adidas Originals lanceert retro collectie voor landenteams

Normaliter zou adidas deze maand de EK2024 voetbalshirts en Copa América 2024 voetbalshirts in november lanceren. Sinds corona en de verplaatsing van het EK van 2020 naar 2021 en het WK 2024 in Qatar heeft het Duitse sportmerk de lanceringsdatum op een later tijdstip gepland. De Euro 2024 en Copa América 2024 voetbalshirts worden nu pas begin maart gepresenteerd! Adidas zou Adidas niet zijn als het nog wel een hele dikke collectie in petto heeft. Dat is namelijk de nieuwe adidas Originals collectie!

Voor ieder land waarvan het merk de kledingsponsor is, heeft Adidas een gave retro collectie gelanceerd met een jaren '70, '80 of '90 look. De collectie neemt ons onder andere mee naar de jaren '70, de periode waarin de Beckenbauer lijn werd geboren, maar ook naar de jaren '90 met de iconische retro blokken van Adidas. De retro trainingsjacks, voetbalshirts en t-shirts zijn door adidas in een nieuw jasje gestoken, waardoor het perfect past in het huidige straatbeeld en een nieuwe generatie de straatcultuur van weleer nieuw leven inblaast! In dit artikel gaan we kort in op de alle items uit de nieuwe adidas Originals country collectie!

Adidas Originals X Argentinië 1994

We beginnen natuurlijk met wereldkampioen Argentinië! Een deel van de adidas Originals Argentinië collectie is namelijk geïnspireerd door de voetbalshirts en trainingskleding van 1994, het jaar waarin het wereldkampioenschap voetbal plaats vond in de Verenigde Staten. Daar gooide Argentinië overigens geen hoge ogen. Nadat ''La Albiceleste'' het WK van 1986 gewonnen had en het tijdens het WK van 1990 in Italië tot de halve finale schopte, was het WK in Amerika teleurstellend. Dat kan niet los gezien worden van de schorsing van Maradona. Tijdens een dopingcontrole werd ''Pluisje'' betrapt op het gebruik van de verboden stof efedrine, waardoor hij nog voor het eindigen van de groepsfase naar huis werd gestuurd. Argentinië haalde maar ternauwernood de achtste finales, maar werd hierin uitgeschakeld door Roemenië. Adidas heeft een remake van het uitshirt van 1994 in de collectie opgenomen. Het voetbalshirt heeft een typisch mid-jaren '90 design. De voetbalshirts uit begin- en midden jaren '90 werden vooral gekenmerkt door het gebruikt van bombastische blokken en het gebruik van all-over prints in combinatie met een stijlvolle kraag. Dit is exact hoe het Argentinië uitshirt van 1994 omschreven kan worden. Het voetbalshirt is donkerblauw en bevat op de rechterkant een design van zwarte chevrons. De polokraag van het voetbalshirt is zwart met twee subtiele lijnen in de kleuren van de nationale vlag. Bovendien bevat het voetbalshirt een all-over print van de initialen van de nationale voetbalbond: AFA. De collectie bevat ook een woven trainingsjack in dezelfde stijl als het voetbalshirt. Dit trainingsjack is blauw en bevat drie diagonale blokken op de mouwen en zijkanten. Deze blokken fungeerden in de jaren '90 als trademark strepen van het Duitse sportmerk. De collectie bevat verder nog een Beckenbauer trainingsjack en een adiColour T-Shirt. Deze hebben een wat somberdere look en zijn grijs met een witte taping op de mouwen, versierd door twee lichtblauwe lijnen.

Adidas Originals X Duitsland 1996

De adidas Originals Duitsland collectie is geïnspireerd door de voetbalshirts en trainingskleding van 1996, het jaar waarin het Europees Kampioenschap in Engeland plaats vond en waarin Duitsland voor de derde keer in de historie Europees kampioen werd. In de finale het Wembley Stadium versloeg ''Die Mannschaft'' outsider Tsjechië met 2-1 door twee doelpunten van Olivier Bierhoff. Andere spelers uit dit sterrenensemble waren Klinsmann, Scholl, Möller, Sammer, Hässler, Ziege, Sammer, Strunz Babbel, Eilts en Helmer. Zowel het Duitsland thuisshirt als het uitshirt hadden in deze periode een kenmerkende jaren '90 look. Het thuisshirt was wit met een stijlvolle polokraag en biesjes in de Duitse driekleur. Bovendien had het voetbalshirt een design van verticale retro banen en had het logo van de Duitse voetbalbond een retro look. Dit logo had destijds namelijk de vorm van een schild. Het Duitsland uitshirt 1996 had een opvallende kleur groen, een kleur die door adidas nog steeds EQT Green genoemd wordt. Bovendien had dit voetbalshirt een EQT collar. Dit is een combinatie tussen een V-hals en opstaande kraag en werd door het Duitse sportmerk begin jaren '90 geïntroduceerd. De kraag bevat ook weer de kleuren van de Duitse vlag en de adidas trademark strepen stonden diagonaal op de mouwen en een deel van de zijkanten van het uittenue. Ook de adidas Originals Duitsland collectie bevat een Beckenbauer trainingsjack en een t-shirt. Deze zijn crème met zwarte accenten. De collectie wordt compleet gemaakt door een trainingsbroek, die je met alle andere items kunt combineren.

Adidas Originals X Spanje 1996

Ook de adidas Originals collectie van Spanje is geinspireerd door de voetbalshirts die door ''La Roja'' werden gedragen tijdens het EK voetbal in Engeland. In de poulefase van het toernooi eindigde Spanje als tweede achter Frankrijk en boven Bulgarije en Roemenië. In de kwartfinale verloor Spanje na strafschoppen van Engeland. Bekende spelers van het elftal van Spanje in deze periode waren Luis Enrique, Amor, Nadal, Hierro, Kiko, Caminero, Cañizares, Molina en Zubizarreta. Het Spanje thuisshirt van 1996 was natuurlijk rood en werd ook gekenmerkt door de dunne verticale banen. Bovendien was het logo van de Spaanse voetbalbond op de rechterkant als watermerk in het voetbalshirt verwerkt. DE linkerkant van het tenue was blauw met drie banen in de kleuren van de vlag: rood/geel. Het Spanje voetbalshirt had destijds ook een stijlvolle henley collar. In 1996 stond overigens niet het mountain logo van adidas op de voetbalshirts, maar alleen het woordmerk. De Spanje adidas Originals collectie bevat ook nog een gaaf woven trainingsjack. Dit trainingsjack is blauw met diagonale adidas strepen op de zijkanten in de Spaanse driekleur. Het Beckenbauer trainingsjack en het t-shirt zijn een combinatie van bordeaux rood en navy blauw.

Adidas Originals Beckenbauer trainingsjacks en T-Shirts

Van de andere landen waarvan adidas kledingsponsor is (Italië, België, Zweden, Jamaica, Colombia, Chili en Mexico) heeft het Duitse sportmerk alleen een Beckenbauer trainingsjack en een AdiColor Classics 3 Stripes gelanceerd. De trainingsjacks en T-Shirts zijn natuurlijk in stijl van de kleuren van de voetbalshirts van deze landen. Met name de Beckenbauer trainingsjacks zien er gelikt uit! Met deze trainingsjacks brengt adidas een eerbetoon aan de samenwerking met Franz Beckenbauer. De samenwerking met de Duitse icoon ontstond in 1969. In dit jaar vernoemde adidas een trainingspak naar de Duitse speler. Deze trainingspakken werden door het nationale elftal van West-Duitsland in 1969 gedragen en waren daardoor ook populair onder professionele atleten. Hierdoor ontstond het idee om de trainingspakken ook te verkopen in winkels en op de markt. 55 jaar na dato is het Beckenbauer trainingsjack of trainingspak niet meer weg te denken uit de adidas collectie. De trainingsjacks worden gekenmerkt door de hoge hals en de doorlopende trademark strepen op de schouders en mouwen. Bovendien zijn de trainingsjacks uitgerust met twee zakken. Nog steeds prijkt het klaverblad van adidas op de linkerborst.

Adidas Originals X landen collectie bestellen

De nieuwe adidas Originals landen collectie kun je vanaf nu bestellen in de onderstaande winkels. Alle items zijn alleen voor volwassenen (maten XS, S, M, L, XL, XXL, XXXL) beschikbaar. De voetbalshirts en woven jacks hebben een prijs van € 110,-, de Beckenbauer trainingsjacks zijn € 100,- en de AdiColor T-Shirts zijn € 55,-. 

Adidas.nl
vanaf € 55
Bestellen >
Unisportstore.NL
vanaf € 55
Bestellen >

adidas Originals lanceert retro collectie voor landenteams
adidas Originals lanceert retro collectie voor landenteams
adidas Originals lanceert retro collectie voor landenteams
adidas Originals lanceert retro collectie voor landenteams
adidas Originals lanceert retro collectie voor landenteams
adidas Originals lanceert retro collectie voor landenteams
adidas Originals lanceert retro collectie voor landenteams
adidas Originals lanceert retro collectie voor landenteams