De Nederlandse gokmarkt is definitief opengegaan, in tegenstelling tot de plannen omtrent de gokmarkt in Groot-Brittanië'

Door de nieuwe wet Kansspelen op afstand is sinds 1 oktober de online gokmarkt in Nederland geopend. Sinds die datum kunnen de liefhebbers van online kansspelen legaal gokken in Nederland en mogen de aanbieders hiervan ook reclame maken hiervoor! Sinds die datum kunnen de liefhebbers van online kansspelen legaal 'gokken op voetbal' in Nederland en mogen de aanbieders hiervan ook reclame maken hiervoor! 

In Engeland was dit al een aantal jaar het geval en is men juist in afwachting van een belangrijke beslissing van de Britse regering. Het departement van Digital, Culture, Media & Sport onderzoekt momenteel of de Gambling Act uit 2005 aangepast kan worden, wat grote gevolgen voor de gehele Premier League kan hebben. Men wil namelijk alle uitingen van gokbedrijven elimineren in de Premier League, omdat men zorgen heeft over de impact van gokken op kinderen en kwetsbare groepen.

Negen van de twintig voetbalclubs in de Premier League en zes club in de Championship (het tweede niveau) worden dit seizoen gesponsord door een gokbedrijf, maar dat kan vanaf binnenkort zo maar niet meer het geval zijn. Volgens het Engelse medium Daily Mail is de Britse overheid voornemens om de logo's van gokbedrijven vanaf het seizoen 2023-2024 te gaan verbieden.

Dit heeft voor de desbetreffende clubs grote gevolgen. De negen Premier League clubs, te weten: Brentford, Burnley, Crystal Palace, Leeds United, Newcastle United, Southampton, Watford, West Ham United en Wolverhampton Wanderers moeten dan op zoek naar een nieuwe shirtsponsor/hoofdsponsor en het is nog maar de vraag of de nieuwe sponsors hetzelfde bedrag willen betalen als de gokbedrijven, die over het algemeen goed betalen. In de Premier League en de Championship hebben de deals met gokbedrijven momenteel een waarde van meer dan 100 miljoen pond (bijna 140 miljoen euro). Voor het Premier League voetbal zou dit de grootste verandering zijn sinds 2003, toen de regering besloot om tabaksbedrijven als (shirt)sponsor te verbieden in alle sporten.

Uit een recente studie bleek bovendien dat op één club na alle Premier League clubs een partnership met een gokbedrijf hebben en in de Championship geldt dit voor vijftien clubs. Of dergelijke deals nog wel zijn toegestaan is nog niet duidelijk. De regering onderzoekt namelijk nog of het een maas in de wet aan kan passen, waarbij Britse bedrijven kunnen samenwerken met white label ondernemingen die veelal gevestigd zijn in Malta of Man. Daarnaast overweegt men om gokreclames op de reclameborden en op de grote schermen in de stadions te verbieden. Uit een studie blijkt dat de logo's van gokgerelateerde sponsors op tv maar liefst meer dan 700 keer per wedstrijd in beeld komen.

Met het mogelijke besluit volgt de Britste regering de ontwikkelingen in Italië en Spanje. In deze landen zijn gokbedrijven en online casino's namelijk al verboden als sponsor op de tenues van voetbalclubs en in andere sporten. In Nederland is de gokmarkt juist sinds 1 oktober opengegaan. Sinds deze datum kunnen gokbedrijven zich dus verbinden aan een voetbalclub als zij een kanssspelvergunning hebben gekregen. Voorheen had alleen TOTO een monopolie en zagen we het logo van de loterijorganisatie al terug op de tenues van verschillende Eredivisieclubs: PSV, Feyenoord, RKC Waalwijk, ADO Den Haag, FC Twente, SC Heerenveen, FC Groningen, Willem II, FC Utrecht en Sparta Rotterdam. We verwachten dat de komende maanden meer Eredivisieclubs een lucratief contract tekenen met een gokbedrijf.

De ontwikkelingen in de Premier League houden we natuurlijk nauw in de gaten. Zodra er door de Britse regering een beslissing genomen wordt over wedden op sport hebben we meer nieuws. Dit betekent namelijk ook dat verschillende Premier League en Championship clubs de komende twee seizoenen een nieuwe shirtsponsor zullen gaan presenteren. Een verbod op goksponsors in de Premier League is overigens onwaarschijnlijk tot tenminste het seizoen 2023-2024, omdat het vaak maanden duurt voordat een wetsvoorstel wordt behandeld in het parlement. Wordt vervolgd! 

 Premier League voetbalshirts met goksponsor