Orlando Pirates X Zodwa Khoza Foundation 1997 voetbalshirt

Orlando Pirates en kledingsponsor adidas hebben afgelopen week een special edition voetbalshirt gepresenteerd. De vraag is of dit voetbalshirt ook daadwerkelijk gedragen wordt door de club uit Soweto. Het tenue heeft een hoog retro gehalte en dat komt doordat het voetbalshirt is geïnspireerd door het voetbalshirt van 1997. Sterker nog, het tenue is een exacte remake van het tenue van bijna 25 jaar geleden. Ook toen was adidas al de kledingsponsor van ''The Sea Robbers.'' Het voetbalshirt is bovendien gelanceerd in samenwerking met de Zodwa Khoza Foundation.

Zodwa Khoza was de voormalig brand manager van Orlando Pirates en overleed in 2006. Zijn gedachtegoed leeft nog steeds voort door de Zodwa Khoza Foundation. Deze stichting werd in 2011 opgericht en heeft als doel om meer kansen te bieden aan kansarme kinderen en vrouwen in de lokale gemeenschap door middel van sport, ondernemerschap en ontwikkeling. Er is altijd al een sterke band geweest tussen Orlando Pirates en de Foundation. Nu wordt deze samenwerking nog meer kracht bijgezet door de lancering van het Orlando Pirates retro voetbalshirt van 1997. Dit was ook het jaar waarin Khoza nog veel invloed had bij de club: ''Ze was iemand die kon verbinden. Ze wilde altijd meer voor ons fans en die spirit willen we nu vieren. Dit tenue viert het grote hart van Zodwa.''

Het is één van de enige voetbalshirts van adidas waarop het Originals logo staat. Het tenue is overwegend wit en bevat een all-over sublimatie print van de adidas stripes, de adidas trefoil (het huidige Originals logo) en het woordmerk. De adidas strepen staan niet op de schouders en mouwen, maar bevinden zich in het zwart ter hoogte van de okels. De mouwen bevatten ook een zwart vlak en hetzelfde geldt voor de zijkanten van het tenue. Ook de polokraag van het Orlando Pirates special edition voetbalshirt is zwart en bevat twee dunne witte lijnen. Op het midden van de borst prijkt het adidas woordmerk met daaronder de iconische badge van de club, welke gekenmerkt wordt door een doodskop. In 1997 stond het logo van Alpha Cement nog op de tenues. Dit logo is nu ingeruild voor het logo van de Zodwa Khoza Foundation.

De nieuwe Orlando Pirates X Zodwa Khoza 1997 collectie bevat ook nog een trainingsjack, een t-shirt en een trainingsbroek. Bob Maphosa, Football Sports Marketing en PR Manager bij adidas geeft nog kort een reactie op het nieuwe tenue, dat doordrenkt is van emotie en geschiedenis, en neemt hem mee terug naar 1997 toen Orlando Pirates de Bobsave Superbowl won. “Dit was een belangrijke mijlpaal in de ongelooflijke reis van onze fans met het team. Vandaag is de nostalgie echt, maar het beste is dat we samen met OP een betekenisvol verschil zullen maken in het leven van onze jeugd.” Check hieronder nog meer afbeeldingen van de Orlando Pirates collectie en check ook de Orlando Pirates voetbalshirts 2021-2022. 

Wil je deze collectie bestellen? Check het exclusief in deze SHOP! 

Orlando Pirates Zodwa Khoza Foundation 1997 special edition voetbalshirt

Orlando Pirates Zodwa Khoza Foundation voetbalshirt

Orlando Pirates trainingsjack Zodwa Khoza Foundation