28 oktober 2015

Kledingsponsoren en shirtsponsoren van Eredivisie clubs in 2015-2016

Oktober is traditioneel een wat rustigere maand wat betreft het lanceren van nieuwe voetbalshirts, het bekend maken van deals of het uitlekken van voetbalshirts. Dat betekent wat tijd om in te zoomen op de deals tussen de Eredivisie clubs, de kledingsponsoren en shirtsponsoren van het seizoen 2015-2016. Aan de hand van de stand van de Eredivisie van vorig seizoen is een lijst opgemaakt met de shirtsponsoren en kledingsponsoren van de Eredivisieclubs. Wat opvalt is dat maar liefst tien clubs van kledingsponsor of shirtsponsor zijn veranderd in vergelijking met vorig seizoen. Acht clubs hebben dezelfde kledingsponsor en shirtsponsor als vorig seizoen. Adidas is als traditioneel groot sportmerk als kledingsponsor alleen verbonden aan Ajax en Feyenoord en verder heeft vrijwel de helft van de Nederlandse Eredivisie clubs dit seizoen een Nederlands merk (Robey en Quick) als kledingsponsor. Robey heeft zelfs vier clubs in de Eredivisie onder haar hoede. Opvallend is dat PUMA sinds dat het geen kledingsponsor meer is van Feyenoord, niet meer aanwezig is in de Eredivisie. Sinds vorig seizoen is bovendien de trend ingezet tot het sluiten van meerjarige contracten met kledingsponsoren. De komende 3-4 seizoenen hebben de meeste Eredivisie clubs dezelfde kledingsponsor als dit seizoen. In tegenstelling tot de contracten met kledingsponsoren zijn de Eredivisie clubs niet te beroerd om jaarlijks van hoofdsponsor te wisselen. Check hieronder het overzicht en de toelichting.

Kleding _sponsors

Eredivisie clubs en sponsoren in 2015-2016

Club

Kledingsponsor (contract) Shirtsponsor 
PSV Umbro (2015-2020) Philips
Ajax Adidas (2000-2019) Ziggo
AZ Under Armour (2015 - ) AFAS
Feyenoord Adidas (2014 - 2019) Opel
Vitesse Macron (2014-2019) Truphone
PEC Zwolle Robey (2015-2019) Molecaten
SC Heerenveen     JAKO (2008 -2019) Univé
FC Groningen Robey (2015-2019) Essent
Willem II Robey (2014-2018) Tricorp
FC Twente Nike (2012 - ) Webprint
FC Utrecht Hummel (2012- 2019) Zorg van de Zaak
SC Cambuur Quick (2012 -2016) Dijkstra Draisma
ADO Den Haag Errea (2011-2019) Basic Fit
Heracles Acerbis (2015 - 2020) Ten Cate
Excelsior Quick (2015 - 2019) DSW
De Graafschap Quick (2014 - 2018) ATAG
NEC Nijmegen Patrick (2014 - ) Scholten Awater
RODA JC Robey (2014 - 2018) KLG
Kledingsponsor

 Eredivisie Club 2015-2016

Robey     FC Groningen, PEC Zwolle, Willem II, Roda JC 
Quick      SC Cambuur, Excelsior en De Graafschap
Adidas  Ajax, Feyenoord
Umbro PSV
Macron Vitesse
JAKO SC Heerenveen
Under Armour AZ
Nike FC Twente
Hummel FC Utrecht
Errea ADO Den Haag
Acerbis Heracles Almelo
Patrick NEC Nijmegen

De top 5

Kampioen PSV maakte in februari 2015 al bekend dat het Engelse sportmerk Umbro tot en met het seizoen 2019-2020 de nieuwe kledingsponsor van de Eindhovenaren is en Nike heeft vervangen als kledingsponsor. Het Amerikaanse sportmerk stond al 20 jaar op de voetbalshirts van PSV. Bij PSV lijkt er volgend seizoen nog meer te veranderen op het voetbalshirt. Na maar liefst 34 jaar aan de club uit de lichtstad verbonden te zijn geweest, zal Philips vanaf juli 2016 niet meer op de voetbalshirts van PSV te zien zijn. Uiteraard blijft het merk wel verbonden aan de club. Ook het voetbalshirt van Ajax heeft dit seizoen qua sponsor een verandering ondergaan. In november 2014 maakte de club bekend dat ZIGGO de nieuwe shirtsponsor van de club wordt tot in ieder geval de zomer van 2019. ZIGGO sponsort Ajax voor een bedrag van maar liefst € 8 miljoen per jaar. Eerder werd al bekend dat Aegon zou stoppen met de shirtsponsoring van Ajax. Aegon was vanaf 2008 shirtsponsor van de Amsterdammers. De club uit de hoofdstad is overigens vrij honkvast met haar shirtsponsor. ZIGGO is na Aegon, ABN Amro en TDK pas de vierde shirtsponsor van de club. Kledingsponsor van Ajax is Adidas. Het Duitse spormerk is sinds 2000 verbonden en zal dat in ieder geval tot 1 juli 2019 blijven. De Amsterdammers vangen ongeveer € 7 miljoen van Adidas per jaar. AZ eindigde vorig jaar als derde in de Eredivise en ook in Alkmaar is er buiten het design van de nieuwe voetbalshirts een verandering ondergaan. Het Amerikaanse sportmerk Under Armour is vanaf dit seizoen de nieuwe kledingsponsor van de club uit de kaasstad en zal dit ''de komende seizoen'' blijven. Under Armour heeft het Italiaanse merk Macron vervangen als kledingsponsor. Macron was kledingsponsor van de Alkmaarders sinds 2011. AFAS is al sinds 2010 hoofdsponsor van AZ en zal dit in ieder geval tot 2017 blijven. De nummer vier van vorig seizoen, Feyenoord, heeft dezelfde kledingsponsor en shirtsponsor als vorig seizoen. Sinds 2014-2015 is Adidas evenals van Ajax kledingsponsor van de Rotterdammers en zal dit in ieder geval tot 2018-2019 blijven. Eerder was het Duitse sportmerk al van 1991 tot 2000 teamkledingsponsor van Feyenoord. Opvallend in het contract tussen Feyenoord en Adidas is dat Feyenoord het exclusieve recht heeft de eigen voetbalshirts en kleding van Adidas te verkopen. Opel is sinds 2013-2014 hoofdsponsor van de Rotterdammers en zal dit in ieder geval tot 2017 blijven. Eerder was het automerk al van 1984 tot 1989 hoofdsponsor van Feyenoord.

De subtop

Waar AZ afscheid nam van Macron, is het Italiaanse sportmerk nog steeds verbonden aan Vitesse. Sinds vorig seizoen is Macron verbonden aan Vitesse. Destijds tekenden de Arnhemmers en het merk een contract voor vijf seizoenen, wat dus in ieder geval tot 2018-2019 zal lopen. Truphone en Smipe staan als shirtsponsor op de voetbalshirts van Vitesse en zullen in ieder geval tot en met volgend seizoen ook nog op de shirts van de club van Peter Bosz staan. PEC Zwolle behaalde vorig seizoen onder leiding van Ron Jans een knappe zesde plek. In Zwolle is aan het begin van dit seizoen ook een nieuwe kledingsponsor gelanceerd. Het oer Nederlandse sportmerk Robey is vanaf dit seizoen namelijk de kledingsponsor van de blauw/witten en is in ieder geval tot de zomer van 2019 aan de club verbonden. Robey heeft Patrick vervangen als kledingsponsor. Het Belgische sportmerk was sinds 2012 kledingsponsor van PEC. Bij PEC Zwolle is het de laatste jaren een traditie een nieuwe shirtsponsor te presenteren. Waar vorig seizoen Trustbrix nog shirtsponsor was van de Zwollenaren is dit seizoen het stokje overgenomen door Molecaten. Vooralsnog is Molecaten alleen dit seizoen op de voorkant van het shirt te zien. Voorgaande seizoenen stond Molecaten op de achterkant van de PEC Zwolle voetbalshirts en de intentie is er dat het bedrijf volgend seizoen weer terugkeert naar de achterkant van het shirt. SC Heerenveen is de derde club die dezelfde kledingsponsor en hoofdsponsor heeft als vorig seizoen. Het Duitse sportmerk JAKO is al sinds 2008 kledingsponsor van de Friese club en zal dit tot 2019 blijven. Univé is sinds 2001 al shirtsponsor van SC Heerenveen. Aan het einde van het seizoen 2015-2016 loopt het contract af en het is maar de vraag of het contract verlengd wordt, gezien de perikelen aldaar. Evenals PEC Zwolle heeft FC Groningen dit jaar Robey als nieuwe kledingsponsor gepresenteerd. Het Nederlandse sportmerk zal in ieder geval tot 2018-2019 kledingsponsor van de club blijven. Eerder was Robey Sportswear al in de periode 1982-1985 aan de Groningers verbonden. Robey heeft Masita opgevolgd. Essent is sinds 2011 hoofdsponsor van FC Groningen en is dit in ieder geval tot de zomer van 2017. Robey is dit seizoen alom vertegenwoordigd in de Eredivisie. Het merk is sinds 2014-2015 namelijk ook kledingsponsor van de nummer negen van vorig seizoen: Willem II. Beide partijen zijn vorig seizoen een contract aangegaan voor vier jaar, waardoor Robey tot en met 2017-2018 kledingsponsor blijft van de Tilburgse club. Tricorp is sinds 2014-2015 hoofdsponsor van de Tilburgers en blijft dit waarschijnlijk tot en met volgend seizoen.

De middenmoot

Bij de nummer tien van vorig seizoen, FC Twente, komen we na Adidas pas weer een groot sportmerk tegen. Nike is na de beëindiging van de samenwerking met PSV dit seizoen alleen nog op de voetbalshirts van FC Twente te zien. Na het debacle met Burrda maakten FC Twente en Nike in 2012 bekend dat het Amerikaanse sportmerk en de club uit Enschede voor een aantal seizoenen een partnership zijn aangegaan. Hoelang deze samenwerking nog duurt is niet bekend. Webprint.nl is dit seizoen de nieuwe shirtsponsor van FC Twente en heeft XXIMO vervangen. Webprint en FC Twente tekenden in juli een contract voor een jaar. Het Deense sportmerk Hummel is sinds 2012 kledingsponsor van FC Utrecht. In 2012 tekenden de club uit de Domstad en Hummel het eerste contract en dat werd afgelopen zomer met nog eens vier seizoenen verlengd. Evenals FC Twente presenteerde FC Utrecht ook een nieuwe shirtsponsor: Zorg van de Zaak. De nieuwe shirtsponsor is de opvolger van Healthcity, welke sinds 2012 aan de Utrechters verbonden was. De nummer dertien van vorig seizoen heeft ook een oer Nederlands merk als kledingsponsor. Quick is namelijk sinds 2012 verbonden aan SC Cambuur Leeuwarden. Hoofdsponsor van Cambuur is Bouwgroep Dijkstra Draisma. Dit bedrijf is sinds 2010 verbonden aan de Friezen en zal tot 2017 of 2018 op de voetbalshirts van Cambuur blijven staan. Bij de nummer dertien van vorig seizoen hebben zich qua kledingsponsor en shirtsponsor ook geen veranderingen voor gedaan. Het Italiaanse merk Errea is sinds 2011 kledingsponsor van ADO en vorig seizoen werd bekend dat ADO Den Haag en Errea het contract tot 2019 hebben verlengd. Basic Fit is sinds 2011 shirtsponsor van ADO Den Haag. In Almelo, bij de nummer veertien van vorig seizoen, heeft men ook een Italiaanse kledingsponsor. Heracles presenteerde afgelopen zomer het betrekkelijk onbekende Italiaanse merk Acerbis als nieuwe kledingsponsor van de club. Acerbis kent haar oorsprong in de motorsportwereld en heeft zich tien jaar geleden gespecialiseerd in het voetbal. Acerbis en Heracles zijn een contract voor de komende vijf seizoenen aangegaan. Hoofdsponsor Ten Cate is vanaf volgend seizoen de langstzittende hoofdsponsor in de Eredivisie. Omdat PSV volgend seizoen een nieuwe shirtsponsor krijgt, heeft Heracles met Ten Cate voor de langste periode dezelfde shirtsponsor op het shirt. Het in kunstgras gespecialiseerde Ten Cate is al sinds 2003 hoofdsponsor van Heracles en zal dit in ieder geval tot 2017 blijven. Excelsior eindigde vorig seizoen als vijftiende in de Eredivisie. Na het faillissement van Masita moest de club op zoek naar een nieuwe kledingsponsor en heeft deze gevonden in Quick. Het Nederlandse sportmerk zal zeker tot 2018-2019 kledingsponsor van de club blijven. Verzekeraar DSW is al sinds 2004 shirtsponsor van de Kralingers en blijft dit in ieder geval tot het einde van dit seizoen.

De nieuwkomers

Als laatste bespreken we de nieuwkomers in de Eredivisie. De derde club die Quick als kledingsponsor heeft is De Graafschap. In 2014 tekenden de Graafschap en Quick een contract voor vier seizoenen, wat betekent dat beide partijen zich gebonden hebben tot 2017-2018. Hoofdsponsor van De Graafschap is ATAG. Het contract tussen ATAG en de Graafschap loopt aan het einde van dit seizoen af. Sinds vorig seizoen is Patrick kledingsponsor van NEC. Nadat het contract met Warrior Sports beeindigd werd, omdat het Amerikaanse sportmerk de kleding voor NEC Nijmegen niet kon leveren, werd Patrick gepresenteerd als nieuwe kledingsponsor. Tot hoelang het merk aan de Nijmegenaren verbonden blijft is niet bekend. Sinds 2012 is Scholten Awater de shirtsponsor van NEC Nijmegen. Dit contract is de afgelopen jaren jaarlijks verlengd. We sluiten af met RODA JC. Ook in Kerkrade zwaait Robey de scepter als kledingsponsor van de Limburgers. Robey is sinds 2014-2015 kledingsponsor van Roda JC en is dit in ieder geval tot en met het seizoen 2018-2019. Vorig seizoen gingen de club en Robey een contract aan voor de duur van vier jaar. Qua shirtsponsor is het in Kerkrade iets problematischer gesteld. Begin dit seizoen presenteerde RODA JC Solland Solar als nieuwe shirtsponsor. Echt het bedrijf ging een aantal maanden na de bekendmaking hiervan al failliet. Roda vond echter al snel een andere hoofdsponsor. Het transportbedrijf KLG staat dit seizoen op de voetbalshirts van de naar de Eredivisie gepromoveerde clubSinds vorig seizoen is Patrick kledingsponsor van NEC. Nadat het contract met Warrior Sports beeindigd werd, omdat het Amerikaanse sportmerk de kleding voor NEC Nijmegen niet kon leveren, werd Patrick gepresenteerd als nieuwe kledingsponsor. Tot hoelang het merk aan de Nijmegenaren verbonden blijft is niet bekend. Sinds 2012 is Scholten Awater de shirtsponsor van NEC Nijmegen. Dit contract is de afgelopen jaren jaarlijks verlengd. We sluiten af met RODA JC. Ook in Kerkrade zwaait Robey de scepter als kledingsponsor van de Limburgers. Robey is sinds 2014-2015 kledingsponsor van Roda JC en is dit in ieder geval tot en met het seizoen 2017-2018. Vorig seizoen gingen de club en Robey een contract aan voor de duur van vier jaar. Qua shirtsponsor is het in Kerkrade iets problematischer gesteld. Begin dit seizoen presenteerde RODA JC Solland Solar als nieuwe shirtsponsor. Echt het bedrijf ging een aantal maanden na de bekendmaking hiervan al failliet. Roda vond echter al snel een andere hoofdsponsor. Het transportbedrijf KLG staat dit seizoen op de voetbalshirts van de naar de Eredivisie gepromoveerde club.