Puma en Kameroen nemen na twintig jaar afscheid van elkaar

Er komt een einde aan het huwelijk tussen Kameroen en Puma. Tijdens de wedstrijden in de Afrika van 2019 in Egypte dragen ''de ontembare leeuwen'' geen voetbalshirts van het Duitse sportmerk meer. De onderhandelingen voor de verlenging van een nieuw contract zijn volgens de voorzitter van de Kameroense voetbalbond FECATFOOT, Seydou Mbombouo Njoya vastgelopen. Dit contract liep overigens tot eind 2018.



Puma was sinds 1998 kledingsponsor van het Kameroense elftal en de breuk tussen beide partijen betekent ook een einde van een mooi tijdperk (van voetbalshirts). Zo droeg Kameroen tijdens de Africa Cup van 2002 een voetbalshirt zonder mouwen. Dit hemd bracht ook nog eens geluk. Het Afrikaanse land won namelijk het toernooi in Mali. Dit was net op tijd, want de FIFA verbood Kameroen in het sleeveless voetbalshirt te spelen tijdens het WK van 2002 in Japan en Zuid Korea. Alsof het niet opvallender kon lanceerde Puma in 2004 een voetbalshirt en voetbalbroekje als één geheel. Dit kostte het nationale elftal uiteindelijk de kwalificatie voor het WK van 2006 in Duitsland. Het land kreeg van de FIFA namelijk zes punten in mindering en moest ook nog eens een boete van 154.000 dollar afstaan. Uiteindelijk werden de zes punten in mindering door de wereldvoetbalbond terug gedraaid en betaalde Puma de boete aan de FIFA. Kameroen droeg deze tenues overigens wel tijdens de African Cup of Nations van 2004, waarin het in de kwartfinale uitgeschakeld werd door Nigeria. Men vraagt zich wel nog steeds af hoe de spelers van het Kameroense voetbalelftal de onesies aan kregen. Één van de mooiste Kameroen shirts van Puma was toch wel het shirt dat door het Duitse sportmerk eind 2017 werd uitgebracht.. Dit shirt werd gekenmerkt door een moderne all-over print van de leeuw uit het logo van de voetbalbond over de voorkant van het shirt, inclusief details uit de kleuren van de vlag van het land.

Aan het aparte en ook wel mooie huwelijk tussen Puma en Kameroen komt dus een einde. De vraag is welk merk opvolger wordt van het Duitse sportmerk. Volgens de geruchten zou adidas in de running zijn om het contract van Puma over te nemen, maar dit is nog niet officieel bevestigd. Zeker is dat er veel potentie is wat betreft het design van de voetbalshirts van het nationale elftal. Daarvoor heeft Nike met de Nigeria voetbalshirts van 2018-2019 alvast een standaard gezet. We wachten af!

Wil je een voetbalshirt van Kameroen kopen? Bestel het exclusief in deze winkel!