21 maart 2013

Juventus thuisshirt 2006/2007 | Een ware vloek

Nu onvoorstelbaar, destijds bittere waarheid: Juventus in de Serie B. Hoewel de club kampioen werd van de Serie A in zowel 2005 als 2006, daalde La Vecchia Signora toch af naar het twee niveau van Italie, mede door toedoen van de voorzitter: Luciano Moggi. Deze blog gaat dieper in op het schandaal en de gevolgen voor Juventus en het voetbalshirt. Het seizoen 2004-2005 in de Serie A stond bol van dubieuze beslissingen, scheidsrechterlijke dwalingen, onterechte kaarten en penalties. Calciopoli, de naam van het schandaal, was een feit.

Enkele rechters uit Turijn en Napels was dit niet ontgaan en in 2004 namen zij de taak op zich om onderzoek te doen naar de vermeende misstanden. Afluisteren maar.  Meer dan 30.000 gesprekken werden afgetapt.  Enkele duizenden hiervan bleken bruikbaar voor de processen die later gevoerd zouden worden. In rap tempo kwam men er inderdaad achter dat tal van wedstrijden en scheidsrechters waren en werden gemanipuleerd. Een behoorlijk aantal andere, aan voetbal gerelateerde zaken bleek eveneens dubieus. In 2006 kregen de media, vlak voor het einde van de competitie, lucht van de afgeluisterde telefoongesprekken. Het duurde niet lang of het voetbalgekke Italië was in de ban van het grootste schandaal dat het Italiaanse voetbal heeft gekend.  Luciano Moggi, de voorzitter van Juventus, bleek de spil in deze affaire. Niet veel later werden ook de clubs AC Milan, ACF Fiorentina, Lazio Roma, Reggina en AC Arezzo genoemd. Scheidsrechters, leden van de voetbalbond, bestuursleden van voetbalclubs en zelfs politici werden met de affaire in verband gebracht.

Omdat Luciano Moggi de toenmalige algemeen directeur van Juventus, de meest vooraanstaande rol in het voetbalschandaal speelde en het eigenlijk 'zijn' systeem was, werd de affaire door La Gazzetta dello Sport ook wel Moggiopoli genoemd. Moggi had onder andere invloed op het proces waarbij scheidsrechters worden aangesteld. Dit deed hij via zijn twee tussenpersonen  bij de Italiaanse voetbalbond. Bij maar liefs 29 van de 38 Serie A wedstrijden regelde Moggi met behulp van zijn knechten bij de Italiaanse voetbalbond de scheidsrechters bij de wedstrijden van Juventus. Het doel van Moggi was om winst voor De Oude Dame te garanderen. Juventus werd Serie A kampioen, met dank aan Moggi. Toen het schandaal werd ontdekt door de rechterlijke macht en de pers, zorgde dit voor veel consternatie. Het bestuur bestaande uit Moggi, Antonio Giraudo en Roberto Bettega, trad onmiddellijk af. Juventus degradeerde, met dank aan Moggi.  Het was de eerste keer dat Juventus zijn opwachting maakte in de tweede klasse, de club had nooit een sportieve degradatie meegemaakt. Na het schandaal en de terugzetting naar de Serie B volgde een ware uittocht van sterspelers. Lilian Thuram (Barcelona), Emerson (Real Madrid), Patrick Vieira en Zlatan Ibrahimović (Internazionale) verlieten de club, net zoals de Italiaanse internationals Gianluca Zambrotta (Barcelona) en Fabio Cannavaro (Real Madrid), die een maand eerder de wereldtitel hadden veroverd. Wel bleven enkele sterspelers de club trouw: doelman Gianluigi Buffon, middenvelders Pavel Nedvěd en Mauro Camoranesi en aanvallers David Trezeguet en Alessandro Del Piero kozen voor een verblijf in de tweede klasse.  Deze Juventus helden zorgden er twee seizoenen later pas voor dat Juventus weer promoveerde naar de Serie A. Het Serie B voetbalshirt van het seizoen 2006-2007 is daarmee een legendarisch shirt geworden. In Turijn hoopt iedereen dat dit het eerste en laatste voetbalshirt is, waarin de club kampioen is geworden van het tweede niveau van Italië. Eens en nooit meer. Met dank aan Moggi.

Check hieronder de legendarische  Juventus thuisshirts 2006-2007. Deze kan je nu voor slechts € 24,95 kopen in de online voetbalshop van Subside Sports. Inclusief legend printing! Met dank aan Moggi.

Juventus thuisshirt 2006-2007

Juventus thuisshirt 2006-2007

Juventus thuisshirt 2006-2007