17 maart 2022

Italië retro trainingsjack

Retro is tegenwoordig hot en daarom bespreken we iedere week een populair retro product ! Vandaag zetten we het Italië retro trainingsjack in het zonnetje ! Het Italiaans voetbalelftal heeft een patent op het winnen van grote prijzen. La Squadra Azzurra won maar liefst vier keer het WK (1934, 1938, 1982 en 2006) en twee keer het EK (1969 en 2020). We kijken er dan ook niet van op dat retromerken als COPA en TOFSS de Italië voetbalshirts en trainingsjacks van vroeger opnieuw uitbrengen. Waar Puma (en vanaf 2023 adidas) de officiële kledingsponsor is van het Italiaans voetbalelftal, zijn deze merken gespecialiseerd in de productie van retro shirts en retro trainingsjacks. In dit artikel bespreken we onze top 3!

  1. Italië retro trainingsjack jaren '70

Het Nederlandse retro voetbalmerk COPA is al sinds 1998 gespecialiseerd in de productie van retro voetbalshirts en jacks. Het Italië retro trainingsjack van de jaren '70 was één van de eerste retro jacks uit het assortiment van het merk, dat gevestigd is in Breda. Het Italië retro jack is zo'n jack waarin je je direct een Italiaan waant. Dit Italië trainingsjack heeft een vrij eenvoudig design, maar daarom juist mooi. Dit trainingsjack is namelijk geheel blauw, bevat een hoge kraag en op de linkerborst bevindt zich de traditionele Italië badge. Deze badge werd door de Italiaanse voetbalbond vanaf na de Tweede Wereldoorlog tot mid-jaren '70 op de tenues van La Squadra Azzurra gebruikt. Het jack is gemaakt van een combinatie van katoen (50%) en polyester (50%), waardoor het jack super comfortabel zit. De jaren '70 waren voor het Italiaans voetbalelftal overigens niet zo succesvol. In 1970 verloor het nationale elftal de WK-finale van Brazilië en op het WK van 1974 kwamen de Zuid Europeanen niet verder dan de groepsfase. Op het WK van 1978 in Argentinië eindigde Italië als vierde. Voor de EK's van 1972 en 1976 wist Italië zich zelfs niet te plaatsen. Gelukkig kwamen er daarna betere jaren....

  1. Italië retro trainingsjack 1982

Ben je op zoek naar een iets stijlvoller Italië trainingsjack, dat minder degelijk is dan het jack van de jaren '70, dan is het Italië retro trainingsjack 1982 een mooi alternatief. Dit trainingsjack heeft een heerlijke retro look en dat komt vooral door de kraag. Dit Italië retro trainingsjack bevat namelijk een semi-hoge hals, welke diagonaal afloopt en gekenmerkt wordt door de dunne blauwe en witte lijnen. Dit design komt bovendien weer terug in de band aan de onderkant van het trainingsjack en de biesjes. Het jack (waarvoor Le Coq Sportif in 1982 nog verantwoordelijk was), is verder geheel wit en bevat op de linkerborst de traditionele Italia badge. Op de achterkant van het trainingsjack prijkt in koeienletters de naam van het land: ITALIA! Mocht je nog twijfelen? Misschien helpen de prestaties van Italië je over de drempel. In 1982 werd La Squadra Azzurra met sterren als Paolo Rossi, Marco Tadelli, Bruno Conti, Giuseppe Bergomi, Claudio Gentile en Dino Zoff namelijk wereldkampioen. In de finale in Santiago Bernabeu versloeg Italië West Duitsland met 3-1 door doelpunten van Rossi, Tardelli en Altobelli.

  1. Italië retro trainingsjack 1990

Er is nog een merk dat retro voetbalshirts en trainingsjacks produceert. Dat is het in Gateshead (Engeland) gevestigde Toffs. Ook dit jack heeft een vet Italië trainingsjack in het assortiment. Dit betreft het Italië trainingsjack van 1990. In dit jaar vond het WK in Italië plaats en eindigde het nationale voetbalelftal op de derde plek. In de halve finale werd Italië uitgeschakeld door Argentinië, uitgerekend in de stad Napels, de stad waar Argentinië ster Diego Maradona speelde. Deze spannende wedstrijd eindigde na 90 minuten in 1-1. Strafschoppen moesten uiteindelijk de uitkomst bieden en daarin was Argentinië sterker. De troostfinale won Italië van Engeland (2-1) door doelpunten van Baggio en Schillaci. Andere sterren van dit elftal waren Baresi, Donadoni, Maldini, Bergomi, Ancelotti en Mancini. Italië droeg in 1990 een stijlvol trainingsjack, welke qua template veel weg heeft van het jack van 1982. Dit trainingsjack (welke in 1990 door Diadora geproduceerd werd) is geheel blauw en bevat dezelfde retro kraag als het trainingsjack van 1990. Een ander opvallend detail van dit jack is de badge van de FIGC op de linkerborst. Deze badge wordt gekenmerkt door een cirkel en een rechthoek. In de rechthoek is de Italiaanse tricolere verwerkt met de naam van het land en drie sterren. Deze sterren verwezen destijds naar de gewonnen WK's van 1934, 1938 en 1982.

Daarna zou Italië in 2006 nog wereldkampioen worden en won het vorig jaar Euro 2020. Helaas zijn deze jaartallen voor merken als COPA en TOFFS nog te recent om een retro trainingsjack voor te lanceren. Ongetwijfeld gaat dat ooit gebeuren en dringt één van deze jacks tegen die tijd de top 3 binnen.

Italië trainingsjack bestellen

Wij zijn al blij met deze drie Italië retro trainingsjacks, welke je direct kunt bestellen in de maten S, M, L, XL en XXL. De jacks van 1982 en de jaren '70 zijn € 79,95 en het Italië trainingsjack 1990 is € 89,95. Check ook andere Italië retro producten in de onderstaande winkel. Deze kun je ook laten bedrukken met een eigen naam en nummer. Hiervoor wordt een speciale retro bedrukking gebruikt, die exact hetzelfde is als in die periode gebruikt werd.

Bestel je Italië retro trainingsjack exclusief in deze retro webshop!

Italië trainingsjack jaren '70

Italië retro trainingsjack 1982

Italië retro trainingsjack 1990