11 oktober 2016

Sparta Willem II voetbalshirts 100 jaar het Kasteel

Het Kasteel bestaat op 15 oktober precies 100 jaar. Op 15 oktober 1916 vond de eerste wedstrijd in het stadion plaats tussen Sparta en Willem II. Destijds trok Sparta met een 1-0 overwinning aan het langste eind. Precies 100 jaar daarna vindt dezelfde wedstrijd, waarschijnlijk niet geheel toevallig, plaats in het kader van de Eredivisie. Ter ere van het 100 jarig bestaan van het stadion van Sparta spelen zowel de Rotterdammers als de Tilburgers in een speciaal shirt, welke gebaseerd is op de voetbalshirts die in de wedstrijd in 1906 gedragen werden door beide clubs. Het Rotterdamse sportmerk Robey is verantwoordelijk voor de designs van beide shirts. Het merk is zowel kledingsponsor van Sparta (sinds 2013) als van Willem II (2014). We bespreken hieronder beide designs van de retro shirts, die aanstaande zaterdag gedragen worden ter ere van het 100 jarig bestaan van Het Kasteel!

Sparta retro shirt 100 jaar het Kasteel

We beginnen natuurlijk met het Sparta retro shirt ter ere van het 100 jarig bestaan van het Kasteel. Het Sparta shirt wordt gekenmerkt door de de rode en witte verticale banen over het shirt. Bovendien bevat het shirt een klassieke retro kraag met drie witte knoopjes. De bies aan de onderkant van de mouwen is rood en op de linker borst prijkt het logo van Robey. Op het shirt zullen geen sponsoen te zien zijn. Het shirt van Sparta heeft dus het iconische design met rode en witte strepen. De strepen op het shirt van Sparta hebben ook een verhaal. In 1899 bracht het bestuur van de Rotterdammers een bezoekje aan het destijds succesvolle Sunderland. Het bestuur was zo onder de indruk van de Engelse club, dat het besloot een aantal shirts te kopen, welke de spelers van de club daarna direct begonnen te dragen. De rest is geschiedenis. Sparta speelt inmiddels al meer dan 117 jaar in de rood/wit gestreepte shirts met een zwarte broekje. In 1930 werden de zwarte kousen vervangen door rood/wit gestreepte kousen. In 1911 kreeg Sparta er overigens een concurrent bij qua design van het shirt. Ajax had destijds ook rood/wit gestreepte voetbalshirts. De voetbalbond bepaalde daartoe dat Ajax het tenue moest veranderen en het tenue van de Amsterdammers vandaag de dag gekenmerkt wordt door de brede rode baan over het midden van het voetbalshirt.

Willem II retro shirt 100 jaar het Kasteel

Willem II speelt ook in een shirt dat gebaseerd is op het voetbalshirt van 1916. Ook dit shirt heeft een echt retro design. Het shirt is overwegend blauw en wordt gekenmerkt door het gele kruis over het shirt. De verticale baan van het kruis loopt over de linkerkant van het shirt en de horizontale baan over de borst. Ter hoogte van de linker borst wordt het kruis onderbroken door het logo van Robey. De kleuren van het shirt van de Tilburgers zijn geheel in stijl van de kleuren van de stad Tilburg. De kleuren van de Brabantse stad zijn namelijk blauw en geel!

Check de foto's van de unieke Sparta en Willem II retro shirts ter ere van het 100 jarig bestaan van het Kasteel hieronder. Deze shirts zijn helaas nergens te koop, omdat het een limited edition versie van het shirt betreft. Mocht dit wel het geval zijn, dan hebben we weer nieuws!

Sparta -willem -ii -shirts -2016-2017

Bron: AD.nl