Manchester United is globaal gezien nog altijd de club met de meeste aanhangers. Diverse onderzoeken hebben de laatste jaren laten zien dat de club in elk continent op sympathie kan rekenen. Ook dit jaar stevent United op de titel af en dit zou betekenen dat de club het recordaantal dat het vooralsnog moet delen met Liverpool, 18 kampioensschappen, alleen mag dragen.

Maar waar komt deze mondiale erkenning toch vandaan? De herkenbaarheid? De geheel in de Britse ‘manager’ stijl opererende Sir Alex Ferguson is al sinds 1986 verbonden aan de club wat het hart van Manchester United versterkt. Verder staan de ruime dertigers Paul Scholes en Ryan Giggs tussen de bonte verzameling exotische talenten nog regelmatig op het veld en houdt de club altijd oog voor aanwas van het Britse eiland zelf. Genoeg redenen om de sympathie voor de rood-wit-zwarten te verklaren. Wat de club echter voor heeft op bijvoorbeeld het eveneens razend populaire FC Barcelona heeft te maken met de geschiedenis. Beide clubs kunnen uiteraard pogen op een schitterende clubhistorie op sportief vlak, maar de oorsprong van de waardering voor ManU heeft meer raakvlakken met het sociale, emotionele vlak.


U heeft vast weleens gehoord van de ‘Busby Babes’. In het seizoen 1957-1958 was manager Matt Busby met een relatief jong elftal doorgedrongen tot aan de halve finale van het toenmalige Europa Cup 1 toernooi. Na Rode Ster Belgrado over twee duels te hebben verslagen stapte de selectie, inclusief technische staf en journalisten in euforische stemming het vliegtuig in voor de terugtocht vanuit Belgrado naar Manchester, met een groots onthaal in het vooruitzicht. Zo ver zou het niet komen.. Na een tankstop in München bleek het vliegtuig te kampen met problemen met het opstijgen. Na de derde poging kwam het gevaarte dan eindelijk van de baan, maar door de besneeuwde ondergrond wist het net niet genoeg vaart te maken. Bij een snelheid van 217 kilometer per uur bleek het echter niet meer haalbaar de vlucht af te breken en direct daarna liep de snelheid terug tot het vliegtuig onbestuurbaar werd. De crash nam het leven van 21 inzittenden waardoor een groot deel van de talentvolle selectie haar belofte nooit meer heeft kunnen vervullen. Het door rouw gedesoriënteerde United dat nog op alle fronten meestreed voor zilverwerk eindigde het seizoen met lege handen. Uit deze tragedie ontstond nadien wel een breed gedragen gevoel van empathie over de hele wereld voor het lot van de club uit Manchester dat vandaag de dag nog steeds heerst.


Of de club dit jaar nu de Premier League titel op haar naam schrijft of niet, het rode shirt gecombineerd met een witte broek en zwarte sokken zal voor altijd kunnen rekenen op de steun van honderden miljoenen voetballiefhebbers.

 

Columnist:

Barend Tensen