Nadat vorige week bekend werd dat Under Armour vanaf het seizoen 2012-2013 de teamkleding van Tottenham Hotspur gaat verzorgen, is er deze week opnieuw nieuws over deze samenwerking. Under Armour, dat Tottenham Hotspur jaarlijks gaat sponsoren voor 11,5 miljoen pond, gaat de voetbalshirts en traingingsshirt namelijk voorzien van de E39 technologie. Deze technologie houdt in dat er sensoren in de shirts geplaatst gaan worden, welke iedere fyschische eigenschap van de spelers van Tottenham kunnen registeren tijdens wedstrijden en trainingen. Deze revolutionaire techniek is ontwikkeld door een Amerikaans merk in samenwerking met een data softwarde onderneming Zephyr, welke ook verschillende applicaties verzorgt voor het Amerikaanse leger.

De sensoren kunnen het ritme van de hartslag en ademhaling bepalen, net als de temperatuur van de huid. De versnellingsmeter, een klein apparaat ter hoogte van het borstbeen, meet de snelheid en de kracht van de sporter. Deze meter verzendt de data via Bluetooth. Het bevat een processor en heeft een opslagcapaciteit van 2 gigabyte. Dit maakt het voor de staf van Tottenham Hotspur vanaf het seizoen 2012-2013 mogelijk om gedurende de wedstrijden en trainingen van de club de fitheid en atletische prestaties van de spelers te meten.

 

Under Armour is zelfs van plan deze informatie te delen met Engelse t-v stations, wat een revolutie zou betekenen voor de manier waarop naar voetbal gekeken wordt. Supporters kunnen dan namelijk ook zien hoe het staat met de fitheid van een bepaalde speler tijdens een wedstrijd. Het is echter ondenkbaar dat dit ook daadwerkelijk doorgevoerd wordt. Hiervoor zou Under Armour een deal moeten sluiten met alle Premier League clubs en de organisatie van de Premier League zelf.

 

 

De E39 technologie moet nog erkend worden door de FIFA, echter voor het dragen van de sensoren in de shirts is geen erkende status van de FIFA nodig. Om deze reden hoeven Tottenham Hotspur en Under Armour geen toestemming te vragen. Wij verwachten in ieder geval veel van de voetbalshirts van Tottenham Hotspur voor het seizoen 2012-2013. Helaas moeten we nog een jaartje wachten.