FC Barcelona voetbalshirts

Bestel het FC Barcelona voetbalshirt altijd via voetbalshirts.com. In deze tenues speelt FC Barcelona de La Liga, Copa del Rey en Europese wedstrijden. FC Barcelona werd op 29 november 1899 opgericht en speelt de thuiswedstrijden in Camp Nou. Tijdens de eerste wedstrijd van de club droeg FC Barcelona al een blauw/rood (Blaugrana) voetbalshirt. Destijds had het tenue nog een half-om-half design. De rechterkant was rood en de linkerkant blauw. De mouwen waren contrasterend hieraan. Er gaan verschillende verhalen over de ontstaansgeschiedenis van het Blaugrana voetbalshirt. De zoon van de eerste FC Barcelona president, Arthur Witty, beweerde dat deze kleuren een idee van zijn vader waren, aangezien dit dezelfde kleuren waren als de kleuren van het voetbalteam van de Merchant Taylor School. Dit was een Engelse school in Great Cosby (Merseyside) waar de voorzitter opgroeide. Een andere verklaring voor de kleuren is dat deze afkomstig zijn van de Eerste Republiek. De algemene perceptie in Catalonië is dat de kleuren zijn gekozen door de Zwitser Joan Gamper, één van de oprichters van de club. Hij liet zich inspireren door de clubkleuren van FC Basel, een club waar hij eerder voor speelde. In het eerste decennia werd het FC Barcelona tenue compleet gemaakt door een wit voetbalbroekje en zwarte kousen. Tijdens de jaren ’10 van de vorige eeuw werd het verticaal blauw/rood gestreepte FC Barcelona voetbalshirt, zoals we dat vandaag de dag kennen geïntroduceerd. Sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw wordt het tenue compleet gemaakt door een blauw voetbalbroekje en blauw/rode sokken.

Van de verticale banen op het FC Barcelona thuisshirt is men een aantal keer afgeweken. Tijdens het seizoen 1999-2000 (het seizoen van het 100 jarig jubileum) droeg de Catalaanse voetbalclub weer een tenue met een half-om-half design. Sinds Nike in 1998 kledingsponsor is, heeft het tenue ook enkele controversiële designs gehad. Zo had het voetbalshirt tijdens het seizoen 2011-2012 een design van blauwe en rode banen die elkaar middels flitsende strepen afwisselde en had het voetbalshirt tijdens het seizoen 2012-2013 in het midden een brede verticale baan, een design zoals we dat van het Ajax voetbalshirt kennen. De grootste ophef ontstond echter over het FC Barcelona thuisshirt 2015-2016. Voor het eerst in de historie van de club had het voetbalshirt in plaats van verticale banen horizontale banen. Een ander opvallend tenue was het tenue van het seizoen 2019-2020. Dit voetbalshirt had een design van rode en blauwe blokken, het zogenaamde schaakbord design, zoals we dat kennen van het Kroatië voetbalshirt. De jaren bevat het voetbalshirt standaard de leus van de club: ''Mes que un club'' (meer dan een club). 

De Spaanse club droeg een jaar na de oprichting ook een uitshirt. Dit uitshirt was wit, gecompleteerd door een wit voetbalbroekje en zwarte sokken. Tot 1974 zou het FC Barcelona uitshirt wit blijven. In 1974 werd het gele uitshirt met een diagonale rode en blauwe baan geïntroduceerd. Tijdens begin jaren ’80 werden de diagonale banen ingeruild voor twee verticale banen. Sinds FC Barcelona in zee is gegaan met een kledingsponsor (vanaf 1982) heeft het uitshirt verschillende kleurencombinaties gehad. Het FC Barcelona uittenue heeft vrijwel alle kleuren van de regenboog gehad. Met name de rood/gele uitshirts zijn nog steeds populair bij de supporters, omdat deze in stijl zijn van de kleuren van de Catalaanse vlag. Sinds het seizoen 1998-1999 bevat de collectie ook een 3e voetbalshirt of alternatief uitshirt.

Tot 1982 verzorgde FC Barcelona de tenues zelf en in 1982 was het Spaanse sportmerk Meyba de eerste kledingsponsor van ‘’Blaugrana’’. In de voetbalshirts van Meyba won FC Barcelona onder leiding van trainer Johan Cruyff in 1992 ook de Europa Cup I. In 1992 volgde Kappa Meyba op als kledingsponsor en sinds 1998 verzorgt Nike de tenues en trainingskleding van de club. Het tenue is lang sponsorloos gebleven. In 2005 ging Barca een samenwerking aan met Unicef en stond het logo van de stichting een aantal jaar op het voetbalshirt. FC Barcelona maakte hiervoor jaarlijks een bedrag van € 1,5 miljoen over naar Unicef. In 2011 was Qatar Foundation de eerste echte shirtsponsor van FC Barcelona. Daarna volgden Qatar Airways (2013-2017), Rakuten (2017-2022) en Spotify.

Check hier niet alleen de nieuwste FC Barcelona voetbalshirts, maar ook de trainingskleding, zoals het trainingspak, trainingsshirt of warming-up shirt. Deze kleding dragen de spelers van de Spaanse topclub tijdens de voorbereiding op de wedstrijden. Hier vind je ook de FC Barcelona retro voetbalshirts. Deze tenues zijn geïnspireerd door de FC Barcelona tenues van de jaren ’60, ’70, ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Check hier bovendien goedkope t-shirts en merchandising om Blaugrana mee aan te moedigen!

Shirtsponsors FC Barcelona

  • Spotify | 2022-
  • Rakuten | 2017-2022
  • Qatar Airways | 2013-2017
  • Qatar Foundation | 2011-2013
  • Unicef | 2007-2011

Kledingsponsors FC Barcelona

  • Nike | 1998-
  • Kappa | 1992-1998
  • Meyba | 1982-1992

Historie