commotie over het Spanje WK 2018 voetbalshirt

Om te begrijpen wat er aan de hand is in Spanje met betrekking op het nieuwe WK-voetbalshirt, bekijken we eerst even het nieuwe voetbalshirt. Het shirt is bijna geheel rood met een aantal details. Allereerst het logo van Spanje wat net als voorgaande jaren omlijnd was met een licht, gouden kleur. Deze licht, gouden kleur is ook gebruikt voor het adidas logo wat prijkt op het midden van het shirt op de borst. In de nek van het shirt lopen de drie kenmerkende lijnen van adidas naar de schouders toe. Deze zijn ook gemaakt in de licht gouden kleur. Wat echter nieuw is aan het shirt zijn de die lijnen die verticaal over de rechter kant van het shirt lopen. Deze donker rode, gele en blauw/paarse strepen lopen gekarteld over het shirt van de Spaanse hoofdmacht. Volgens de RFEF (Real Federación Española de Fútbol), de Spaanse voetbalbond en adidas zijn deze drie strepen een verwijzing naar de ‘moed’ en ‘furie’ van La Roja’.  Hier zijn echter de meningen over verdeeld. Social media ontplofte en berichten als #Boitcotadidas werden vaak genoemd omdat deze mensen het voetbalshirt linkten aan de Tweede Spaanse republiek van 1931 tot 1939 wat voor een groot deel van de bevolking een slechte Spaanse tijd was.

Of als dit nog niet genoeg was, werd het voetbalshirt door grote aantallen ‘commenters’ ook gelinkt aan een andere vlag. De rode en gele accenten op het nieuwe Spanje thuisshirt voor 2018-2019 werd gezien als precies dezelfde rode en gele tinten van de Catalaanse vlag (Senyera). Deze vlag wordt namelijk ook gekenmerkt door de rode en gele banen en heeft bovendien subtiele paarse details. Deze verwijzing naar de Catalaanse vlag is voor vele Spanjaarden een belediging aangezien Catalonië onafhankelijk wil worden en hier momenteel natuurlijk flinke ophef en demonstraties over zijn.

Hoe nu verder met het Spaanse voetbalshirt?

Wegens deze felle uitingen tegen adidas en de Spaanse voetbalbond heeft de REFF besloten de presentatie van het shirt tijdelijk uit te stellen om te overleggen hoe de situatie rondom het nieuwe voetbalshirt het best aangepakt kan worden. Hoe het nu verder moet met het nieuwe voetbalshirt is nog maar de vraag. De Spaanse voetbalbond kan namelijk besluiten door te gaan met dit WK-shirt, maar dan zal er ongetwijfeld nog enige tijd onrust blijven ontstaan. Deze onrust zal natuurlijk ook invloed hebben op de spelers van Spanje en daar zit de REFF natuurlijk niet op te wachten. Kortom, een nieuw Spaans voetbalshirt wat volledig verkeerd in de smaak is gevallen bij een deel van het volk en ongetwijfeld nog een vervolg gaat hebben.

Spanje voetbalshirt kopen

Het nieuwe Spanje tenue kan je vanaf nu kopen in de onderstaande online winkels. De prijs van het shirt is ongeveer € 85,- voor volwassenen en € 70,- voor kinderen. In deze shop kan je het shirt ook laten bedrukken met een eigen naam en nummer. Hiervoor wordt de officiële en originele bedrukking gebruikt, die de spelers ook op het shirt dragen. Wil je andere of goedkopere Spanje producten kopen? Check dan ook het overzicht met beschikbare producten van het Spaanse nationale elftal hiernaast of hieronder. Directe levering gegarandeerd!

Koop het nieuwste Spanje shirt in DEZE SHOP 

of deze winkel!  (inclusief goedkope t-shirts)