24 maart 2022

Italië retro voetbalshirt

In de aanloop naar het WK zetten we vette retro voetbalshirts in het zonnetje! COPA Football en TOFSS zijn twee merken die de kwaliteit bezitten om oude voetbalshirts weer tot leven te brengen en dat hebben beide merken ook gedaan met de Italië retro voetbalshirts. Ben je op zoek naar een legendarisch voetbalshirt van La Squadra Azzurra? Dan helpen we je met dit artikel in je zoektocht. We hebben namelijk een top 3 gemaakt van de beschikbare Italië retro voetbalshirts van beide merken. Als we het over retro hebben, is dat helaas nog wel de periode voor de start van het millennium. Wij kijken namelijk ook uit naar een re-release van de strakke Kappa Italië voetbalshirts van 2000, de voetbalshirts waarin het Italiaans voetbalelftal de finale van het EK speelde.

1. Italië retro voetbalshirt 1982

Voor het meest dikke Italië retro voetbalshirt moeten we echter veertig jaar terug in de tijd. In 1982 won Italië namelijk het WK in Spanje. Het winnen van een prijs geeft een voetbalshirt net wat meer klasse. Tel daar het design van het voetbalshirt bij op en het is één van de meest legendarische voetbalshirts ooit. Daarover straks meer! In de poulefase moest Italië alle zeilen bijzetten om één van de eerste twee plekken te veroveren. Italië was ingedeeld in een poule met Polen, Kameroen en Peru. Maar liefst vijf van de zes wedstrijden eindigden in een gelijkspel. Alleen Polen won de laatste wedstrijd van Peru, waardoor het als eerste eindigde. Italië en Kameroen eindigden op een gedeelde tweede plaats, maar omdat Italië één doelpunt meer gescoord had, ging het door naar de tweede ronde. Het Italiaans voetbalelftal bleef door deze matte vertoning buiten de spotlights van de buitenlandse media, maar moest het in eigen land ontgelden. Met had het vooral gemunt op spits Paolo Rossi, die twee jaar afwezig geweest was door een omkoopschandaal en daardoor geen wedstrijdritme had. In de tweede ronde stond Italië voor een pittige uitdaging. Destijds was de tweede ronde nog een extra poulefase en lootte Italië teen Brazilië en Argentinië. De eerste wedstrijd werd door Italië met 2-1 gewonnen van Argentinië door doelpunten van Tardelli en Cabrini. In deze wedstrijd speelde Claudio Gentile een belangrijke rol. De verdediger had de taak om Maradona te achtervolgen. Dit ging Gentile, met hulp van de scheidsrechter die soms een oogje dicht kneep, goed af. Gentile speelde een gefrustreerde Maradona finaal uit de wedstrijd. Ook de tweede wedstrijd tegen Brazilië werd in winst omgezet. In deze wedstrijd was Paolo Rossi de grote ster. Met maar liefst drie doelpunten maakte de aanvaller het verschil, waardoor Italië zich plaatste voor de halve finale. In de halve finale stuitten de Italianen opnieuw op Polen. Waar deze wedstrijd in de poulefase nog eindigde in een bloedeloos gelijkspel, was in de halve finale opnieuw Paolo Rossi de grote held. Door twee doelpunten van de aanvaller won Italië met 2-0 van Polen. De finale tegen West Duitsland werd gespeeld in het Estadio Santiago Bernabéu in Madrid. De eerste helft was vrij saai, maar in de tweede helft kwam Italië op stoom. Door doelpunten van Rossi, Tardelli en Altobelli kwam Italië met 3-0 op voorsprong. Alleen Breitner scoorde nog in de 83ste minuut. De wereldbeker was voor Italië een feit!

In 1982 was Le Coq Sportif de kledingsponsor van het Italiaans voetbalelftal. Destijds stond het logo van het merk nog niet op de voetbalshirts van La Squadra Azzurra. Hierdoor is het Italië retro voetbalshirt 1982 van Copa Football een exacte kopie van het voetbalshirt van destijds. Dit Italië voetbalshirt is natuurlijk azuurblauw en wordt gekenmerkt door de subtiele accenten uit de Italiaanse vlag. De polokraag van het voetbalshirt bevat aan de onderkant drie lijnen in de kleuren van de Italiaanse vlag. Dit detail komt ook weer terug in de band aan de onderkant van de mouwen. Op de linkerborst is de badge van de Italiaanse voetbalbond geborduurd. Dit betreft het oude logo van de FIGC, welke gekenmerkt wordt door een schild in de Italiaanse driekleur met daarbij de naam van het land: ITALIA. Dit Italië voetbalshirt is gemaakt van een combinatie van polyester en katoen, waardoor het perfect om het lichaam valt.

2. Italië retro voetbalshirt jaren '70

Van het Italië retro voetbalshirt van de jaren '70 zijn we vooral fan, omdat dit voetbalshirt qua design dicht in de buurt komt van het Italië voetbalshirt van 2000. Het grote verschil met het voetbalshirt van 2000 is dat het retro voetbalshirt van de jaren '70 voor 100% uit katoen bestaat en de Italië voetbalshirts van Kappa van een elastisch materiaal, waardoor deze strak om het lichaam van de spelers van La Squadra Azzura vielen. Daarnaast hadden de voetbalshirts van 2000 een kleine turtleneck. De jaren '70 waren voor het Italiaans voetbalelftal overigens vrij solide jaren. Hoewel de twee EK's van 1972 en 1976 werden gemist, presteerde Italië vrij aardig op de WK's. Tijdens het WK van 1970 behaalde het elftal de finale, waarin het verloor van Brazilië. Op het WK van 1974 strandde het Italiaans voetbalelftal nog in de groepsfase en in 1978 werd Italië netjes vierde. In deze jaren werd eigenlijk de basis gelegd voor het succes van 1982. De betrouwbare sluitpost Dino Zoff met de sterke verdedigers Scirea en Cabrini zorgen voor defensieve soliditeit. De slimme spelers Tardelli en Boninsegna bezetten het middenveld en de aanval, terwijl Gentile en Benetti het vuile werk opknapten en het boegbeeld werden voor de over mijn lijk mentaliteit, die La Squadra Azzurra vandaag de dag nog heeft.

3. Italië retro voetbalshirt 1990

We eindigen onze top 3 met het Italië retro voetbalshirt van 1990. De andere twee retro voetbalshirts waren van COPA. Dit betreft een voetbalshirt dat door TOFFS opnieuw is geproduceerd. In 1990 was Diadora overigens de kledingsponsor van Italië. Het voetbalshirt van 1990 lijkt erg op die van 1982. Het grote verschil is dat dit voetbalshirt een andere, iets modernere badge bevat. Dit betreft een ronde badge met daarin drie sterren, verwijzend naar de WK's die Italië op dat moment gewonnen had (1934, 1938 en 1982), de Italiaanse driekleur en de naam van het land: ITALIA. Verder bevat het voetbalshirt dezelfde kraag en biesjes als het voetbalshirt van 1982. Over de prestaties van Italië schreven we al eerder in ons artikel over het Italië retro trainingsjack. In 1990 vond het WK plaats in eigen land en werd Italië in de halve finale in Napels na strafschoppen uitgeschakeld door Argentinië. Bekende sterren uit het elftal van 1990 waren spelers als Baggio, Baresi, Maldini, Vialli, Donadoni en Bergomi.

Tot zover onze top 3 Italië retro voetbalshirt. Omdat Italië ook na de jaren '90 nog twee belangrijke prijzen gewonnen heeft (WK 2006 en EK 2020) hopen we dat deze voetbalshirts in de toekomst ook weer terug komen. Daarvoor zullen we echter wat meer geduld moeten hebben!

Italië retro voetbalshirt kopen

De Italië retro shirts kun je natuurlijk ook bestellen. Deze zijn voor volwassenen beschikbaar in de maten S, M, L, XL en XXL. Het voetbalshirt van 1982 en de jaren '60 zijn € 59,95 en die van 1990 € 69,95. In de onderstaande winkel kun je deze voetbalshirts ook nog laten bedrukken met een eigen naam en nummer of die van één van de spelers. Daarbij wordt exact dezelfde bedrukking gebruikt als Italië had in de desbetreffende periode. Check ook nog andere Italië producten in deze winkels. Directe levering!

Bestel het Italië retro voetbalshirt direct in deze SHOP

of deze Italië fanshop! 

Italië retro voetbalshirt 1982

Italië retro voetbalshirt jaren '60

Italië retro voetbalshirt 1990