Wat zijn de shirtsponsors in de Eredivisie?

Veel van de Nederlandse voetbalclubs hebben al jarenlang dezelfde shirtsponsor. Toch wordt er ook nog weleens veranderd, vaak omdat een ander sportmerk een beter contract in petto heeft. Hoe is de verdeling in Nederland op dit moment? In dit artikel bekijken we welke club welke shirtsponsor heeft tijdens het seizoen 2022-22023. Van Ajax met Adidas tot PSV met Puma, wat zijn de deals op dit moment en hoe lang lopen deze deals al? We starten met een merk dat niet meer zichtbaar is op de Nederlandse Eredivisie-velden, Jako. Het Duitse sportmerk was sinds 2008 de kledingsponsor van SC Heerenveen, maar beide partijen namen afgelopen zomer afscheid van elkaar, waardoor het merk niet meer zichtbaar is in de Eredivisie. 

We starten met een merk dat niet meer zichtbaar is op de Nederlandse Eredivisie-velden, Jako. Een shirtsponsor die we niet meer in Nederland zien is JAKO. Dit zien we weer wel veel terug in de Jupiler Pro League, zoals bij FC Antwerp, de koploper van dit moment."  We zien bij onze zuiderburen sowieso andere shirtsponsors dan in Nederland. Sponsoren als Beltona, Le Coq Sportif, Kappa, Kipsta en Joma zijn niet terug te zien op de Nederlandse velden.

adidas

Hoewel adidas een klein portfolio heeft in de Eredivisie, heeft het Duitse sportmerk wel de grootste deals van alle kledingsponsors in Nederland. Het sportmerk voorziet topclubs Ajax en Feyenoord al meerdere jaren van hun kleding. Adidas is namelijk al sinds 2000 kledingsponsor van de Amsterdammers en heeft sinds 2014 een contract met Feyenoord. Het contract met Ajax loopt nog in ieder geval tot 2025 en het contract met Feyenoord loopt in 2023 af. 

NIKE

Als misschien wel hét sportmerk van de wereld kan Nike natuurlijk ook niet ontbreken in de Nederlandse Eredivsie. Het wereldberoemde merk is momenteel de kledingsponsor van AZ, FC Utrecht en Vitesse. In het verleden werd PSV ook lange tijd gesponsord, maar zij besloten in 2015 ervoor om een andere weg te kiezen en daarmee meer zeggenschap over de ontwerpen van de shirts te krijgen. AZ en Nike hebben een contract sinds de zomer van 2020 en dit contract loopt in ieder geval nog door tot medio 2025. Nike verzorgt sinds medio 2019 de tenues van Vitesse en destijds werd er een vierjarig contract getekend. Ook FC Utrecht en Nike hebben sinds 2019 een samenwerkingsverband. 

Puma

Nike was van 1995 tot 2015 de kledingsponsor van PSV. In de zomer van 2015 besloten de Eindhovenaren een nieuwe weg in te slaan. Met name de inbreng in het ontwerp van het voetbalshirt was een belangrijke reden om verder te kijken. Om die reden sloot men een contract met Umbro en viel de keuze in 2020 uiteindelijk op Puma. het Duitse merk dat opgericht werd door de broer van de oprichter van adidas, Rudolph Dasler. PSV is momenteel de enige Eredivisie club in het portfolio van Puma. Dit contract loopt nog in ieder geval tot de zomer van 2025. 

Puma voetbal

Robey

Met drie clubs is het Nederlandse sportmerk Robey goed vertegenwoordigd in de Eredivisie. FC Groningen, Sparta Rotterdam en FC Volendam spelen dit seizoen in voetbalshirts van het Rotterdamse sportmerk, dat al sinds 1947 bestaat. Het Rotterdamse sportmerk was in de jaren '80 al kledingsponsor van clubs als Sparta, Heracles en FC Groningen & is sinds 2013 weer terug op de Nederlandse voetbalvelden. In 2013 sloot het merk namelijk een contract met Sparta. Dit contract is tussentijds al een aantal keer verlengd en duurt nog zeker tot medio 2024. Robey is ook geen onbekende van FC Groningen. Het Rotterdamse sportmerk sponsorde ''de Trots van het Noorden'' al in die periode 1982-1985 en de periode 2015-2017. Sinds medio 2021 hebben beide partijen weer een verbintenis met elkaar. FC Volendam is ook onderdeel van het portfolio van Robey Sportswear. De promovendus was jarenlang (2000-2020) aan JAKO verbonden en is sinds de zomer van 2020 overgestapt naar Robey. Het Rotterdamse sportmerk verzorgt ook de tenues van Willem II en FC Den Bosch in de Keuken Kampioen Divisie.  

Hummel

FC Emmen speelt dit seizoen in voetbalshirts van het Deense merk Hummel. Volgend jaar is het merk 100 jaar oud, een mooi jubileum. Gedurende de jaren is het merk vaker gedragen door Nederlandse clubs, maar op dit moment speelt dus alleen Emmen met shirts van het merk. Hummel verzorgde eerder al de tenues van FC Emmen in de periode 1988-2008 en is ook weer sinds 2019 de kledingsponsor van FC emmen. 

Craft

Het Zweedse sportmerk Craft is dit seizoen terug te zien als sponsor van SC Cambuur. Het merk bestaat sinds 1977 en is vooral bekend van duursporten als fietsen en langlaufen. Daarnaast staat het Scandinavische sportmerk bekend om haar kwalitatieve en goede onderkleding. In het voetbal is het merk wat minder aanwezig, maar in Nederland speelt dus SC Cambuur sinds medio 2019 in de tenues van het Zweedse merk. 

Quick

Het klassieke Nederlandse merk Quick is momenteel alleen kledingsponsor van Excelsior (sinds 2014) binnen Nederland. Het merk werd in 1905 opgericht en kent een lange geschiedenis in het Nederlandse voetbal. Vooral in de jaren '50, '60 en '70 was het merk de marktleider van voetbalschoenen. Verschillende oud-voetballers zoals Piet Keizer, Sjaak Swart, Ruud Geels. Ronald Koeman en Danny Blind speelden op voetbalschoenen van Quick. In 1986 ging het merk failliet en 2001 werd er in Strijen een doorstart gemaakt. Sinds de doorstart van het merk is Quick Sportswear onder andere kledingsponsor geweest van clubs als AZ, Vitesse en NAC. Momenteel is het aandeel binnen de Nederlandse sport wat minder groot. 

Masita

Het Nederlandse Masita wordt vooral gedragen door amateurvoetbalclubs onder de grote rivieren. Het merk staat bekend om de goede prijs-kwaliteit verhouding. In de Eredivisie speelt alleen Fortuna Sittard momenteel in tenues van Masita. Het Limburgse sportmerk bestaat al sinds 1933 en is sinds 2008 de kledingsponsor van Fortuna Sittard. 

Macron

We stipten het al even kort aan in de inleiding. SC Heerenveen had sinds 2008 een samenwerking met JAKO, maar hier is na veertien jaar een einde aan gekomen. SC Heerenveen is namelijk sinds deze zomer in zee gegaan met het Italiaanse sportmerk Macron. Het merk is in Europa onder andere kledingsponsor van voetbalclubs als Real Sociedad, FC Nantes, Bologna, Club Brugge, Crystal Palace, Sampdoria FC Basel en tal van andere clubs. In Nederland was Macron in de periode 2011-2015 kledingsponsor van AZ. SC Heerenveen en Macron tekenden een contract tot de zomer van 2027. 

Legea

Legea is sinds medio 2017 de kledingsponsor van NEC Nijmegen en dit contract duurt nog in ieder geval tot de zomer van 2023. Het Italiaanse sportmerk geniet verder weinig bekendheid in de voetbalwereld. 

Stanno

Stanno bestaat al sinds 1990 en is in Nederland vrij bekend geworden met hockeykleding. Het sportmerk heeft twee Eredivisie clubs in haar portfolio: RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles. Stanno is sinds 2017 de kledingsponsor van RKC Waalwijk. Het merk is evenals Derbystar, Reece Australia, Select en Hummel onderdeel van het Nederlandse bedrijf Deventrade. Hummel was al sinds medio 2013 de kledingsponsor van de Waalwijkers en in 2017 is dit contract overgenomen door Stanno. Het contract tussen RKC Waalwijk en Stanno loopt in ieder geval nog tot 2024. Stanno verzorgt sinds medio 2020 ook de tenues van Go Ahead Eagles. Dit is dezelfde constructie als met RKC Waalwijk. Hummel was sinds 1988 de kledingsponsor van de club uit Deventer en in 2020 is dit contract overgenomen door Stanno.

Meyba

FC Twente speelt sinds de zomer van 2020 in voetbalshirts van Meyba. Het Spaanse sportmerk is vooral bekend als kledingsponsor van FC Barcelona in de periode 1982-1992. In de voetbalshirts van het Spaanse sportmerk won FC Barcelona in 1992 onder andere de Europa Cup I. Het sportmerk verzorgde in de jaren '80 ook de tenues van clubs als FC Porto, Atlético Madrid, Celta de Vigo, Espanyol, Real Betis en tal van andere Spaanse voetbalclubs. Momenteel is het merk alleen kledingsponsor van FC Twente en Las Vegas Lights.